Blankenbergs koppel riskeert jaar celstraf voor laffe diefstal

Slachtoffer Luc Debersaques (61): "Nadat mijn gsm hersteld was, merkte ik dat er meer dan 2.200 euro van mijn rekeningen verdwenen was." © Arne Franck
Redactie KW

Een koppel uit Blankenberge riskeert een jaar effectieve celstraf voor een wel heel laffe diefstal. Terwijl hun slachtoffer in coma lag nadat hij stikte in een stukje vlees, plunderden de twee zijn rekeningen. “Ze dachten dat ik het niet ging halen.”

Op 17 februari besloot Luc Debersaques (61) een glas te gaan drinken in café Royal aan de Graaf Jansdijk in Blankenberge. De gepensioneerde havenarbeider uit Blankenberge raakte er aan de praat met stadsgenoten Joke C. (47) en Serge G. (43). De drie beslisten om na het cafébezoek nog samen een hapje te gaan eten in pizzeria Buon Appetito in de Albertstraat. Maar daar sloeg plots het noodlot toe. Luc stikte in een stukje vlees, verloor het bewustzijn en kreeg vervolgens een hartstilstand.

“Gelukkig waren er toevallig twee verpleegsters uit Lanaken aanwezig”, vertelt Luc. “Ze waren pas afgestudeerd en vierden dat tijdens een weekendje aan zee. Ze zetten de reanimatie meteen in waarna de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Mijn hart kwam opnieuw op gang maar ik gleed weg in een diepe coma waaruit ik twee weken later ontwaakte in het ziekenhuis. Ik ben die verpleegsters bijzonder dankbaar. Zonder hen was ik er wellicht niet meer. De motoriek van mijn linkerhand is verminderd, maar het had veel erger kunnen aflopen. De dokters dachten immers dat ik als een plant ging voortleven.”

2.200 euro van de rekening

Terwijl Luc nog in het ziekenhuis lag kwam Serge G. hem een bezoekje brengen. Hij gaf hem zijn portefeuille, sleutels en gsm terug. “Hij beweerde dat ze mijn persoonlijke bezittingen na het incident mee hadden genomen naar huis maar dat zijn vriendin er vandoor was gegaan met mijn bankkaarten. Mijn gsm was stuk waardoor ik mijn bankprogramma niet meteen kon raadplegen. Nadat mijn gsm hersteld was, merkte ik dat er meer dan 2.200 euro van mijn rekeningen verdwenen was.”

Luc verwittigde de politie en onderzoek wees uit dat Joke C. en Serge G. van de comateuze toestand van Luc misbruik hadden gemaakt om met de sleutel zijn woning binnen te dringen. Daar vonden ze de pincodes van zijn bankkaarten en plunderden ze zijn rekeningen. “Ze dachten wellicht dat ik het niet ging halen”, vervolgt Luc. “Ze haalden meermaals geld af en kochten ook kledij en parfum.”

Het openbaar ministerie vroeg gisteren een jaar effectieve celstraf voor de twee, die niet kwamen opdagen voor hun proces. Luc Debersaques vroeg naast een materiële schadevergoeding ook een morele schadevergoeding van 500 euro. “Alle gegevens op mijn gsm werden gewist. Zo raakte ik op de koop toe de foto’s van mijn overleden vriendin kwijt”, aldus nog Luc. De uitspraak volgt op 23 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier