Brandweer Avelgem oefent op brandstoffendepot van Bossuit

© NDZ
Redactie KW

Op de terreinen van brandstoffendepot Varo Energy langs de Bossuitstraat in Bossuit vond donderdagavond een grootscheepse brandweeroefening plaats. Het brandstoffendepot – die gelegen is langs de oevers van de Schelde en een totale opslagcapaciteit heeft van 1,4 miljoen liter – wordt bevoorraad via lichters (schepen) vanuit de raffinaderijen van Antwerpen, Rotterdam of Vlissingen en dient als bevoorradingsplaats voor Belgische en Franse brandstofhandelaren.

Brandweerkapitein Ignas Callens van brandweerpost Avelgem doet het verhaal: “Volgens het scenario was ten gevolge van oververhitte remmen een kleine brand ontstaan aan de tankwagen, die snel kon worden geblust door de bestuurder. Omdat men er echter zeker van wil zijn dat alle gevaar geweken is, wordt de brandweer nog ter plaatse gevraagd voor een nacontrole. Onmiddellijk wordt daarom vanuit de Avelgemse kazerne een eerste brandweerwagen uitgestuurd, maar even later komt de melding dat het om een veel zwaardere brand gaat dan aanvankelijk gemeld. Onmiddellijk werd versterking uitgestuurd.”

“Eénmaal de eerste brandweerwagens arriveerden, bleek de bestuurder van de tankwagen ernstig verbrand in de gevarenzone te liggen, waardoor deze door de brandweerlui ontzet moest worden uit de gevarenzone en door de dienst 100 naar het ziekenhuis gebracht. Andere brandweerlui gingen ondertussen de brandende tankwagen te lijf met water en schuim. Ook een tankwachter die aanvankelijk aanwezig was bij de tankwagen, raakte door de brand in paniek en was even vermist, maar wordt even later teruggevonden op één van de brandstoftanks. Omdat de man gewond is geraakt en niet meer op eigen houtje naar beneden kan, moet ook hij door de brandweer geëvacueerd worden.”

Omstreeks 20.30 uur liep de oefening, die overigens vlot verliep, ten einde en werd met alle betrokkenen nog een debriefing gehouden. Bedoeling hiervan is om eventuele leer- of aandachtspunten mee te nemen naar de toekomst toe.

(NDZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier