Boekenverkoop uitgegroeid tot complete kermis in Oostrozebeke

De organisatoren van de Peloezefeesten met v.l.n.r. Evelien Ameye, Sabine Velghe, Lien Claus, Isabel Vanacker en Bert Verstraete. © CLY
Redactie KW

De Peloezefeesten zijn een vaste traditie geworden bij het begin van de zomervakantie. Wat ooit begon met een boekenverkoop van de bib is uitgegroeid tot een aantrekkelijk feestprogramma voor jong en oud voor sportievelingen en muziekfanaten. De feestelijkheden vinden plaats op het grasplein tussen gemeentehuis en de bibliotheek.

De Peloezefeesten die dit weekend plaatsvinden, hebben als sinds het begin één ingrediënt waarmee de feestelijkheden ook starten: de verkoop van afgedankte boeken uit de bibliotheek en dit tegen een prikje. Vanaf 14 uur kunnen schattenjagers gaan snuffelen in het aanbod aan boeken terwijl de allerkleinsten kunnen genieten van goocheltrucs in het gemeenschapscentrum Mandelroos. De voorstelling is helemaal gratis. Na de voorstelling en de kinderanimatie zijn er gratis ijsjes te verkrijgen en zijn er ook schminksters aanwezig en kunnen de kinderen ravotten op het springkasteel.

Triatlon

Een tweede vaste waarde van de Boekenpeloeze is de 1/8ste triotriatlon. Per groep van drie personen kan men deelnemen. De doelgroep van deze trio omvat de inwoners van Oostrozebeke, bedrijven en verenigingen van de gemeente. Deelnemen kan onder volgende voorwaarden: een ploeg van drie personen vormen en een bedrijf of een vereniging uit Oostrozebeke vertegenwoordigen. Er kunnen ook meerdere ploegen deelnemen voor één bedrijf of vereniging. Deelnemen aan de 1/8ste triotriatlon kost 40 euro per ploeg en het startschot weerklinkt om 19 uur.

Er wordt voorzien in drie klassementen: vrouwen, mannen en gemengd. Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier op de website van Oostrozebeke. Informatie kan opgevraagd worden bij het gemeentebestuur, dienst sport 056 67 11 71 of sport@oostrozebeke.be. De deelnemers aan de triotriatlon komen aan op de Boekenpeloeze waar ze kunnen bekomen van hun fysieke inspanning en kunnen genieten van een goed gevuld gevuld avondprogramma voor het gemeentehuis.

Rode Duivels

Om 21 uur gaat de avond van start met meerdere muziekoptredens, dit allemaal op het grasplein tegenover het gemeentehuis en de toegang is volledig gratis. De deelnemers aan de Peloezefeesten wacht nog een sportief extraatje want de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Brazilië wordt op vrijdag 6 juli live uitgezonden op de Peloeze op groot scherm. Op zondag 8 juli om 10.30 uur neemt Ine Roox de geïnteresseerden mee in een lezing over ‘Een jaar met Trump’.

Verklappen we nog dat een weekje voor de Peloezefeesten er ook talrijke feestactiviteiten zijn georganiseerd door de vrijwilligers van wzc Rozenberg. Op zaterdag 30 juni kan men er deelnemen aan een wandeling met de rusthuisbewoners. Aansluitend vindt een feestelijke opening plaats van het ‘pak je tijd-plekje’. Tenslotte kan men op zondag 1 juli vanaf 11.30 tot 14 uur aanschuiven voor het buffet in de feesttent aan wzc Rozenberg.

(CLY)

Duizenden boeken voor een prikje

De massale boekenverkoop, waarmee de Peloezefeesten ooit begonnen, blijft een echte topper. In de bibliotheek ‘t Kraaiennest wordt alles in gereedheid gebracht om de boekenjagers niet teleur te stellen. “Eigenlijk gaat het om afgevoerd boekenmateriaal dat aangekocht werd door de bibliotheek”, vertelt bibliothecaris Isabel Van Ackere. “Het gaat hier vooral over romans voor volwassenen, informatieve boeken en jeugdboeken. Het zijn er eerlijk gezegd duizenden die allemaal worden verkocht tegen 0,50 euro per boek. Elk jaar wordt er heel veel materiaal aangekocht en nu al puilen de rekken uit. Er is gewoon geen plaats meer voor al die boeken. Wij volgen op de voet wat er dagelijks uitgeleend wordt en wat sinds maanden niet meer aan bod komt wordt uit de collectie genomen. Per jaar komen er meer dan 3.000 stuks nieuw materiaal binnen. Ik reken erop dat een kleine 1.000 boeken van eigenaar zullen verwisselen. Vorig jaar waren het er een dikke 500, maar het aanbod is dit jaar zo gigantisch en zo gevarieerd dat ik reken op een succesverkoop.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier