Bomvolle kerk neemt afscheid van KSA-leider Bram Vantorre (25) in Koolkerke

Ook de pastoor droeg een KSA-sjaaltje. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In een afgeladen volle Sint-Niklaaskerk in Koolkerke (Brugge) werd zaterdagmorgen afscheid genomen van Bram Vantorre. De 25-jarige Bruggeling overleed vorige week na een ongeval met zijn motor in Maldegem. Gezinsleden, collega’s en vrienden uit de KSA brachten pakkende getuigenissen over Bram.

De Sint-Niklaaskerk was te klein om iedereen die afscheid wilde nemen van de goedlachse 25-jarige Bram Vantorre een zitplaatsje te geven. Heel wat mensen stonden recht achteraan in de kerk of zelfs buiten op het kerkplein.

Bram Vantorre was dan ook heel graag geziene en altijd enthousiaste jongeman; zo bleek ook uit de getuigenissen. Pastoor Carmino Bohez droeg voor de gelegenheid een sjaaltje van de KSA boven zijn gewaad, een verwijzing naar de jeugdbeweging waar Bram Vantorre jarenlang lid en later ook leider was. Op het scherm achter het altaar werden constant foto’s van Bram geprojecteerd: foto’s van de vele momenten waarbij hij ten volle van het leven genoot: op reis, op kamp, tijdens het sporten en tijdens het feesten. Bram stond dan ook bekend als een echte levensgenieter.

“Net als het stoeltje dat gebruikt wordt om in de boerderij van Brams grootouders de koeien te melken, steunde ook het leven van Bram op die belangrijke en stevige poten”, sprak pastoor Carmino Bohez. “Z’n gezin en familie, zijn job bij een windmolenpark op de Noordzee en jeugdbeweging KSA.”

De Sint-Niklaaskerk van Koolkerke was te klein.
De Sint-Niklaaskerk van Koolkerke was te klein.© Davy Coghe

De pastoor nodigde Brams vader, moeder en zus uit om vier kaarsjes aan te steken, eentje voor elk lid van het gezin en dus ook voor de overleden Bram. Met een krop in de keel nam Brams zus Sofie het woord. “Mijn lieve broer, wat zal ik je missen. Altijd stond je voor me klaar” sprak ze. “Ik heb zo’n goeie herinneringen over hoe we samen zaten te ‘chillen’ in het tuinhuis. Zo trots was ik op wat je allemaal deed en aandurfde; op hoe je mensen enthousiasmeerde… Je was altijd zo’n sterke kerel en ik hoopte dat je er na het ongeluk nog door zou komen, maar het mocht niet zijn. Lieve broer, tot ziens!”

Moto

De pastoor las vervolgens een tekst voor die door Brams ouders was opgesteld. Daarbij verwezen ze naar de nauwe band die hij had met zowel zijn grootouders uit Heist als uit Koolkerke, waar hij ook zo graag kwam op de boerderij. “Je ging zo graag naar het strand van Knokke voor de strandvolley. Bij de KSA hier in Koolkerke was je ook al vlug haantje de voorste, maar dat op een positieve, spontane manier”, klonk het. “Je had ook al vlug een voorliefde voor alles wat rijden kon en zeker als het gemotoriseerd was. Daarom wilde je ook een eigen motor hebben… Ondanks veel weerstand, we waren ons bewust van de risico’s, kocht je er toch één. Je ontdekte de wereld en na wat problemen op studiegebied vond je uiteindelijk toch je weg én je droomjob bij een windmolenpark op zee.”

Ook een collega van bij CMI Windmolens nam het woord en was zwaar geëmotioneerd. “Je had een tomeloze energie, werkte keihard en schopte het tot volwaardig teamleider. Dat enthousiasme van jou was zo aanstekelijk. Je was de lijm in ons team. Op de top van de turbine lag de wereld aan je voeten”, klonk het.

Vrienden van de KSA omschreven Bram ten slotte als een echte steun en houvast. “Jouw aanstekelijke lach en dolle fratsen zullen we nooit vergeten.”

Bram Vantorre overleed vorige week donderdag na een ongeval een dag eerder met zijn motor in Maldegem. Onze redactie wenst de nabestaanden van Bram oprecht medeleven aan te bieden.

(PDV – foto’s Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier