Blankenbergs koppel start mobiele zorgboerderij

© WK
Redactie KW

Op zaterdag 23 maart vieren Jana Mahieu en Chris Vandousselaere in het Tiendepark de start van hun mobiele zorgboerderij ‘De Weide Kijk’. Binnenkort gaan ze met hun gezellige beestenbende de baan op. “Een droom die werkelijkheid wordt”, aldus het koppel uit Blankenberge.

Jana Mahieu en Chris Vandousselaere verkochten hun huis in Lissewege om in Blankenberge hun droom waar te maken. Zij is kleuterleidster, hij werkt als opvoeder bij Centrum van de Oostkust in Heist. “Maar ik heb ook een diploma dierenverzorging op zak. Jana en ik vullen elkaar goed aan, we hebben hiervoor samen de nodige ervaring in huis”, zegt Chris. Het was al jaren een droom van het koppel om een kinder-/zorgboerderij te beginnen, maar de investering hield hen al die tijd tegen. De mobiele zorgboerderij bleek een geniale ingeving. “Niet iedereen is immers zelf even mobiel“, zegt Jana, “dus in plaats van de mensen naar ons toe te laten komen, brengen wij de zorgboerderij gewoon naar de mensen.”

Uitsluitend kuddedieren

Voor het ‘knuffeluurtje’ met de kleine dieren betaal je 70 euro (regio Blankenberge) of 85 euro, voor een echte boerderijbeleving met alles erop en eraan – inclusief de snoezelcaravan – begint de prijs op 200 euro. “Het concept lijkt meteen goed aan te slaan: we kregen al heel wat aanvragen van rusthuizen en scholen.” Chris en Jana hebben ondertussen twee pony’s, geiten en varkentjes, kippen en konijntjes,… In totaal een dertigtal dieren. “Binnenkort krijgen we nog een stel pauwen, en sinds gisteren hebben we ook twee lammetjes: Modest en Médard. Ze zijn door de moeder verstoten dus brengen we die nu groot met de papfles”, glimlacht Jana. “Mensen doen er soms kritisch over, maar het dierenwelzijn staat voorop. Je merkt het ook wel wanneer een konijntje stress krijgt of als de pony het beu is om geknuffeld te worden”, zegt Chris. “Net daarom werken we uitsluitend met kuddedieren: die hebben zelf ook behoefte aan sociaal contact.” Met De Weide Kijk willen Jana en Chris mens en natuur terug dichter bij elkaar brengen. “Want we zijn daar met z’n allen een beetje van vervreemd geraakt. Tijdens de try-outs merkten we bijvoorbeeld dat veel mensen het verschil niet kennen tussen een cavia en een hamster.”

Maatschappelijk doel

De Weide Kijk wordt toegankelijk voor iedereen, al mikt de vzw toch in eerste instantie op kwetsbare groepen. Voor kinderen met autisme of ouderen met dementie kan de omgang met dieren bijvoorbeeld therapeutisch werken. “We hebben try-outs gedaan in onder meer De Bevertjes, een school voor buitengewoon onderwijs in Oedelem. De resultaten daar waren alvast veelbelovend: kinderen die anders heel onrustig zijn, werden kalm tussen onze dieren”, vertelt Chris.

“Het is de bedoeling om later ook zinvolle dagbesteding aan te bieden op de 8000 m² grote weide die we langs de Blankenbergse Steenweg in bruikleen kregen. Daar staan momenteel al onze pony’s op stal, en komt er ook een grote moestuin. We moeten wel oppassen dat het ons niet boven het hoofd groeit: we zijn al gevraagd door de organisatie van de voettocht, deze zomer staan we met onze dieren op Uitkerke kermis en dit is ook een leuk idee voor verjaardagsfeestjes. Maar onze zorgboerderij mag geen commercieel gegeven worden; we zijn een vzw en het maatschappelijk doel staat dus nog altijd voorop.”

“Al doet de appreciatie natuurlijk wel deugd”, zegt Jana. “We zijn in november voor het eerst naar buiten gekomen op de Vrijetijdsbeurs in het CC Casino. De reacties waren ook daar heel positief.”

Op zaterdag 23 maart kan je in het Tiendepark in Uitkerke tussen 13 uur en 17 uur komen kennismaken met de mobiele zorgboerderij van Chris en Jana. De Weide Kijk zoekt ook nog meters en peters: zie www.deweidekijk.be

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier