Boek bundelt alles over 100 jaar turnen in Izegem

Frank Duhamel en Tony Van de Velde hebben allebei een rijk verleden in de Izegemse gymwereld. (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Exact een eeuw geleden werden de eerste kiemen voor het huidige succesverhaal van Gym Izegem gelegd. Die rijke geschiedenis werd nu door Frank Duhamel en Tony Van de Velde in boekvorm gegoten. “Izegem is al decennia lang een van dé referenties in Vlaanderen wanneer het over turnen gaat”, zeggen ze trots.

Wie de statige topturnhal op de sportsite Krekel-Zuid betreedt, heeft meteen door dat hier een bloeiende club aan het werk is. Gym Izegem telt anno 2019 ruim zeshonderd leden en is uitgegroeid tot een van dé autoriteiten in Vlaanderen. Maar de basis van het huidige succes werd in 1919 gelegd. “Toen zijn de eerste Izegemnaars met turnen gestart”, verduidelijken Frank Duhamel en Tony Van de Velde. “Nog niet in clubverband, maar gewoon in hun tuin of in een loods. Aangepaste toestellen hadden ze ook al niet. Ze behielpen zich met tafels, stoelen en hun gewoon hun eigen lichaam. Ervaring hadden ze niet. Goesting om te turnen des te meer.”

In 1920 werden de katholieke Sint-Tilloturners opgericht, een jaar later volgde De Ster, voorloper van De Rode Ster en socialistisch van inslag. “Ook al tijdens de beginjaren was de concurrentiestrijd tussen beide clubs hevig. Er werden leden van elkaar gepikt, de turners werden door de katholieke en socialistische partij als propagandamiddel gebruikt… De band met de politieke wereld was toen nog erg nauw.”

Rivalen

In 1928 hielden de Sint-Tilloturners ermee op, want de toenmalige pastoor en drijfveer achter de club verliet Izegem. “Maar in 1960 werd in de schoot van de atletiekclub een turnafdeling opgericht. Die had vooral bij de meisjes veel succes en in 1964 scheurde de afdeling zich volledig los. De Salto’s waren geboren.”

Tot midden jaren tachtig waren beide turnclubs echte rivalen. “We trainden in dezelfde zaal, maar wanneer de ene club aan het werk was, bleven de deuren voor de andere club hermetisch afgesloten”, glimlachten Tony en Frank. “Zowel De Salto’s als Rode Ster wilde het meeste leden en de beste gymnasten.”

Toch werd er toen al een eerste toenadering gezocht: in 1983 vond een gemeenschappelijk gymgala plaats en in 1986 sloegen de clubs de handen in elkaar om het Mandelturntreffen te organiseren.”

Toch duurde het nog 1999 voor het tot een fusie kwam. “Eerder waren de geesten daar nog niet rijp voor. De toenmalige bestuursleden waren nog net iets te veel verzuild. Iets wat je hen zeker niet kwalijk kan nemen, maar de fusie was wel nodig om de toekomst van de turnsport in Izegem te garanderen. Onze stad was en is al decennia lang een van dé referenties in Vlaanderen wanneer het over turnen gaat. De fundamenten van de Vlaamse topsportschool werden trouwens bij ons gelegd.”

“We waren ook een van de eerste steden met een eigen turnhal en dat lokte al snel topturners naar Izegem”, benadrukt Frank. “Tony is daar het levende bewijs van. Hij is afkomstig van Hoboken, maar kwam hier in 1982 een eerste keer turnen. In Izegem vond hij de liefde en hij is hier blijven plakken.”

Izegem speelt al veertig jaar in de eerste klasse van het Belgische turnen

Tony knikt. “Ik had meteen door dat Izegem uniek was. Het niveau is al jaren enorm hoog en de sfeer is met geen woorden te beschrijven. Op de turnmat wordt topkwaliteit geleverd, maar ook wat na de training gebeurt is van tel. Eén hechte familie, zo kan je Gym Izegem het best omschrijven.”

De realisatie van de topturnhal in 2011 gaf de club een ongekende boost. “We spelen al veertig jaar onafgebroken in de eerste klasse van het Belgisch turnen en hebben momenteel elf topturners onder dak. Drie daarvan behoren tot de preselectie voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Een motivatie voor iedereen die met Gym Izegem begaan is.”

Chinezen, Amerikanen…

Ook de sociale functie van de club mag niet onderschat worden, zegt het duo. “Door de jaren heen waren veel gymnasten uit iets minder gegoede gezinnen afkomstig. De clubs gaven hen de kans om zich te ontplooien en hun grenzen te verleggen. En dankzij de turnreizen konden ze een stukje van de wereld ontdekken. Het omgekeerde gebeurde ook: tal van nationaliteiten kwamen in Izegem turnen. Chinezen, Denen, Amerikanen… En die waren stuk voor stuk onder de indruk van wat hier gebeurde.”

Die rijke geschiedenis kan je nu integraal ontdekken in het boek 100 jaar turnen in Izegem. “Een idee dat vier jaar geleden bij Tony opkwam”, zegt Frank. “En samen hebben we er onze schouders onder gezet. We kregen veel hulp van de heemkundige kring Ten Mandere en de stedelijke archiefdienst en ook het persoonlijk archief van Chantal Wulbrecht en Romain Vroman was van goudwaarde. Raf Rosseel en Jozef Persyn deden dan weer voor De Salto’s hun duit in het zakje.”

“In 100 punten belichten we de volledige turngeschiedenis van Izegem: de vele gymgala’s, de historische momenten, alle mogelijke accommodaties passeren de revue… Wie het boek gelezen heeft, zal letterlijk álles weten over turnen in Izegem. En als kers op de taart serveren we de lezer ook negen interviews met sleutelfiguren die de koers van De Salto’s, Rode Ster en Gym Izegem mee hebben bepaald.”

‘100 jaar turnen in Izegem’ telt 136 pagina’s en is met meer dan 300 foto’s rijkelijk geïllustreerd. Het boek kost 20 euro en is te koop bij alle bestuursleden, de stedelijke bibliotheek en via info@gymizegem.be. Nu al zijn er bijna 600 exemplaren gereserveerd. De lay-out werd door Yves Debaes verzorgd.

Zaterdag 23 (van 8.30 tot 18 uur) en zondag 24 februari (van 10 tot 16 uur) loopt in zaal ISO een expo over de geschiedenis van turnen in Izegem. Het boek is er te koop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier