Bosbrossers VTI Brugge krijgen 7 uur strafstudie

Dinsdagmiddag hielden kinderen uit de Brugse basisscholen een klimaatmars. © WK
Stefan Vankerkhoven

Worden de scholieren die spijbelen voor een beter klimaat te streng gestraft door de directies van de Brugse secundaire scholen? In de Frères kreeg een lid van Youth for Climate ‘nullen’ voor drie toetsen, zonder herkansing, in het VTI moesten zeven leerlingen zeven uren strafstudie ondergaan. Want daar moeten klimaatspijbelaars één uur strafstudie per ‘gebrost’ uur uitzitten…

Onlangs postte een woedende Brugse vader een bericht op Facebook, waarin hij zijn ergernis uitte voor het feit dat zijn 16-jarige zoon van de VTI-directie zeven uren strafstudie kreeg, omdat hij, met de uitdrukkelijke toestemming van zijn ouders, op donderdagnamiddag in Brussel ging betogen voor het klimaat. Na een tweede spijbeldag werd de tiener fijntjes door de directie gewezen op het onderwijsreglement. Daarin staat onder meer te lezen dat leerlingen een tuchtprocedure riskeren, indien zij weigeren eerdere sancties na te leven…

Voldoende redenen om de sanctionerende directeur Peter Schotte van het VTI, afdeling Zandstraat in Sint-Andries te interpelleren. “Onze school maakt geen onderscheid tussen spijbelaars. Of ze nu voor het klimaat, tegen de armoede, voor of tegen extreem-rechts ageren”, benadrukt Peter Schotte.

Duidelijk gecommuniceerd

“Die leerlingen zijn onwettig afwezig. Op dat vlak hebben we vooraf duidelijk gecommuniceerd. We hanteren het principe van gelijkheid; we staan geen afwijking toe voor klimaatspijbelaars. Hoe zeer ik ook als gewezen biologieleraar met hun eisen en idealen sympathiseer. Ik probeer zelf mijn ecologische voetafdruk te beperken door met de fiets naar school te komen en te opteren voor groene stroom.”

“Als directie hebben wij onze pedagogische verantwoordelijkheid. Trouwens, als we de klimaatspijbelaars niet sanctioneren, nemen wij als school een politiek standpunt in. Dat mogen wij niet doen”, vervolgt Peter Schotte. Dat zeven leerlingen van het VTI drie uit de afdeling in de Zandstraat en vier uit de afdeling in de Boeveriestraat zeven uren strafstudie kregen, noemt de directeur niet correct noch buiten proportie. “Ze hebben effectief slechts drie uurtjes strafstudie moeten uitzitten op zaterdag, terwijl zij gespreid over meerdere dagen in de week hun gemiste lessen na schooltijd hebben moeten inhalen.”

Luchtzuiverende verven

“Bovendien hebben wij de spijbelaars de opdracht gegeven om concrete en haalbare klimaatvoorstellen te doen voor onze school”, aldus nog de directeur. “Het is een thema waarvoor wij al jarenlang aandacht hebben. We hebben oog voor duurzaamheid op school. Onze twee stookketels op gas zijn in 2011 en 2014 vernieuwd. Er wordt in fasen ook een oplossing uitgedokterd voor de grote ramen op school. Die zorgen ervoor dat het in de zomer te warm is in de klassen. In plaats van airco te installeren, opteren we voor een buitenzonnewering. Daarnaast experimenteert onze schilderafdeling met luchtzuiverende verven en beperkt de houtafdeling zijn afval door het zaagsel te pressen tot pellets. Daarvoor hebben wij recent een dure machine aangekocht. We hebben trouwens op school ook een milieuverantwoordelijke aangesteld.”

Als we de spijbelaars niet bestraffen, dan nemen we een politiek standpunt in

Met de enige scholier op 1.220 VTI-leerlingen die een tweede keer spijbelde, had Peter Schotte een “diepgaand gesprek.” Dat hij die 16-jarige jongen zwaar zou geïntimideerd hebben, waardoor die ziek werd, ontkent de directeur ten stelligste.

“Ik ben geen onmens, ik probeer een vriendelijke leider te zijn op school en een delicaat evenwicht te vinden tussen de regels en menselijkheid. Daarom verheugt het mij dat Youth for Climate Brugge haar eerstvolgende betoging op woensdagnamiddag 20 februari plant, zodat niemand moet brossen. Bij ons op school zullen de jonge deelnemers aan de betoging ‘s middags kunnen eten. Zoals gezegd: wij hebben veel respect voor hun maatschappelijke bewogenheid.”

Volgens de directeur zijn er op school ook andere noden. “Er is heel wat verdoken armoede in Brugge. We merken dat aan de vele leerlingen die geen middagmaal bij hebben. Zij krijgen van ons een boterham en wat soep. En je hebt leerlingen die altijd, zomer en winter, in dezelfde jas rondlopen. En vele ouders die de schoolfacturen niet kunnen betalen. Tegen dat maatschappelijk onrecht zou je ook kunnen betogen of spijbelen. Wij proberen het op een andere manier op te lossen op school: onder andere door pannenkoekenacties voor dit goede doel. Ook de Rotary club stelt de school een bedrag ter beschikking om voor maaltijden te zorgen voor wie het echt moeilijk heeft.

Te streng?

“In mijn gesprek met onze jonge klimaatspijbelaar heb ik dat ook uitgelegd. Wij willen er als school voor iedereen te zijn, maar wij kunnen ons niet boven de wet plaatsen met halfslachtige maatregelen. Want als je klimaatspijbelaars niet sanctioneert, geef je de verkeerde boodschap mee. Dan is het alsof je hen een vrijgeleide geeft. Dat is hetzelfde met drugs op school. Daarom hanteren we een duidelijk en rechtlijnig beleid. Is zeven gemiste lesuren inhalen te streng? Met zo’n sanctie hoop je op een gedragsverandering.”

Nul op het rapport

“Andere scholen pakken het ongetwijfeld anders aan, het is niet mijn taak om hun visie te beoordelen of kritiek te geven. Maar het VTI geeft spijbelende leerlingen die toetsen gemist hebben, de kans om die ondervragingen op een ander moment af te leggen.”

” Leerlingen zomaar een ‘nul’ geven zonder evaluatie kan niet. Dat lijkt mij veel erger dan enkele uren nablijven, waarbij scholieren extra kennis kunnen opdoen over ons klimaat. Trouwens, we moeten oppassen dat bepaalde milieumaatregelen niet nog meer mensen in de armoede duwen. Ook dat probeer ik de klimaatspijbelaars uit te leggen…”, besluit Peter Schotte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier