Brandweer Zone 1 start eigen ambulancedienst op in Jabbeke

Vlnr majoor Johan Boydens, adjudant Luc Charels, majoor Bernard Diopere, burgemeester Daniël Vanhessche, burgemeester/voorzitter Johan De Rycke en ambulanciers Jan Viaene en John De Neve. © WK
Redactie KW

Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen neemt vanaf vandaag de dringende geneeskundige dienstverlening over van de Civiele Bescherming. Dat gaat gepaard met de lancering van een eigen ambulancedienst in Jabbeke, die voorlopig zal uitrukken vanuit de operationele eenheid aan de Parkweg.

“Maar we willen op termijn uitwijken naar een locatie dichter bij Brugge, idealiter ergens langs de Gistelsesteenweg op grondgebied Varsenare”, zegt burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V).

De ambulance in Jabbeke gaat van start met een dagdienst. “Op termijn willen we graag naar een permanente dienstverlening, met overdag een vaste bemanning en voor ‘s nachts een poule van brandweervrijwilligers. Daarvoor zijn we nu ook volop op zoek naar kandidaten die in de buurt van Jabbeke wonen”, zegt majoor Bernard Diopere, overste van de brandweerpost Torhout. Een heikel punt is volgens Johan De Rycke, burgemeester van Beernem en voorzitter van Zone 1, de spreiding van de brandweerposten.

Voor Bredene en de Vosseslag zijn de aanrijtijden aanzienlijk langer

“Je kan je afvragen of de twee kazernes in Brugge, en dan nog allebei aan dezelfde kant van de stad, wel een goed idee zijn. Ook Wenduine is bijvoorbeeld gunstig gelegen, maar voor Bredene en de Vosseslag zijn de aanrijtijden aanzienlijk langer”, klinkt het. Ook Jabbeke valt een beetje tussen twee zones. “Uit Torhout of Brugge doet de ambulance er zo’n twintig minuten over, veel te lang als het op mensenlevens aankomt. Gelukkig is er hier dan, onder impuls van de Civiele Bescherming, een dienst 100 gekomen waardoor de aanrijtijden zeker gehalveerd zijn”, aldus Vanhessche. Alleen gaat de kazerne in Jabbeke zoals bekend dicht. “We zijn nog maar met een man of dertig operationeel en slechts twee dagen op vier meer open. Hier loopt momenteel een uitdoofscenario”, zegt bevelhebber Johan Boydens.

Daarom neemt de hulpverleningszone de ambulancedienst dus over, en volgens burgemeester Daniël Vanhessche op termijn liefst op een betere locatie. “We zijn sowieso kandidaat om de rest van deze site – een stukje ervan is nu al onze eigendom – te kopen”, zegt Vanhessche. “Maar als we de spreiding in onze zone bekijken, zou de ideale ligging voor een ambulancedienst eigenlijk de Gistelsteenweg in Varsenare zijn.”

Nog volgens Johan De Rycke, heeft de hervorming van de hulpverleningszones al voor heel wat hoofdbrekens gezorgd. “In 2014 zijn we door de federale overheid in het water gegooid. We moesten maar zien of we konden zwemmen”, zegt hij. “Van de 17 gemeenten in onze hulpverleningszone, beschikten er 8 niet over een eigen brandweer. De ene gemeente droeg voor de brandweer 170 euro bij per inwoner en de andere maar 15 euro. En het ene brandweerkorps is ook het andere niet; sommige worden uitsluitend door vrijwilligers bemand en andere door beroeps, hier zaten ze met beperkt materiaal en daar met verouderde gebouwen… Het is een immens werk geweest om daar wegwijs in te geraken en tot een aanvaardbare verdeelsleutel te komen in verband met de kosten. Al zijn we daar door de onderlinge solidariteit in onze zone uiteindelijk wel in geslaagd”, klinkt het. Ook de uitbouw van de nieuwe ambulancedienst in Jabbeke betekent volgens De Rycke weer een aanzienlijke meerkost. “Om een idee te geven: het Paramedisch Interventieteam in Blankenberge betekent bijvoorbeeld een extra uitgave van meer dan 400.000 euro. Op de totale kostprijs van onze hulpverleningszone – 42 miljoen euro per jaar – lijkt dat nog mee te vallen maar het blijft een zware investering. Want hoewel in het oorspronkelijke besluit rond de hervorming stond dat de verdeling tussen overheid en gemeente 50-50 zou zijn, betalen we op dit moment nog altijd drie keer zoveel als de Vlaamse overheid.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier