Bingo voor Senegalese kostwinner Assane in Stene

Redactie KW

Steve Van Ryssel, Nathalie Meirlevede, Bart Seynhaeve en Delphine Dept organiseren op vrijdag 9 maart een reuzebingo in zaal Ten Stuyver. Dat doen ze voor een Senegalese vader die hard werkt om zijn 20-koppige familie te onderhouden.

Het viertal gaat al jaren op reis naar Senegal. Daar leerden ze de 37-jarige Assane kennen, die er als gardien werkt. Hij zorgt er voor een huis en gidst er toeristen. Daarmee verdient hij zowat 150 euro per maand.

Armzalig huis

“Dat is erg weinig voor ons maar eigenlijk nog redelijk veel voor Senegalezen”, opent Steve (45). “Assane moet dan ook voor zijn hele familie zorgen. Dat is daar nu eenmaal zo omdat er niet voor iedereen werk is. Nu woont de familie in een armzalig huis. Met de bingo willen we Assane en zijn familie in betere leefomstandigheden laten wonen. Ooit kreeg Assane een stuk grond maar de middelen om daar iets op te bouwen zijn er niet.”

De vier verloren hun hart aan Senegal. “Je moet het daar gezien hebben om te weten hoe de leefomstandigheden er zijn”, legt Bart (57) uit. “Toen we vorig jaar in Senegal waren, kregen we te horen dat Assane het schoolgeld voor zijn kinderen niet kon betalen. We hebben dat in orde gebracht, dat was maar een kleine kost voor ons maar een erg grote kost voor hem. Zo konden zijn kinderen het jaar op school afwerken.”

Niet zomaar geld geven

Ze leerden Assane een viertal jaar geleden kennen. “Toen gidste hij ons overal rond”, vertelt Nathalie (45) verder. “Om hem te bedanken, gaven we hem twee zakken rijst en een vat olie. We wisten anders niet hoe we die mensen konden helpen. Ze hebben er zes maanden van kunnen eten. Je kan niet geloven hoe dankbaar hij ons was. We willen niet zomaar geld geven omdat we niet weten wat er mee zou gebeuren. Maar we willen wel helpen om de werken te betalen opdat het huis er eindelijk zou komen. Daarnaast willen we ook andere projecten steunen. We willen bijvoorbeeld een waterput laten bouwen. Dat kost al snel 750 euro, geld dat daar niet voor handen is. We hebben daarvoor contacten met iemand uit het dorpje Taiba.”

Lokale economie

Met de bingo willen ze voor Assane deels het huis financieren opdat zijn familie deftig zou kunnen wonen. “Dat kost al snel 20.000 euro, waterleiding, elektriciteit… inbegrepen. Zoveel gaan we uiteraard niet bijeen krijgen. Maar we gaan ons uiterste best doen om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Met de bouw van zijn huis steunen we ook andere mensen in Senegal. Zo gaan we alle materialen daar aankopen. Daarmee steunen we de lokale economie. De werken worden ook uitgevoerd door firma’s uit Senegal.”

“Assane weet dat we iets van plan zijn maar wat, dat weet hij nog niet precies. We willen Assane gewoon helpen want die man verdient het. Hij werkt zich uit de naad om zijn familie te onderhouden. Wat wij doen, is niets in vergelijking met wat hij doet”, besluit Delphine (44).

Elke prijs is minstens 50 euro waard. De hoofdprijs is een verblijf voor zes personen in Senegal. De deuren gaan open om 19 uur, de bingo start dan om 19.30 uur. Inschrijven vooraf mag maar hoeft niet. (JRO)

Info: Wie het verhaal en het verloop van de bouw wil volgen, kan dat op de Facebookgroep uncoeurpoursenegal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier