Blankenberge en het hinterland beschermd tegen duizendjarige storm

Van links naar rechts Jacques D'Havé (administrateur-generaal Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust), schepen Björn Prasse, minister Ben Weyts en schepen Daphné Dumery (N-VA) knippen het lintje. © WK
Redactie KW

Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) kwam dinsdag de vernieuwde, stormveilige jachthaven inhuldigen in Blankenberge.

In het kader van het masterplan kustveiligheid werd rond de Blankenbergse jachthaven – een van de zwakke schakels aan de Belgische kust – een stormmuur gebouwd die voor 80 procent ondergronds zit. Het gedeelte dat wel zichtbaar is, werd mooi geïntegreerd in de omgeving. Op sommige plaatsen kan de stormmuur bijvoorbeeld als zitbank dienen. Door de aanplanting van streekeigen kustplanten werd het duingevoel er ook versterkt.

Visitekaartje voor de hele badstad

Na de zomer volgt nog de laatste groenaanleg. “Voor onze stad was het belangrijk dat de kustbeschermingsmaatregelen ook een esthetische en toeristische meerwaarde zouden vormen. Het twee kilometer lange wandeltraject rond de haven werd mooi afgewerkt met nieuwe zitbankjes en meer groen”, zegt de Blankenbergse schepen Björn Prasse (Open VLD), die bevoegd is voor de jachthaven.

De aanleg van de vernieuwde jachthaven met de overstromingsmaatregelen kostte 6,4 miljoen euro, waarvan 5,5 miljoen ten laste van de Vlaamse overheid. “Vlaanderen investeert in de veiligheid van onze kust, maar in één moeite door versterkten we Blankenberge ook op toeristisch vlak. De vernieuwde jachthaven is een visitekaartje voor de hele badstad”, aldus minister Weyts.

Barcadère aangepakt na de zomer van 2019

De werken startten in september 2016 en hebben dus bijna twee jaar geduurd. Een laatste zwakke plek in de zeeweringsgordel van Blankenberge is nu nog de Barcadère. “Maar daarvoor is er ondertussen ook een overeenkomst met de Vlaamse overheid: de Barcadère zal na de zomer van 2019 aangepakt worden”, besluit schepen Prasse.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier