Bredene Festivalt vervangt Afro C: gezinsbeleving zal centraal staan op 10 en 11 augustus

© GF
Redactie KW

Deze zomer krijgt Bredene een gloednieuw festival. Met ‘Bredene Festivalt’ meent het gemeentebestuur de ideale opvolger voor het ter ziele gegane Afro C gevonden te hebben. Cultuurschepen Alain Lynneel is alvast ambitieus: hij wil straks het meest kindvriendelijke festival van het land organiseren.

De voorbije week is heel wat commotie ontstaan rond het verdwijnen van het Afro C Festival in Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe en co. beslisten in september vorig jaar om het festival op een andere manier te organiseren en niet langer de kaart van de wereldmuziek te trekken.

Cultuurschepen Alain Lynneel wees in deze krant op tanende bezoekersaantallen als een van de redenen van het opdoeken van Afro C. Velen wezen echter ook naar het vertrek van promotor Rutger Decloedt, vandaag aan de slag in het Brugse Concertgebouw, als oorzaak. Decloedt had de voorbije jaren een uitstekende reputatie opgebouwd als promotor van het wereldmuziekfestival.

Met ‘Bredene Festivalt’ willen we ons straks onderscheiden van de andere festivals door heel veel belang te hechten aan gezinsbeleving

“Heel wat Bredenaars en toeristen waren het gewoon om tijdens het tweede weekend van augustus te verbroederen op het Afro C Festival. Dat Afro C verdwijnt, zorgde begrijpelijk voor emotionele reacties“, aldus Vandenberghe, verwijzend naar de vele berichten op de sociale media.

“Maar wij willen ook niet dat de traditionele verbroedering verdwijnt. Ons Afro C Festival was jarenlang een vaste waarde binnen de wereldmuziekscène en heeft onze gemeente de voorbije jaren een toeristische meerwaarde opgeleverd, daar zijn we ons zeer bewust van. Nu kiezen we resoluut om een nieuwe weg in te slaan. Maar we beseffen goed dat we een paar stappen achteruit zetten om in de toekomst opnieuw vele stappen vooruit te doen. Het nieuw festival zal anders zijn want het wil een heel breed publiek aanspreken. En dat is waar we met onze doelstellingen uit het citymarketingplan naartoe willen: meer gezinnen die hun vakantie in onze gemeente doorbrengen. Met ‘Bredene Festivalt’ willen we ons straks onderscheiden van de andere festivals door heel veel belang te hechten aan gezinsbeleving. Dat willen we doen door sterk in te zetten op straat- en kinderanimatie en daar voegen we een mooie mix van herkenbare muziek aan toe. Want voor je het weet, trekt de kroost op eigen houtje naar Werchter of Pukkelpop. Zolang dat nog niet het geval is, kunnen gezinnen bij ons gezellig samen naar een festival.”

Het gemeentebestuur wil er samen met het AGB, dat instaat voor de organisatie, ook over waken dat de aankleding van het festival goed zit. “We willen echt naar een origineel concept dat de mensen aanspreekt.”

‘Bredene Festivalt’ blijft gratis

“Het nieuwe festival blijft gratis”, laat cultuurschepen Alain Lynneel weten. “De zone ‘billenkarrenpiste’ op ‘t Paelsteenveld zal omgetoverd worden tot een ‘Kids Events’- weide, waar de kinderen zullen kunnen genieten van attracties en heel wat kinderanimatie. De ambitie om het grootste gezinsfestival van de kust te worden, zal op zaterdag kracht bijgezet worden door het festival te openen met de Ketnetband. Jongeren en volwassenen mogen op zaterdag ook al uitkijken naar Abba Gold en Mercury Rising, bands die ongetwijfeld voor heel wat ambiance zullen zorgen.”

“Op zondag zullen we opbouwen met Augustijn Vermandere (zoon van), Frank Boeijen, De Mens en Raymond Van het Groenenwoud. Een internationale headliner zal het festival afsluiten. Die naam wordt binnen enkele maanden gecommuniceerd”, aldus nog Lynneel.

Niet meteen sexy namen, die muziekliefhebbers in dichte drommen naar Bredene zullen lokken. “Maar er komt wel een absolute topper op onze affiche en de keuze voor Boeijen, De Mens en consoorten is wel bewust gemaakt. We willen het Nederlandstalige lied een centrale rol geven op Bredene Festivalt”, aldus de burgemeester.

Budgettair zal het nieuwe festival trouwens niet zoveel afwijken van de kostprijs van Afro C. “We zullen het met een 50.000 euro minder doen. 200.000 in plaats van 250.000 euro”, geeft Vandenberghe mee. Voldoende volgens hem om een mooi programma uit te werken.

Straattheater en streetfood

In het verleden organiseerde Bredene in juli een uitgebreid straattheaterfestival. “Tijdens ‘Bredene Festivalt’ zullen liefhebbers opnieuw kunnen smullen van tal van acts, die het festivalterrein en straatbeeld zullen vullen. Smullen zal je straks ook kunnen van de lekkere specialiteiten, die worden aangeboden in ‘Street Food Lane’ op het festivalterrein”, gaat de cultuurschepen verder.

Ook rolstoelgebruikers zullen de nodige aandacht krijgen. “Zij zullen van de optredens kunnen genieten op speciale, verhoogde plaatsen. En tot slot zullen we ook sterk inzetten op het milieu. Dranken zullen geschonken worden in PET-bekers die voor 90 % recycleerbaar zijn. Het ophalen en inzamelen zal bovendien worden beloond”, aldus Vandenberghe.

Of Bredene Festivalt zijn doel, gezinnen op 10 en 11 augustus naar de badplaats lokken, zal bereiken met wat vandaag op de affiche prijkt? Burgemeester Vandenberghe meent van wel maar is realist. “Afro C is de voorbije 20 jaar kunnen groeien. We willen Bredene Festivalt ook die kans geven. Bovendien, Afro C lokte ook niet meteen duizenden traditionele festivalgangers naar Bredene. En uiteraard is het de bedoeling dat we straks uit onze fouten leren. Dat mag duidelijk zijn.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier