Bovekerkse speurneus Geert Delrue reist de wereld rond

Geert Delrue heeft al heel wat politieboeken geschreven en reist de wereld rond om zijn kennis te delen. Die boeken stelt hij nu tentoon in de bibliotheek van Gistel. © foto Coghe

Geert Delrue, gerechtelijk commissaris bij de federale gerechtelijke politie, stelt zijn boeken tentoon in de bib van Gistel. De Bovekerkenaar heeft al heel wat politieboeken geschreven en reist de wereld rond om zijn kennis te delen. “Door mijn boeken heb ik internationale bekendheid verworven als expert in anti-witwas, anti-financiering van terrorisme en internationaal georganiseerde financiële criminaliteit.”

Geert Delrue woont met zijn gezin in de Middelstraat in Bovekerke, maar is afkomstig uit Moere. “Ik ben daar opgegroeid, vandaar dat ook mijn boeken deel uitmaken van de tentoonstelling die vanaf 15 februari te zien is in de bib van Gistel”, begint Geert. De Bovekerkenaar is net terug thuis van een weekje Azerbeidzjan. Geen ontspannend reisje, hij gaf er op vraag van de Verenigde Naties les aan procureurs en onderzoeksrechters over witwassen en financiering van terrorisme, zijn specialisatie.

Geert behaalde zijn diploma criminologie aan de universiteit van Leuven en startte zijn loopbaan bij de gerechtelijke politie in Leuven. Daar was hij gerechtelijk inspecteur op de financiële afdeling. Vier jaar later volgde zijn overplaatsing naar de gerechtelijke politie in Kortrijk waar hij eveneens op de financiële afdeling te werk werd gesteld. In 2001 werd hij benoemd tot hoofdinspecteur, in 2009 werd hij bevorderd tot gerechtelijk commissaris.

Vertalen naar praktijk

Geert begon zich te specialiseren in fiscale strafonderzoeken en witwasonderzoeken. Over deze onderwerpen schreef hij ondertussen al heel wat politiehandboeken. “Na mijn overplaatsing van Leuven naar Kortrijk werd ik als financiële speurder vooral geconfronteerd met onderzoeken naar bedrieglijke faillissementen.”

“In 1993 werd het strafwetboek met betrekking tot bedrieglijke faillissementen volledig herschreven. Er werd hierover een opleiding georganiseerd in de toenmalige School voor Criminologie en Criminalistiek in Brussel. Deze cursus werd gedoceerd door een collega die zich had ingewerkt in deze nieuwe materie en was heel goed theoretisch uitgewerkt. Maar er ontbrak iets en dat was de link naar de praktijk. Toen ik mijn eerste faillissementsonderzoek toebedeeld kreeg, had ik iets van: hoe begin ik hier nu eigenlijk aan. Hier ontstond het basidee voor mijn eerste boek Vademecum financieel onderzoek dat verscheen in 2003.”

Geert bleef daarna bezig met het opstellen van handleidingen over andere financiële misdrijven, zonder eigenlijk de bedoeling te hebben om die in boekvorm uit te brengen. “Ik ontving meer en meer signalen van collega’s dat ook voor die andere financiële strafonderzoeken nood was aan een soort handleiding. En zo zijn er in 2006 en 2007 verschillende politiehandboeken verschenen.”

“Mijn boeken bevatten een leidraad voor de uitvoering van financiële onderzoeken, zoals fiscale fraude, witwassen en financiering van terrorisme, bedrieglijk onvermogen, oplichting en misbruik van vertrouwen, wegmaken van nalatenschappen, valsheid in geschriften en misdrijven in verband met de staat van faillissement”, legt hij uit.

Wereld rond

Geerts boeken bevinden zich in tal van binnen- en buitenlandse universitaire bibliotheken, enkele van zijn boeken heeft hij vertaald naar het Frans en/of het Engels. “Op basis van mijn publicaties heb ik een zekere internationale bekendheid verworven als expert in anti-witwas, anti-financiering van terrorisme en internationaal georganiseerde financiële criminaliteit. Zo word ik gevraagd als gastdocent bij diverse binnen- en buitenlandse universiteiten, maar ook als spreker bij verschillende nationale en internationale conferenties inzake witwassen, financiering van terrorisme en internationaal georganiseerde financiële criminaliteit.”

Daarnaast is Geert docent aan het opleidingsinstituut van de Belgische financiële sector, de Febelfin Academy. Hij is ook consultant voor de Raad van Europa, de International Migration Organization, de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Een hele boterham dus. En hij denkt nog niet aan stoppen. Momenteel is Geert een boek aan het schrijven over financieel onderzoek op Europees vlak op vraag van de universiteit van Straatsburg.

Expo in bib

De tentoonstelling met boeken van auteurs en tekenaars uit Gistel loopt van 15 februari tot en met 2 maart in bibliotheek Ter Elst, Warandestraat 7 in Gistel. Niet alleen Bovekerkenaar Geert Delrue toont er zijn werk, maar ook dat van Delphine Steelandt uit Koekelare zal er te zien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier