Blinde man uit Ieper vertaalt menukaart van restaurant in braille

Redactie KW

Steve Boussemaere (43) werd blind op zijn 10de door een ongeval. Deze beperking weerhoudt hem er niet van zijn passie als dj te beleven of… om lekker uit te gaan eten. Hij maakte zelfs een menukaart in braille voor een restaurant, waar hij vaak eet.

“Zonder braille kunnen slechtzienden een menukaart niet lezen”, vertelt Steve. “Er bestaan wel apps om tekst te scannen met de smartphone, maar op restaurant werkt dat niet goed door het lawaai en praktische belemmeringen. Ik ga regelmatig eten in restaurant Het Moment. Na overleg mailde de uitbater mij de menukaart door. Ik paste de lay-out aan, omdat je voor 1 pagina tekst al snel een 3-tal pagina’s braille nodig hebt. Veel blinden komen niet buiten, net omdat ze bijvoorbeeld een menukaart op restaurant niet kunnen lezen. Sociaal contact is belangrijk voor iedereen. Ook slechtzienden moeten meer toegang krijgen tot sportactiviteiten, verenigingen en horecazaken. Wellicht staan weinig mensen daarbij stil.”

Pascal Roegiers, uitbater van Het Moment, heeft verschillende klanten die slechtziend zijn. “Met deze nieuwe menukaart kunnen ze nu op hun gemak een gerecht kiezen, zonder dat iemand heel de kaart moet voorlezen”, zegt Pascal. “Zo hoeven ze zich niet beschaamd of ongemakkelijk te voelen over hun beperking. Het is een kleine moeite, die een groot verschil maakt voor deze mensen. We proberen het onze klanten zo comfortabel te maken. We hebben bijvoorbeeld ook menukaarten in het Engels en Frans. Als we plots Chinese klanten hebben, vertalen we de kaart naar die taal.”

Steve is mede-eigenaar van jongerencafé De Vage Belofte op de Ieperse Vismarkt en draait er al sinds 2003 plaatjes als dj. “Ik streef ernaar om even goed te draaien als collega’s, die wel kunnen zien. Ik heb software gevonden dat toegankelijk is via een schermlezer. Wat er op het scherm te zien is, wordt omgezet in spraak en braille. Slechtzienden mogen zich niet laten afschrikken door hun beperking om te leven als anderen.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier