Breandan Kearney van Siphon Brewing wint beste ‘Beer Podcast’

Breandan Kearney tijdens één van zijn podcasts, audioreportages. "Het is een grote eer voor mij om van deze eerbiedwaardige gilde deze onderscheiding te krijgen." © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Breandan Kearney, de uit Ierland afkomstige medeoprichter en manager van Siphon Brewing in Oostkerke, is opnieuw in de prijzen gevallen. Dit keer niet voor een van zijn bieren maar voor een door hem gemaakte ‘podcast’ over bier. De North American Guild of Beer Writers kende hem de award toe voor Best Beer Podcast/Broadcast van 2018.’

Breandan Kearney – die samen met zijn kompaan Franklin Verdonck en onder de supervisie van Jan Callewaert van restaurant Siphon, de microbrouwerij Siphon Brewing runt – krijgt opnieuw een mooie onderscheiding. Diverse bieren van Siphon Brewing kregen al vaker internationaal gerenommeerde awards maar deze keer gaat het niet over het bier op zich. Breandan, die in een vorig leven nog actief was als advocaat in Ierland, is namelijk ook een vermaard bierjournalist en voor zijn werk in die branche krijgt hij nu ook een mooie erkenning.

Figuren

Voor zijn ‘Belgian Smaak’ Podcast kreeg hij de Best Beer Podcast/Broadcast van 2018. “Deze onderscheiding werd toegekend door de North American Guild of Beer Writers”, vertelt Breandan.

“De leden van deze gilde zijn schrijvers, reporters en podcasters die de bierindustrie op de voet volgen. Ze komen hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten maar er zijn leden van over de hele wereld. Het is natuurlijk een grote eer voor mij om van deze eerbiedwaardige gilde deze onderscheiding te krijgen. Mijn podcast (een audioreportage die online wordt gedeeld, red.) bestaat uit een serie live interviews met hoog aangeschreven figuren uit de Belgische biersector. Het opzet van de uitzendingen is om uit te zoeken wat de Belgische biercultuur zo uniek maakt. Wie ik zoal heb geïnterviewd? Dat zijn onder meer Jean Van Roy van Brasserie Cantillon, Armand De Belder van Brouwerij 3 Fonteinen, Frank Boon van Brouwerij Boon, Yvan De Baets van Brasserie De La Senne en Rudi Ghequire of Brouwerij Rodenbach.”

Professionele pauze

Breandan kwam op een opmerkelijke manier in ons land en onze streek terecht. Hij was aanvankelijk actief als advocaat in Ierland. In het jaar 2010 laste hij een ‘professionele pauze’ in en trok naar Peru waar hij meewerkte aan een reconstructieproject nadat daar een zware aardbeving had gewoed. Hij ontmoette er zijn latere vrouw Elisa, een Belgische leerkracht die ook kwam meehelpen bij het project. Hij was toen al gepassioneerd door bier en voeding en werkte die passie toen verder professioneel uit vanuit België. Breandan schrijft voor zijn eigen blog Belgian Smaak maar ook voor bladen als Belgian Beer and Food Magazine en Good Beer Hunting en daarnaast volgde hij ook nog eens zelf een opleiding tot brouwer. Drie jaar geleden stond hij dan samen met Franklin Verdonck en Jan Callewaert aan de wieg van Siphon Brewing.

“We hebben trouwens net een nieuw biertje gelanceerd met de naam ‘Lieve’. Het gaat om een goudkleurig, pittig Belgisch Kölsh-style bier van 4,5 procent vol. alc. Het is is gebaseerd op de gefermenteerde maar gelagerde ‘hybrid beers’ die gebrouwen worden in de streek rond de Duitse stad Keulen”, geeft Breandan nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier