Boxing Club Menen Team Fettah brengt sport én respect bij

Veel jongeren uit Menen vinden we weg naar Boxing Club Menen Team Fettah. (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De bokssport zit in de lift. Jammer genoeg weten weinig mensen dat Menen zijn eigen boksclub heeft: Boxing Club Menen Team Fettah. “We zijn een sterk groeiende boksclub met nu ongeveer 70 leden, waaronder 35 jongeren. Dat zijn praktisch allemaal mensen uit Menen. Onze club is ook erkend en ingeschreven bij de boksfederatie”, legt voorzitter Kurt Platteeuw (48) uit.

Liefhebbers van boksen voelen zich soms genoodzaakt om de sport tegenover buitenstaanders te verdedigen. “Dat is feitelijk niet nodig want het is een sport waarbij men zelfdiscipline, volharding en respect aanleert. Vooral dat laatste, respect, dragen wij heel hoog in de vaandel”, aldus Kurt.

Kurt is in het dagelijkse leven politieagent. “Ik heb vroeger heel veel jongeren ‘op bezoek’ gehad voor kleine delicten, schermutselingen en vandalenstreken. Nu zie ik die nooit meer terug, behalve in de boksclub dan. Ze hebben het respect en ook de zelfbeheersing geleerd die het boksen met zich meebrengt. Al deze jongeren worden echte mannen met respect voor hun naasten, kennissen en trainer”, weet Kurt.

Een trainer bij de boksclub in Menen hebben ze uiteraard ook en niet de eerste de beste. “Chouaib Fettah heet hij, 44 jaar oud en scherp als een mes. Hij woont in Menen en is grote wereldklasse. Hij heeft meerdere kampioenentitels op zijn naam, waaronder die van Marokkaans kampioen. In 2001 was hij vicewereldkampioen”, zegt Kurt.

Trainer van topniveau

Chouaid en Kurt kennen elkaar al heel lang. “Ik ging vroeger veel naar de fitness en daar leerde ik Kurt kennen. Ik heb leren boksen in Marokko en ik heb vijf jaar een boksclub gehad in Kortrijk, waar ik ook trainer was. Toen ik met het idee kwam om in Menen een boksclub op te richten, sprong Kurt onmiddellijk op de kar”, zegt Chouaib.

“Met de hulp van schepen van Sport Eddy Lust konden we dit waarmaken en in 2016 kreeg Menen een echte waardevolle boksclub”, vertelt Kurt. De club telt vijf bestuursleden, allemaal uit Menen, en wil een sportief alternatief bieden om jongeren in Menen van straat en uit de criminaliteit te houden.

Foto NVM
Foto NVM

“Toen ik op een dag een kijkje kwam nemen in de club, was ik verkocht” – Fran D’Haeyere

Boxing Club Menen Team Fettah telt intussen al bijna 70 leden. Een paradepaardje van de boksclub is de 21-jarige bakkersdochter Fran D’Haeyere uit Menen. “Ik ben als kind altijd al geïnteresseerd geweest in vechtsporten en ik wist dat ik dit later ook zou willen doen. Toen ik op een dag een kijkje kwam nemen in de club, was ik verkocht aan het kickboksen. Ik verdien mijn brood als zelfstandig diëtiste maar het kickboksen blijft een grote passie”, zegt Fran.

Ze heeft al twee kampen beslist en heeft die alletwee met verve gewonnen. “Ze is technisch zeer sterk, het is een volhouder en ze heeft een goed geheugen, allemaal eigenschappen van een echte kampioen”, aldus Chouaib. Mede dankzij Fran willen andere vrouwen zich inschrijven, altijd een pluspunt binnen de sport. “We tellen intussen al vijf vrouwen. Er zijn ook al een paar moeders die na het binnenbrengen van hun kinderen wat blijven plakken om de week erop eens een training te proberen, dus goed nieuws”, lacht Kurt.

In de club zijn ook veel jongeren die vroeger thuis zaten en zich vooral bezighielden met wiet roken. “Deze jongeren stopten met hun gebruik eenmaal ze bij de club kwamen. Bij ons leren we omgaan met elkaar, ongeacht origine of geloof. Zo biedt de boksclub nog tal van voordelen op sociaal en fysiek vlak. We staan voor een boksclub waar het niet de bedoeling is om elkaar te verwonden. Er worden ook geen ellebogen gebruikt, het is geen kooivechten of Mixed Martial Arts waar alles toegelaten is. Wie denkt een straatvechter te worden of de sport te gebruiken op straat, is bij ons niet welkom en wordt onmiddellijk op de vingers getikt.”

Multiculturele groep

“In onze club zitten sterke jongeren die mogelijk een mooie toekomst hebben in de bokssport. Dit is een multiculturele groep waar iedereen, ongeacht kleur, afkomst of geslacht welkom is. De club is een mooi voorbeeld van hoe jongens en meisjes van Vlaamse, Marokkaanse, Tunesische, Russische, Turkse, Algerijnse origine in vriendschap, vertrouwen en respect met elkaar omgaan“, vertelt Kurt.

De lessen worden ook in het Nederlands gegeven, zo worden jongeren die de Nederlandse taal niet machtig zijn ook op dat vlak geholpen. “Ik spreek eigenlijk Frans maar ik probeer zoveel mogelijk les te geven in het Nederlands. Een gewoonte bij boksclubs is ook om onderling sparringpartners uit te wisselen. Velen daarvan komen uit Halluin maar toch geven we onze lessen in het Nederlands”, zegt Chouaib.

Foto NVM
Foto NVM

“Ook al spreek ik zelf Frans, toch wil ik les geven in het Nederlands” – Chouaib Fettah

De toekomst ziet er alvast rooskleurig uit voor de club. “Op 25 maart boksen drie van onze leden in Gent, Maxim, Fabio en de jonge beloftvolle Hatim. Op 14 april sturen we vijf van onze jongeren uit naar een internationaal boksgala in Marokko. Op 28 april doen de twee jongsten onder ons mee aan het Belgisch kampioenschap in Mechelen, waarbij we een grote kans maken op een titel, dankzij Hatim en Hamza. Op 6 mei nemen we deel aan twee tornooien, dicht bij huis in Marke en verder in Lokeren. Dat telkens met drie boksers uit Menen: Fabio, Maxim en Hatim en Ortwin, Hamza en Igor. We zijn trots om in Marokko onze club en stad Menen te vertegenwoordigen met maar liefst vijf boksers van onze club”, vertelt Kurt.

Dat alles kost veel geld, dat uit de kas van de club zelf moet komen. “Wij bekostigen alles zelf, ja. Wat de club wel nog ontbreekt, is een echte boksring. Dat kost heel veel geld, dat weten we, maar Eddy Lust zal daar zeker eens zijn werk van maken, daar ben ik zeker van”, zegt Kurt.

Iedereen is meer dan welkom in de club en men mag altijd drie gratis trainingen meevolgen. Al vanaf zeven jaar kan je inschrijven bij Boxing Club Menen Team Fettah. De club is open op maandag van 17 tot 18 uur voor de -12-jarigen en van 18 tot 19.30 uur voor +12-jarigen, op vrijdag van 18 tot 19 uur voor -12-jarigen en van 19 tot 21.30 uur voor de +12-jarigen en op zondag van 16 tot 18.30 uur voor competitietraining.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier