Bloemen en flandriens staan woensdag centraal in bloemendorp Kanegem

Voorzitster Daniëlle Coussée, erevoorzitter Jan De Zutter, ondervoorzitter Ludwig Ombrecht, penningmeester Patrick Drieskens en bestuurslid Marc Arickx zetten de flandriens en de bloemen centraal op 15 augustus. Ze doen dat samen met de andere bestuursleden Luc Remue, Isabelle Braekevelt, André Calus en Jimmy Vandewalle, onder het goedkeurend oog van Daniëlles tweejarige kleinzoon Emile. © Foto LDW
Redactie KW

Kanegem Bebloemd zet op woensdag 15 augustus niet enkel de bebloeming, maar ook de flandriens centraal in het bloemendorp. Van ‘s morgens tot ‘s avonds zijn er activiteiten rond de natuurpracht en de flandriens uit de regio. “Het wordt een zomerse hoogdag”, aldus de organisatoren.

Kanegem Bebloemd is een vereniging die al 62 jaar oud is. Traditioneel vieren ze elke vijf jaar feest, maar daar maken ze dit jaar een uitzondering op. “Twee jaar geleden vierden we onze 60ste verjaardag en naar aanleiding van onze 65ste verjaardag zullen er zeker opnieuw festiviteiten zijn”, licht kersvers voorzitster Daniëlle Coussée toe. “Maar dit jaar staan de verenigingen centraal tijdens het themajaar van Stad Tielt, dus beslisten we om tussenin ook een zomerse dag te organiseren. Traditioneel op 15 augustus, zoals iedereen dat van Kanegem Bebloemd kent.”

Briek Schotte

Kanegem is niet enkel het dorp van de bloemen, maar ook van flandrien Briek Schotte. “Dit jaar combineren we de twee voor onze activiteiten. Zo gaan we om 10 uur van start met een ‘flandrienfietstocht’. Starten kan tot 15 uur en er zijn twee mooie lussen van ongeveer 30 kilometer uitgewerkt. Je mag er eentje fietsen of ze allebei afwerken. De routes zijn volledig bewegwijzerd. Voor deze activiteit vragen we een bijdrage van 3 euro, maar daar krijg je ook verzekering, een pentekening van Briek Schotte en een Kanegems biertje voor in ruil. Alle andere activiteiten die dag zijn helemaal gratis toegankelijk.”

Lezingen

Kanegem Bebloemd zorgde onder andere voor twee lezingen. “De eerste van groenjournalist Marc Verachtert gaat over de tuininrichting die blijft evolueren. Die kan je om 11.30 uur volgen. De tweede is om 15 uur en gaat over de koers. Journalist Manu Adriaens schreef verschillende boeken, onder andere over het wielrennen.”

‘s Middags kan er op het kerkplein geluncht worden, in de namiddag is er in het flandrienhuis doorlopend de film Kanegemse Highlights te zien. De Tieltse Accomusicband komt optreden op het dorpsplein en in de kerk kan je de verzameling wielershirts van Aarselenaar Nico Toye gaan bekijken. “Een bijzondere verzameling toch wel”, vertelt Daniëlle. “250 exemplaren, een heleboel ingekaderde ook, met de handtekeningen van de grootste wielrenners.

Wandelen

Om 16.30 en 18.30 uur is er ook de start van een geuren- en kleurenwandeling doorheen Kanegem. “We werken daarvoor samen met de gidsen van Tielt. Ook die wandeling is gratis mee te volgen.”

“De opbrengst gaat zoals steeds naar de inkleding van het dorp”, geeft Daniëlle nog mee. “We hebben onlangs zelf geïnvesteerd in duizenden narcissen en drie nieuwe bloembakken. Ik ben in elk geval trots om het voorzitterschap op mij te kunnen nemen. Erevoorzitter Jan De Zutter heeft dat, in navolging van zijn vader en oprichter Paul, jarenlang met heel veel liefde gedaan. Ik zal proberen om dat op dezelfde manier voort te zetten.”

(LDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier