Biopluktuin in Oostende verhuist naar Tuinen van Stene

Het zevende seizoen van de biopluktuin gaat dit jaar van start. © Filip Claessens
Gillian Lowyck

Dit jaar start het zevende seizoen van de Oostendse biopluktuin. Het concept is eenvoudig. Een boer zaait en verzorgt de groenten. Elke week kan je op het veld een portie groenten oogsten. Het teeltseizoen start met enkele nieuwigheden: na jaren op het veld aan kinderboerderij De Lange Schuur, verhuist de biopluktuin naar de Tuinen van Stene. En er gaat een nieuwe bioboer aan de slag. Pieter Moenaert zet mee zijn schouders onder het concept.

Vandaag ligt de biopluktuin er nog wat stil en verlaten bij. Midden februari is het moment om het nieuwe moestuinjaar volop te plannen en dat is waar nieuwe bioboer Pieter Moenaert (35) volop mee bezig is. Hij is sinds kort aan de slag in de biopluktuin, een initiatief van Volkscoöperatieve Buitengoed. De tuin werkt volgens het principe van CSA, community supported agriculture. Dat betekent dat de tuin op termijn volledig gedragen moet worden door de leden en dat alles van kosten – het loon van de boer, de aankoop van de zaden… – volledig betaald kan worden met het lidgeld. Wie lid wordt, betaalt een jaarlijkse bijdrage en de groenten worden gekweekt door de boer. Wekelijks kan je dan een deel gaan oogsten of wordt er een pakket samengesteld.

Mexico

Een concept waar Pieter volledig achter staat. “De liefde voor de landbouw zat er wel al van jongs af aan in”, vertelt hij. “Ik ben afkomstig uit Westkerke en mijn ouders hadden een hobbyboerderij met wat schapen en een moestuin. Maar ja, in de puberteit ben je daar dan niet zo mee bezig en mijn interesse verminderde dan ook wat. Ik ging als opvoeder aan de slag en ben dat ook een aantal jaar blijven doen. Tot ik zes maanden lang op bezoek ging bij mijn broer, die in Mexico woont. Ik was jong en zoekende en die fascinatie voor alles wat groeide kwam weer naar boven. Ik verlangde ernaar om met mijn handen in de aarde te zitten.”

De keten kan niet korter zijn dan hier

Terug thuis in België schreef Pieter zich in bij Landwijzer, het vormingscentrum voor biologische landbouw. Na een opleiding van twee jaar werkte hij bij verschillende biolandbouwbedrijven, waaronder zeven jaar in De Lochting in Roeselare. Daar vinden ook mensen die niet op de traditionele arbeidsmarkt terecht kunnen – bijvoorbeeld mensen met psychische problemen – een plek. “Net dat sociale aspect spreekt mij aan”, zegt Pieter. “Ik heb nog even met de gedachte gespeeld om zelf iets op te starten, maar toen kocht ik een huis en kreeg ik kinderen. Daarnaast hou ik van het CSA-concept.”

Teeltplan

Momenteel is Pieter nog volop bezig met het opstellen van een teeltplan en de voorbereiding van de verhuizing van de biopluktuin naar de Tuinen van Stene achter de baanwinkels van de Torhoutsesteenweg, de dorpskern van Stene en de Snaaskerkepolder. De ingang naar de tuin zal langs de Steensedijk liggen. “We zullen wat meer grond hebben dan aan de kinderboerderij”, zegt Pieter. “Vandaag is een 150-tal Oostendenaars lid, maar dat aantal kan zeker nog verhoogd worden.”

Waarom koos Pieter specifiek voor de biologische landbouw? “Ik geloof dat dit de meest eerlijke manier is om aan landbouw te doen. Voor mij is dat een evidentie”, zegt hij. “Het zorgt voor het behoud van de biodiversiteit. Als er een natuurlijk evenwicht is, kan je plagen beheersbaar houden door natuurlijke predatoren aan te trekken. Daarnaast maken we ook geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Over de invloed hiervan op de gezondheid van de mens bestaat nog heel wat onduidelijkheid, maar wat we wél al weten is dat het gebruik hiervan mee verantwoordelijk is voor de snelle afname van het insectenbestand.”

Vandaag is een 150-tal Oostendenaars lid van de biopluktuin, maar dat aantal kan zeker hoger

Oogstaandelen

Qua toekomstplannen heeft Pieter nog heel wat plannen. “Ik zie heel wat potentieel in de samenwerking met sociale voorzieningen, zorginstellingen, bedrijven… Het CSA-principe kan immers ook toegepast worden voor de akkerbouwteelten. Er zijn nog percelen beschikbaar in de Tuinen van Stene waarop bijvoorbeeld gewassen zoals aardappelen of grove groenten – kolen of prei – geteeld kunnen worden in samenspraak met bijvoorbeeld een school, ziekenhuis of particulieren. Daarbij denk ik aan het principe van oogstaandelen. Dit systeem garandeert de boer een waardig inkomen.”

Pieter Moenaert.
Pieter Moenaert.© GLO

“In een stad als Oostende denk ik dat er nog heel wat mogelijkheden zijn voor de biopluktuin”, stelt Pieter. “Waar ik het meeste voldoening zal uithalen? Ik hoop op het contact met de mensen. Als je als gewone bioboer aan de slag gaat, is het sociale aspect meestal wat minder. Je werkt op je veld en levert aan grote bedrijven, hier kan de keten echt niet korter zijn. Dat vind ik net zo fijn”, geeft Pieter Moenaert tot slot nog mee.

Wie lid wil worden en wil komen oogsten in 2019, schrijft zich best zo snel mogelijk in. De bioboer moet tijdig een zicht krijgen op het nodige zaad en plantgoed. Daarom kan je op zondag 24 februari om 11 uur naar een infosessie over de nieuwe biopluktuin. Afspraak aan de cafetaria van de kinderboerderij Lange Schuur, Stuiverstraat 599.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier