Bouw wzc Ceres in Lauwe wordt op 1 oktober heropgestart

Directeur Stefaan Fontaine, Renaat Vandenbulcke en Patrick Plancke op de werf van wzc Ceres. © WO
Axel Vandenheede

Bouwonderneming Vuylsteke uit Meulebeke start op 1 oktober de werf van woonzorgcentrum Ceres in Lauwe op. De vorige aannemer Gabecon ging enkele maanden geleden failliet. “Eind 2018 zullen de bewoners van Sint-Gerardus kunnen verhuizen”, stelt OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke.

Op de werf van woonzorgcentrum Ceres in de Hospitaalstraat in Lauwe is er sinds 1 mei geen activiteit meer. Reden: aannemer Gabecon uit Zonnebeke, die de aanbesteding voor fase 1 in de wacht sleepte, kende dit voorjaar plots serieuze financiële problemen en werd deze zomer failliet verklaard. Een forse tegenslag voor OCMW Menen en bouwheer Belfius.

“Een project dat eigenlijk al een aantal jaar geleden afgerond had moeten zijn en 18 miljoen euro kost, stond zo opnieuw op de helling”, legt OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA) uit. “Het is heel spijtig voor Gabecon dat het failliet ging, maar we hadden het wel voelen aankomen. Begin dit jaar was de planning die we doorkregen minder nauwgezet, nevenaannemers kwamen aankloppen omdat ze vertraging opliepen doordat de bouwwerken niet goed vooruitgingen…”

2020

Daar komt binnenkort verandering in: met Vuylsteke Aanneming werd een nieuwe aannemer gevonden. “We schreven een beperkte aanbesteding uit en daarop reageerden twee kandidaten”, aldus Patrick Plancke, bestuurssecretaris ouderenzorg bij OCMW. “Vuylsteke kwam er als beste uit. Zo was er een verschil in prijs. Intussen is de aannemer al langsgekomen om de werf te bekijken en is hij ook al begonnen om de werken in te plannen. Geen overbodige luxe, want de werf start op 1 oktober herop. Volgende week willen we ook overleggen met de nevenaannemers voor de elektriciteit, HVAC, het vaste meubilair… Zij moesten ook enkele maanden noodgedwongen stoppen en zullen onder leiding van Vuylsteke de draad weer opnemen.”

“We hadden het faillissement van Gabecon voelen aankomen” – OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke

De werken voor fase 1 – het nieuwe woonzorgcentrum – zijn voor zowat de helft voltooid“, pikt Renaat Vandenbulcke in. “De ruwbouw staat er grosso modo, maar de gevels moeten nog worden gebouwd, de daken moeten nog worden gelegd, er is nog heel veel werk in de gebouwen… De bedoeling is dat de eerste fase binnen één jaar is afgerond. De verhuizing van de bewoners van het Sint-Gerardus naar het nieuwe woonzorgcentrum is voor eind 2018 voorzien.”

De werken in fase 1 zijn voor zowat de helft uitgevoerd.
De werken in fase 1 zijn voor zowat de helft uitgevoerd.© WO

Daarna volgt fase 2. Die begint met de afbraak van het bestaande Sint-Gerardus in. Renaat Vandenbulcke: “In de plaats komt een gebouw voor administratieve diensten, een cafetaria en een kapsalon. Tijdens die fase wordt ook de parking aangelegd, net als een deel van de omgeving. In fase 1 is er trouwens ook omgevingsaanleg voorzien.” Fase 2 moet in 2020 zijn afgerond.

900.000 euro

Het totale project wzc Ceres kost 18 miljoen euro. De uitgevoerde werken hebben 6 miljoen euro gekost, er rest dus nog 12 miljoen euro om het project af te werken. “Omdat de werken stil lagen en er een nieuwe aannemer moest worden gezocht, weten we nu al dat er een meerkost zal zijn”, aldus nog Patrick Plancke en Renaat Vandenbulcke. “Een bedrag van wellicht 900.000 euro, al moeten we dit nog nader bekijken. Een groot deel ervan willen we terugkrijgen van Gabecon. Daarom hebben we een advocaat aangesteld.”

“Het is positief dat de werken straks hervat worden”, besluit de OCMW-voorzitter. “Voor het OCMW, maar ook voor de mensen die in Sint-Gerardus wonen of werken. Ik kreeg de voorbije maanden regelmatig de vraag, een teken dat veel Lauwenaars dit project van nabij volgen. Nu kunnen ze gerustgesteld worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier