Blauwe Kruis bouwt nieuw asiel in Brugge dankzij erfenis

26/03/18 om 13:16 - Bijgewerkt om 16:22

Met het geld van de erfenis van een Jabbeekse dame - 1,2 miljoen euro - bouwt het Blauwe Kruis een nieuw dierenasiel in Brugge.

Blauwe Kruis bouwt nieuw asiel in Brugge dankzij erfenis

© Davy Coghe

De notaris van een kinderloze, bejaarde dame uit Jabbeke had goed nieuws voor het Blauwe Kruis : zij laat niet alleen 1,2 miljoen euro na aan de Antwerpse zoo, maar ook eenzelfde som aan het Brugs dierenasiel. Met de bedoeling om de opvang van verloren gelopen, afgestane en verwaarloosde kleien huisdieren te verbeteren.

Comfort

Met dat geld kan het Blauwe Kruis de uit 1979 daterende koterijen in de Krinkelstraat in Sint-Pieters eindelijk vervangen door een kwalitatieve nieuwbouw. Voorzitter Johan Schoutteet, wiens vereniging de voorbije jaren af en toe in opspraak kwam voor de manier waarop honden en katten opgevangen werden, zegt dat het comfort van de dieren enorm zal verbeteren : "De kooien in het nieuwe dierenasiel zullen drie keer zo groot zijn én voorzien zijn van vloerverwarming en een afzuiginstallatie. Het aantal dieren dat we kunnen opvangen, verhoogt niet : ook in het nieuw asiel zal plaats zijn voor maximaal 70 honden en 70 katten."

Geen euthanasie

"Er komt een dierenarstpraktijk en een pre-quarantaine ruimte, waar verwaarsloosde dieren de nodige inspuitingen krijgen", aldus Johan Schoutteet. Hij benadrukt dat er in het Blauwe Kruis geen dieren meer geëuthanaseerd worden : "Ook geen katten. Die worden verzorgd en gesteriliseerd of gecastreerd, maar nadien terug losgelaten op de plaats waar ze gevonden werd. Die politiek werpt zijn vruchten af : we krijgen hier nu al jaarlijks 200 wilde katten minder dan voorheen."

Schepen van ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V) verleende onlangs de stedenbouwkundige vergunning. Eerst krijgt de site een nieuwe, steviger brug. Voor de zomer wordt het oude asiel afgebroken. "De dieren worden vlakbij, in kooien tijdelijk opgevangen, in afwachting van de bouw van het nieuwe asiel. Dat kan in principe snel gaan, want het is een prefab constructie die er in enkele weken tijd kan staan. Zeker voor de winter willen wij ons nieuw dierenasiel, met groen dak, openen", besluit Johan Schoutteet.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!