Boeteprocessie van Ensor schittert nu ook in Veurne

Ensors schilderij De Boeteprocessie van Veurne, een nieuwe aanwinst voor Stad Veurne. © MVO
Redactie KW

Veurne is een bijzonder kunstwerk rijker. Van het Vaticaans Museum in Rome kreeg burgemeester Peter Roose uitzonderlijk toestemming om een digitale reproductie van James Ensors schilderij ‘de Boeteprocessie van Veurne’ tentoon te stellen in het oude stadhuis.

“Ik zag het schilderij van Ensor over onze Veurnse Boeteprocessie ooit tijdens een bezoek aan het Vaticaans Museum”, zegt Peter Roose. “Ik heb me nooit de illusie gemaakt dat we het échte kunstwerk in ons bezit zouden krijgen, maar als we al toestemming zouden krijgen om een reproductie te mogen tentoonstellingen, zou ik dat al een mooie aanwinst voor Veurne vinden.”

“Ik wist dat de Sodaliteit ooit had gevraagd om het in bruikleen te krijgen, maar dat was niet gelukt. Een aantal jaren geleden is het originele werk wel in België geweest voor de ING-tentoonstelling ‘Ensor ontmaskerd’. Noch Mu.ZEE in Oostende, noch het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft zo’n digitale kopie. Wel bezit het KMSKA een aantal schetsen die de Oostendse kunstenaar heeft gemaakt over de Boeteprocessie”, weet Peter. “Ensor werkte heel dikwijls op die manier: hij maakte ontelbaar veel schetsen en tekeningen die hij later uitwerkte op doek.”

Expo

Ensor heeft de Boeteprocessie ook effectief zelf bijgewoond – hij moet dan al een respectabele leeftijd hebben gehad, want hij maakte het schilderij in 1935, en Ensor leefde van 1860 tot 1949.

“We denken erover na om samen met de Sodaliteit de Boetprocessie te verruimen met nevenactiviteiten zoals een expo met schilderijen, boeken en gedichten in de aanloop naar de processie om dit unieke Veurnse evenement nog beter onder de aandacht te brengen. Het zou een mooie start zijn met dit werk van James Ensor, een van onze belangrijkste kunstenaars”, klinkt het nog.

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier