Bowling Torhout verhuist naar binnenstad

In hun Torhout Bowling Center in de Oostendestraat de zaakvoerders Petra Vermandere en Nick Bourgois © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Tegen 1 oktober 2018 zal het Torhout Bowling Center verhuizen van zijn huidige locatie in het verste deel van de Oostendestraat naar een ruime nieuwbouw in het centrumdeel van de genoemde straat.

De eigenaar van het huidige bowlingpand in de Oostendestraat 262 (nabij de garage Decleir) en het toekomstige pand in de Oostendestraat 41 (residentie Sleutel) is dezelfde: het Bouwbedrijf Pieter Blomme. De zaakvoerders van het Torhout Bowling Center, Nick Bourgois en Petra Vermandere, kunnen straks dus aan dezelfde eigenaar blijven huren. “De verstandhouding met Pieter van de bouwonderneming is optimaal”, zeggen ze. “Hij heeft ons voorgesteld om volgend jaar met onze bowling naar zijn nieuwbouw in de binnenstad te verhuizen. Sowieso zouden we niet eeuwig in het huidige pand kunnen blijven, want het is sterk verouderd met onder andere slechte isolatie. We hebben uiteraard goed over zijn voorstel nagedacht en eerst onder elkaar overlegd of we met de bowling zouden doorgaan. Want vergeet niet dat de recente, aanslepende wegwerkzaamheden in de Oostendestraat ons serieus inkomstenverlies hebben doen lijden en stevig aan ons spaarpotje hebben geknaagd.”

“De aanslepende wegwerkzaamheden in de Oostendestraat hebben stevig aan ons spaarpotje geknaagd”

“Maar uiteindelijk hebben we ja gezegd. En dus bouwt Pieter de gelijkvloerse verdieping van residentie Sleutel zo uit dat onze bowling er perfect in past. We zullen terugvallen van twaalf bowlingbanen nu naar tien banen straks, maar komen met onze installatie terecht in een totaal nieuw decor, met nieuw meubilair, perfecte isolatie, enzovoort. We zullen zo’n twee maanden nodig hebben om te verhuizen – augustus en september volgend jaar – en willen op 1 oktober 2018 onze zaak in het nieuwe onderdak heropenen. Hadden we aanvankelijk enige aarzeling om deze stap te zetten, nu zijn we blij dat we het zullen doen.”

Van naaiatelier naar bowling

Nick (49) en Petra (46) wonen bij het bowlingcomplex. Ze hebben een zoon Aaron (21) en een dochter Emeline (16). Het Torhout Bowling Center is op 28 oktober 1994 opengegaan. Voordien bevond zich in het gebouw het naai- en confectieatelier Chantal van Leon Janssens, die begin juni 2015 op 94-jarige leeftijd overleden is.

“Mijn ouders José Bourgois en Jeannine Boutten zijn destijds met de bowling gestart”, vertelt enige zoon Nick. “Petra en ik hebben direct bij de uitbating geholpen, maar hebben de zaak pas in 2010 volledig overgenomen. Mijn moeder en vader kregen vanaf eind oktober 1991 de kans om zelfstandig gerant te worden van de Roeselaarse bowling ‘t Zuidpand en beleefden daar drie mooie jaren. Ze wilden echter graag een eigen bowling starten en vonden in Torhout het grote leegstaande pand in de Oostendestraat waar het naaiatelier Chantal jarenlang was geweest. Het kostte heel wat moeite om daar in 1994 met het Torhout Bowling Center van start te gaan, want het interieur moest compleet omgebouwd worden. Mijn ouders, Petra en ik slaagden erin om er twaalf bowlingbanen met een computergestuurde installatie te realiseren.”

Complex met meer comfort

Het concept sloeg aan en er kwamen van bij de start veel mensen over de vloer. “Sommigen van hen zijn nog altijd vaste klant”, zegt Petra. “We hopen dat ze volgend jaar met ons mee zullen verhuizen naar het stadscentrum. Ze zullen er weliswaar twee banen minder aantreffen, maar voor de rest veel meer comfort. We zijn van plan serieus in het interieur te investeren, al willen we het financiële plaatje niet uit het oog verliezen. Want zoals Nick al zei: het afsluiten van de Oostendestraat voor de renovatie van die weg heeft voor een niet te onderschatten aderlating gezorgd.”

Zo zal de voorgevel van residentie Sleutel in de Oostendestraat 41 - tussen kapsalon Kreatos en apotheek Goegebeur - er uitzien. Hier komt de ingang van de bowlingzaak.
Zo zal de voorgevel van residentie Sleutel in de Oostendestraat 41 – tussen kapsalon Kreatos en apotheek Goegebeur – er uitzien. Hier komt de ingang van de bowlingzaak.© Repro JS

Nick en Petra kunnen de huidige bowlingbanen van ongeveer 30 meter lang, die van een uitstekende kwaliteit zijn, naar het nieuwe complex in residentie Sleutel laten overplaatsen – anders zou de verhuizing financieel niet haalbaar zijn. “Het Bouwbedrijf Pieter Blomme zorgt voor dikke isolatie, ook akoestisch, zodat de mensen die boven de bowling een appartement zullen hebben, geen lawaaihinder ondervinden”, legt Nick uit. “Voor de rest zullen we aan onze zaak niet veel veranderen: open in de weekends en op woensdag, donderdag en vrijdag. Met de blijvende mogelijkheid om iets te drinken, een verzorgde snack te eten en verjaardagsfeestjes voor kinderen te boeken. En vooral met veel bowlingplezier uiteraard, want daar draait het om.”

Privéparking voor 35 auto’s

Heel belangrijk voor de klanten van Nick en Petra: in het stadscentrum zullen de bezoekers van de bowling over een privéparking voor 35 auto’s beschikken. Met toegang vanaf de ‘s Gravenwinkelstraat.

“Zonder die parking zouden wij wellicht niet gedurfd hebben om te verhuizen”, zegt Nick. “Al horen we nu al dat bepaalde mensen liever in de stadskern zullen komen bowlen, omdat ze dan – na bijvoorbeeld wat eten en drinken – te voet naar onze zaak kunnen afzakken en niet bang hoeven te zijn om dat ene pintje of glas wijn te veel te drinken. Het centrum heeft dus zeker troeven ten opzichte van de stadsrand.”

Nochtans deed zich de voorbije jaren vooral de omgekeerde beweging voor: handelaars die met hun zaak de binnenstad ontvluchtten en zich langs de grote invalswegen gingen vestigen. Als de nakende stadskernvernieuwing een meevaller wordt, zou die trend wel eens omgebogen kunnen worden. Daar hoopt het stadsbestuur alvast op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier