Blankenberge blijft zoeken naar oplossing voor meeuwenprobleem

Schepenen Jurgen Content en Sandy Buysschaert: "Meer ondergrondse afvalcontainers zijn een deel van de oplossing." © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De nieuwe beleidsploeg gooit het in de strijd tegen de meeuwenoverlast over een andere boeg: geen ‘mediagenieke ballonnetjes’ maar een structurele aanpak. “We gaan er de komende jaren zeker werk van blijven maken. Alleen zijn drones en anticonceptie echt geen oplossing”, klinkt het.

Het meeuwenprobleem is van alle tijden en de lijst met miraculeuze middeltjes is lang. Knokke-Heist moet zowat koploper zijn: de kustgemeente experimenteerde onder meer met een telegeleide vos, onbemande helikoptertjes, discobollen en laserstralen. Het schudden of prikken van de eieren in de nesten is dan weer een klassieker. “Bij ons hebben we naast drones ook al geprobeerd met roofvogels en megafoons. Maar zelfs drones en anticonceptie lossen het meeuwenprobleem dus niet op”, zegt schepen van Milieu Jurgen Content (SP.A).

Meeuwen Interventieteam

De nieuwe beleidsploeg wil er de komende jaren wel werk van blijven maken. “Alleen hebben we dus besloten niet meer mee te stappen in een verhaal van testen en dure proefprojecten, waarvan we dan moeten zien dat het niet werkt. In plaats van mediagenieke ballonnetjes op te laten, kiezen we volop voor de structurele aanpak”, zegt schepen van Afvalbeleid Sandy Buysschaert (CD&V).

Blankenberge lijkt daarmee de nieuwe aanpak van Oostende te volgen. Daar komt er vanaf volgend jaar een ‘meeuwen interventieteam’ dat de acties moet coördineren, en tegelijk ook zal inzetten op bewustmaking en preventie. Daarnaast wordt de subsidie voor meeuwenweringsnetten er opgetrokken. “Net zoals voor het leegstandprobleem in de binnenstad, willen we een hele waaier aan maatregelen nemen om de meeuwenoverlast in te perken. Zo bekijken we of we bij nieuwbouwprojecten de daken verplicht kunnen laten bepinnen”, zegt schepen Content.

We moeten ophouden met het eten van meeuwen op een dienblad aan te bieden

Een ander werkpunt is het afvalbeleid, de bevoegdheid van Buysschaert. “In het meerjarenplan zal systematisch een bepaald budget vastgesteld worden voor bijkomende ondergrondse afvalcontainers. Wie niet kan wachten op de wekelijkse ophaling, moet zijn vuilniszakken daar kwijt kunnen.” Nu staan er enkel afvalcontainers opgesteld aan de jachthaven en in de Ruzettelaan.

“We willen dat aanbod stelselmatig uitbreiden naar andere, goed bereikbare locaties gespreid over ons volledige grondgebied. Als daar hier en daar een parkeerplaats voor moet wijken, dan is dat maar zo”, klinkt het. Ook worden de mondstukken van de containers aangepast: om foute inworpen te vermijden, komt er straks één uniforme opening voor zakken met een capaciteit van 75 liter. “Nu worden er vaak zakken van 75 liter weggegooid in containers die voor 40 liter-zakken voorzien zijn, waardoor de systemen blokkeerden. De volgende in de rij liet zijn vuilniszakken dan maar nààst de containers achter, maar dat komt neer op sluikstorten”, aldus nog schepen Buysschaert.

En daar wil het stadsbestuur ook repressiever in optreden. “Sluikstorten zullen we niet langer tolereren. Tot slot komt er ook een ander type openbare vuilnisbakken met een grotere inhoud.”

Blijf nesten melden

De aanpak met drones en de anticonceptiepil werd dus definitief opgeborgen. “Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en Vogelbescherming Vlaanderen hadden daar trouwens ook nog altijd geen groen licht voor gegeven. De drones waren al evenmin een wondermiddel: van de nesten die daarmee gedetecteerd werden op de daken, moest vervolgens de precieze locatie worden achterhaald. Met al die smalle perceeltjes in de binnenstad bleek dat lang niet zo eenvoudig”, geeft Content nog mee. “Wat de inwoners echter niet belet om zelf meeuwennesten op hun dak te blijven melden.”

Met de nieuwe aanpak stelt de huidige beleidsploeg zich tegenover de meeuwen dus iets toleranter op. “De meeuw hoort hier thuis. De reden dat ze nu op de daken broeden, is dat hun oorspronkelijk broedgebied sterk afnam. Eens de nieuwe strekdam aan de jachthaven er ligt, krijgen ze daar nieuwe broedmogelijkheden. Verder moeten we dus ophouden om ze hun eten op een dienblaadje aan te bieden”, besluit Jurgen Content.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier