Blauwzwarte pitbull waakt over huis hondstrouwe Clubfan in Brugge

Kris Deneire, Heidi Lannoo en Laura Deneire bij de blauwzwarte pitbull. © Davy Coghe
Redactie KW

Dat Kris Deneire (41) uit de Sint-Pieterskerklaan een hondstrouwe Club-supporter is, mag je letterlijk nemen. Een uit de kluiten gewassen blauwzwarte bulldog waakt van op zijn dak over de buurt. Kris kijkt net als elke Brugse voetballiefhebber reikhalzend uit naar de stadsderby van zondag. “De derby is speciaal, maar Cercle in tweede klasse vond ik ook niet slecht”, lacht de superfan.

Het is schrikken én bewonderen wanneer je het huis van Kris Deneire in de Sint-Pieterskerklaan passeert. Een blauwzwarte bulldog, gemaakt van polyester, waakt over de buurt. “Een kennis van me verkocht deze beelden op de markt van Blankenberge. Ik vond ze heel mooi en zo’n vijf jaar geleden besloot ik me er eentje aan te schaffen. Of ik een hondenliefhebber ben? Nee, eigenlijk niet speciaal. Ik vind het gewoon een heel stoer beeld. En als dat dan nog eens op de garage staat, is dat extra indrukwekkend (lacht).”

Om de bulldog op de garage te sjouwen, moest Kris hulp inschakelen. “Het gewicht viel nog mee, maar het ding is 1,70 meter hoog. En dan staat hij nog niet op zijn achterste poten. (lacht) We hebben hem met een touw omhoog getrokken en stevig vastgemaakt aan de muur, want anders zou hij bij een storm wel eens kunnen gaan vliegen.” Een naam heeft het kunstmatige huisdier niet gekregen. “Dat vind ik wat te ver gaan”, duidt Kris. Maar de 40’er gaf de viervoeter wel een persoonlijke touch. Aanvankelijk kleurde het beest namelijk zwart-wit, maar daar kwam al snel verandering in. “Toen we het beeld op het dak zetten, zei ik: het jaar dat Club kampioen wordt, schilder ik het witte vlak in het blauw. Drie jaar geleden was het dan zover. Michel Preud’homme maakte ons kampioen en ik ging over tot actie.”

Toeristen

De bulldog kan op de belangstelling van heel wat kijklustigen rekenen. “Hierachter is een hotel. Je kunt niet geloven hoeveel toeristen er stoppen om een foto te nemen van de hond. Wanneer mensen me vragen waar ik woon, en ik zeg hen de straat, dan zeg ik er altijd bij: ‘waar de hond staat'”, lacht Kris, die al jaren naar alle thuismatchen van Club Brugge trekt, samen met zijn dochter Laura (8).

Ik schilderde de hond blauw-zwart het jaar dat Club kampioen werd

“En af en toe gaan we ook eens mee op verplaatsing. Ik ben lid van supportersclub The Locals. Of Laura ook zo’n grote fan is? Ik heb dat er beetje bij beetje ingestampt. (knipoogt) Nee, ze houdt er wel van en gaat graag mee, maar ze doet dat vooral voor mij, zegt ze. Dat is leuk. We hebben thuis drie abonnementen liggen, dus je kan ons wel hondstrouw noemen.”

1-3

Nu de stadsderby dit seizoen terug is, zakt Kris ook komende zondag naar Jan Breydel af. “Ik ken wel wat mensen die fan zijn van Cercle en dat plagen onder elkaar is wel leuk. Of ik ze dan beschouw als rivalen? Goh, wij moeten sowieso winnen hé. De derby is iets speciaals maar Cercle in tweede vind ik ook niet slecht. Ze zitten daar meer op hun plaats.” Kris waagt zich ook aan een pronostiekje. “Het wordt 1-3. We zullen wel weer op achterstand komen maar nadien gaan we erover. Doelpunten van Vormer, Wesley en … neem maar Rezaei. Misschien is hij dan ook eindelijk vertrokken”, besluit hij. (Thomas Rosseel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier