Blankenbergse ouders ontevreden met nieuwe opvangregeling: “‘t Loavertje moet blijven”

Vlnr: Heidi Vanwalleghem, Margaux Van Eecke, Sofie Ingelbrecht, Lilly Vermeire en Kimberley Celis. © WK
Redactie KW

De beslissing van het stadsbestuur om de buitenschoolse kinderopvang vanaf 1 september weer aan de basisscholen over te laten en ‘t Loavertje dan als groepsopvang ter beschikking te stellen, is bij een aantal ouders niet in goede aarde gevallen. “We kunnen niet met lede ogen zitten toekijken hoe het stadsbestuur zomaar ‘t Loavertje van ons afpakt”, trekken ze aan de alarmbel.

Eerder kwam vanuit de scholen al het signaal dat zij er niet voor staan te springen om de buitenschoolse opvang over te nemen. “Alleen als de stad en de scholen elkaar hierin tegemoet kunnen komen, kan dit werken. Dezelfde uren als ‘t Loavertje zullen wij echter nooit kunnen aanbieden, daarvoor hebben we noch de middelen noch het personeel ter beschikking”, liet Bart Boydens van het Vrij Basisonderwijs Blankenberge-Wenduine eerder al weten.

Bij de ouders doet het heel wat vragen rijzen. “Moeten de scholen dan ook op woensdagnamiddag opvang aanbieden? En wat met pedagogische studiedagen?”, klinkt het. “De ouders die nu met hun kinderen naar hier komen, hebben allemaal heel andere uren. Er zijn er die in de horeca staan, anderen werken in de zorgsector of aan de haven. Die ruime openingsuren van ‘t Loavertje is voor de scholen niet haalbaar. En deze ligging is ook ideaal: je kunt hier gemakkelijk stoppen op weg naar je werk”, zegt Heidi Vanwalleghem.

Voldongen feit

“Het signaal van de scholen is duidelijk, en dat van ons dus ook: wij willen dat ‘t Loavertje blijft“, zegt Elsbeth Vanden Bussche. “Want in plaats van dan tenminste zelf met een alternatief te komen, schuift het stadsbestuur de verantwoordelijkheid gewoon af. De scholen staan net als wij voor een voldongen feit… En wij staan met onze kinderen op straat.”

Ook in verband met de speelpleinwerking Speelberge zitten de ouders met vragen. “Vorig jaar werd met veel bombarie aangekondigd dat de leeftijdsgrens voor Speelberge werd opgetrokken naar 14 jaar. En nu willen ze de hele kleintjes daar ook tussen laten spelen. Dat lijkt ons echt niet verantwoord”, zeggen ze. “En, in dat verband ook niet onbelangrijk, is dat de mensen van ‘t Loavertje wél speciaal opgeleid zijn om met die kleintjes om te gaan. Onze kinderen komen hier allemaal supergraag.”

“Nog minder flexibele opvanguren voor hun kind, dat legt nog meer druk op jonge ouders terwijl ze al continu naar dat evenwicht zoeken. Bovendien is het ook niet goed voor de kinderen als ze de hele dag op één plek moeten blijven. Mijn dochter geniet echt van die afwisseling tussen haar school en ‘t Loavertje”, besluit Elsbeth Vanden Bussche.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier