Brasserie-uitbater uit Nieuwpoort weigert kinderen in zijn zaak

De bewuste zaak in Nieuwpoort. © Facebook/Fien Vandooren
Redactie KW

De uitbater van brasserie Sir Charles in Nieuwpoort verbiedt kinderen de toegang tot de zaak. Dat zorgt voor heel wat commotie op sociale media. Een moeder werd namelijk geweigerd met haar zoon toen ze wou plaatsnemen op het terras. Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen roept op tot kalmte. Terwijl Horeca Vlaanderen zegt dat gastvrijheid essentieel is, maar dat ondernemen dat ook is.

De vrouw plaatste woensdagmiddag een bericht over het voorval op Facebook en dat werd al meer dan 27.000 keer gedeeld. De reacties aan het adres van de uitbater zijn niet mals. “Kinderen mogen alles tegenwoordig en wij mogen daar niets over zeggen”, reageert Noël Brossé, de uitbater van brasserie Sir Charles.

“Ik sta sinds mijn 14de in de horeca en ik heb het zien verergeren doorheen de jaren. Ze breken mijn borden en glazen, ze zitten met hun schoenen op mijn zetels en ze krabbelen met hun stiften op mijn muren. Maar als ik iets ervan zeg, dan word ik agressief aangevallen door de ouders. Dat is me deze zomer zeker vier keer overkomen. Daarom, in mijn zaak komen kinderen er niet meer in. Het is adults only.”

Twee tot drie keer per dag uitgescholden

Het zit de brasserie-uitbater erg hoog. “Ik word twee tot drie keer per dag uitgescholden door ouders omdat ik hun kinderen terechtwijs.”

Zijn beslissing om kinderen middels een verbodsbord ‘adults only’ te weigeren, circuleert sinds donderdagmorgen op diverse sociale media. “Waarom zijn hotels ‘for adults only’ wel toegelatenen zou dat niet mogen voor een restaurant“, vraagt Brossé zich af. Hij ziet er alvast geen vorm van discriminatie in. “Er zijn nog andere zaken genoeg waar ze met hun kinderen terechtkunnen.”

Krijgt initiatief straks navolging?

Hoe zijn collega’s op de dijk reageren? “Ze kijken nu de kat uit de boom, maar als ze zullen zien dat het mij lukt dan zullen velen mijn voorbeeld gaan volgen“, meent Noël Brossé. “Ik heb al van een leraar uit Diest een mail ontvangen die me honderdduizend keer gelijk geeft. “Het is ongehoord hoe kinderen zich vandaag de dag gedragen. Kinderen is alles toegestaan, en je mag er zeker niets over zeggen, want dan ben jij het die in de fout gaat”, besluit Brossé.

Reactie Horeca Vlaanderen

“Gastvrijheid is essentieel voor onze sector, maar dat is vrijheid van ondernemen ook”, aldus Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen. “Ondernemers moeten zelf bepalen op welke manier ze hun zaak willen in de markt zetten. Ze wegen ongetwijfeld de pro’s en contra’s en het wettelijk kader van een concept af waarna een keuze wordt gemaakt. Finaal zal de consument het succes ervan bepalen en zo hoort het.”

Horeca Vlaanderen wil graag ook een oproep doen om in geval van conflict met respect voor elkaar om te gaan. “Als klant heb je absoluut het recht om je ongenoegen te uiten”, vertelt De Caluwe. “Maar doe dit aub op een serene, genuanceerde manier. Heb je een meningsverschil? Laat het bezinken en probeer dan als klant en uitbater in dialoog te gaan met elkaar. Sociale media zijn vandaag extreem belangrijk voor de horeca en bepalen zelfs mee het leven van zaken en daarbij dus ook families. Blijf dus respectvol met elkaar omgaan. Want niks is enkel zwart of wit in een discussie.”

(Belga/MF)

“Laat ons proberen escalatie te voorkomen”

“Ik vind het belangrijk dat we dit soort van zaken niet laten escaleren”, zegt Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen over de brasserie-uitbater van Nieuwpoort, die niet langer gezinnen met kinderen wil toelaten in zijn zaak omdat ze zich naar zijn zeggen zouden misdragen.

“Ik heb begrip voor de ergernis van die brasserie-uitbater”, zegt Vanobbergen. “Als je pas nieuw meubilair hebt geïnstalleerd en je krijgt klanten over de vloer die hun kinderen met messen in de meubels laat kerven zonder daar opmerkingen over te maken, dat is inderdaad ergerniswekkend, maar voor de oplossing die de man denkt te hebben gevonden, met name alle gezinnen met kleine kinderen dan maar te weren uit zijn zaak, heb ik veel minder begrip. Dat lijkt me veel te radicaal.”

“Zijn er geen tussenoplossingen mogelijk?”, vraagt de kinderrechtencommissaris. “Kijk bijvoorbeeld eens naar die restaurants die juist hun best doen om kindvriendelijke maatregelen te nemen. Die bijvoorbeeld de gezinnen met kinderen in een aparte zaal plaatsen, waar ook een speelhoekje is voor de kinderen…. Zulke, vaak kleine ingrepen maken het mogelijk dat mensen met kinderen en mensenzonder kinderen in eenzelfde zaak van hun maaltijden genieten.”

“Laat ons het probleem ook niet overroepen”, besluit Bruno Vanobbergen. “Het is volgens mij geen trend dat restauranthouders kinderen weigeren. Integendeel, trendy is vandaag de dag een kindvriendelijke ingesteldheid te zijn.”

Fienhttps://www.facebook.comFacebook1

Woedend 😤 en in shock door Brasserie Sir Charles in Nieuwpoort – zeedijk !!!! Deze middag 1 uurtje een tête a tête…

Geplaatst door Fien Vandooren op Woensdag 17 oktober 2018
rich1.0https://www.facebook.com/fien.vandooren.7/posts/10156119696113019552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier