Bouw crematorium Polderbos op kruissnelheid

Anne Van Hout en Alexander Smedts van architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen, werfleider Emeric Ryckaert, aannemer Xavier Braet en Karel Paul, architect van de stad Oostende. © GLO
Gillian Lowyck

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad – er was veel protest en een heleboel procedures leidden tot vertraging – maar de bouw van het crematorium langs de Grintweg zit ondertussen op kruissnelheid. Het crematorium, dat de naam Polderbos krijgt, moet straks sereniteit uitstralen. “We wilden een kwalitatief waardevol gebouw waar iedereen trots op kan zijn.”

Op de site van de voormalige steenbakkerij komt er een crematorium. De plannen waren er al jaren en na wat vertraging gaat de bouw, gestart in februari vorig jaar, goed vooruit. De totale kostprijs voor Polderbos bedraagt 7,65 miljoen euro, waarvan 2,35 miljoen gedragen wordt door OVCO (Opdrachthoudende Vereniging voor Crematoriumbeheer). Binnen de OVCO zijn Oostende, Oudenburg, Middelkerke en Bredene vertegenwoordigd.

Geen zichtbare schoorsteen

Er zijn momenteel slechts twee crematoria in de provincie West-Vlaanderen: in Brugge en Kortrijk. Een grote meerderheid van de Oostendenaars kiest voor crematie. Tot op heden moeten nabestaanden altijd naar Brugge, maar daar zijn er grote wachttijden. De bouw van een crematorium voldoet dus aan een grote nood.

Het gebouw zal maar deels zichtbaar zijn vanop de Grintweg door het planten van bomenrijen – Xavier Braet

“In 2014 hebben wij in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet de Open Oproep-wedstrijd van de Vlaamse Bouwmeester gewonnen”, zegt Alexander Smedts van het prestigieuze architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen. “Vijf jaar later zijn we gestart met de bouw. De uitdaging hier was om twee functies te verzoenen. Enerzijds heb je het serene en ceremoniële van afscheid nemen. Anderzijds heb je de technische en industriële kan van de crematieoven zelf. Het feit dat de schoorsteen niet zichtbaar zou zijn, was een van de vragen bij het ontwerp. We hebben dit opgelost door op het dak – dat eigenlijk fungeert als een soort vijfde gevel – te werken met verschillende elementen zoals koepels. De eigenlijke schouw zie je niet; het gaat volledig op in het geheel.”

De grote aula.
De grote aula.© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Er zijn verschillende publieke ruimtes in het gebouw: een ontvangstruimte, een wachtruimte, twee centraal gelegen ceremonieruimtes. “We werken hier met ‘stroken'”, zegt Alexander. “Concreet betekent dit dat je binnenkomt in de kleinste en meest intieme ruimte, de ontvangstruimte. Naarmate je verder gaat wordt dat groter en groter.”

Ruwbouw

Er zal heel veel licht binnenvallen, dat wordt gefilterd door een ontdubbelde gevel van glas en geperforeerde panelen. “Daardoor ontstaat er een serene en discrete sfeer in de ceremonieruimtes.” Voor de muren wordt er gebruikt gemaakt van zichtbeton dat met multiplexplaten wordt bewerkt. “Voor ons is dat ook een uitdaging, want zo moeten we veel meer zorg dragen tijdens de ruwbouwfase”, zegt werfleider Emeric Ryckaert. “Het geeft wel een heel bijzonder effect en zorgt voor veel karakter.”

De ovenruimte krijgt speciale lichtinval.
De ovenruimte krijgt speciale lichtinval.© OFFICE Kersten Geers David Van Severen

De oppervlakte van het gebouw is 1.750 vierkante meter. Best wel een groot gebouw dus, maar het landschap waarin het crematorium zich bevindt, beslaat negen hectare. “De volgende stap is de inrichting van dat landschap. Het zal monumentaal worden”, zegt Xavier Braet, gedelegeerd bestuurder van aannemingen M&J Braet.

Stadsrandbos

Een heel grote oppervlakte van het terrein zal bos worden. “In principe zal het gebouw niet volledig zichtbaar zijn vanop de Grintweg. De bomen worden in rijen geplant, waardoor je er wel af en toe een glimp van zal opvangen. Er is een bestaande beek, die wordt uitgebreid tot een rivier. Verder komt er ook een strooiweide en een heuvel die zal fungeren als uitkijkpunt. Je zal met je auto door het bos moeten rijden om tot aan het crematorium te komen. De hele omgeving speelt dus ook een echt belangrijke rol. Ook dat zorgt mee voor een serene en rustige sfeer in en rond het nieuwe crematorium”, klinkt het. “Het stadsrandbos komt bijna tot aan het gebouw. Alles zal zo groen mogelijk zijn.”

Klaar begin 2020

De bedoeling is dat het gebouw afgewerkt is tegen het einde van dit jaar of ten laatste begin 2020. De omgeving wordt na de afwerking van het gebouw aangepakt. “Het is zeker geen alledaags project, ook niet voor ons”, zegt architect Alexander. “We wilden een kwalitatief, waardevol gebouw dat heel sereen is, en waar iedereen trots op kan zijn.” Aannemer Xavier Braet vult aan: “Het is inderdaad geen evident project. Maar als aannemer denk ik dat we tot nu toe relatief goed bezig zijn.”

De werf van het crematorium is op zondag 19 mei gratis toegankelijk in het kader van Open Wervendag. De medewerkers van Aannemingen M&J Braet geven uitleg over hoe crematoria gebouwd worden, welke nieuwe technieken en materialen nodig waren… De werf is te bezoeken van 10 tot 17 uur. Inschrijven is niet nodig.

Ook deze werven kan je zondag bezoeken

Residentie Riethuys: een kleinschalig nieuwbouwproject in de Rietstraat 68 met twee energiezuinige woningen, 31 appartementen met leefterrassen en een gemeenschappelijke binnentuin. Het geleide bezoek doorheen dit project geeft een mooi beeld van hoe appartementsgebouwen anno 2019 worden opgetrokken.

Het nieuwe zwembad: op de hoek van de Northlaan en de Nieuwpoortsesteenweg komt een nieuw zwembadcomplex met een wedstrijdbassin van 50 meter, een instructiebad van 25 meter, een recreatiezone met glijbanen, een klimwand en wellnessaccommodatie… Boven het complex komen er ook 22 appartementen. Hier kan je onder andere zélf leren werken met een minigraver.

Op de plaats van cinema Rialto in de Langestraat komen er 80 serviceflats, zeven commerciële ruimtes, een cafetaria en een wellness. Ontdek zondag de eerste fase.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier