Bouwgrond in Bissegem wordt groenzone

Philippe De Coene en Bert Herrewyn aan hoeve Armengoed. © GF
Redactie KW

Het OCMW van Kortrijk besluit 1,4 hectare bouwgrond in Bissegem niet te bebouwen. “De gronden liggen naast hoeve Armengoed”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “We kunnen ze herbestemmen dankzij enkele serieuze financiële meevallers.”

In Bissegem krijgt Stadsgroen Ghellinck vorm. De groene, open ruimte ligt zowat rond hoeve Armengoed in de Tientjesstraat en is intussen 5,5 hectare groot. Stad Kortrijk kocht enkele jaren geleden de hoeve met de daarbij horende 10.800 vierkante meter (voor 400.000 euro), terwijl Natuurpunt bijna 4,5 hectare kocht voor 160.000 euro.

Daar komt nu nog ruim 14.000 vierkante meter bij. “Aan de rechterkant van de hoeve heeft het OCMW bouwgronden liggen“, legt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A) uit. “Een tijd geleden al vroegen zowel Natuurpunt als schepen van Mobiliteit Axel Weydts om die gronden niet volledig te bebouwen. In functie van nog meer groen in het al verstedelijkte Bissegem en van een fietsverbinding.”

havenkaai

“Het idee rijpte toen om maar twee vijfden te voorzien als bouwgrond. De rest is intussen ingevuld als moestuinzone, terwijl er op een ander deel boomgaarden zouden komen. Maar ook dit plan is nu aangepast. Als OCMW namen we de beslissing om geen bebouwing meer te voorzien. We hebben de voorbije jaren enkele financiële meevallers gekend: zo kregen we voor de gronden aan de Havenkaai zowat het dubbele dan verwacht. Daarom hoeven we de gronden niet te verkopen (verkoopwaarde: 700.000 euro, red.) en kunnen we die zelfs herbestemmen. Of de gronden van OCMW blijven dan wel naar stad Kortrijk gaan, is nog niet duidelijk. Er zijn voldoende mogelijkheden om dit op een vlotte manier te doen.”

De buurt staat volgens De Coene alvast achter het idee. “Voor de zomervakantie vond er op de hoeve een activiteit plaats in het kader van de actie Wijk aan Zet: een ontbijt, een fiets- en wandeltocht en een aperitief. Toen kregen we tal van vragen over de hoeve Armengoed en de gronden er rond. Eerder hadden we ook al dergelijke vragen gekregen tijdens Kortrijk Spreekt op Toer in die buurt.”

ontmoetingsplek

“Over die bouwgronden is nu dus duidelijkheid”, pikt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) in. “Het wordt een groenzone. We willen de 20 moestuinen behouden, want die zijn een succes. Er is zelfs een wachtlijst voor. Of er boomgaarden komen, moeten we nog bekijken. Wat betreft de hoeve: momenteel wordt er een beheersplan opgemaakt. De bedoeling is om er een ontmoetingsplek voor de buurt van te maken omdat er daar weinig van zijn. We hopen dat het beheersplan tegen eind dit jaar klaar is.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier