Bilkhage in Waregem in volle voorbereiding voor infoavond na inbrakengolf: “Zelf al slachtoffer”

Het wijkcomité heeft de infoavond over de oprichting van een buurtinformatienetwerk grondig voorbereid. © DJW
Redactie KW

Verschillende bewoners van de wijk Bilkhage waren in de eindejaarsperiode het slachtoffer van inbraken met diefstal. Dat was zelfs niet de eerste keer, omdat er in het verleden zich ook al dergelijke feiten voordeden. Om daaraan nu paal en perk te stellen, wil het wijkcomité een buurtinformatienetwerk (BIN) oprichten.

Wat daarvoor nodig is en hoe het allemaal in zijn werk gaat, vernemen de bewoners op maandagavond 21 januari om 19.30 uur in het wijklokaal Soba. Daar komt de politie van zone Mira informatie geven over hoe je een BIN samenstelt, welke stappen je daarvoor moet nemen en wat de praktische uitwerking daarvan voorstelt. Voorzitter Tony Van Den Hende, zelf ook slachtoffer van een inbraak, hoopt op zoveel mogelijk belangstelling uit de wijk. Met de collega’s van het comité hield hij dinsdagavond een vergadering in het Soba om de infoavond van volgende week voor te bereiden.

Het was bij mij ook al prijs, er moet een einde aan komen

“We hebben graag zoveel mogelijk bewoners aanwezig, uiteraard”, aldus Tony Van Den Hende. “Maar iedereen is natuurlijk welkom. Dat zou dan kunnen leiden tot de oprichting van nog meer van die netwerken in Waregem. Waarom ook niet? Werken aan de veiligheid in je buurt is de zaak van elke bewoner, denk ik. Hoe zo’n netwerk er moet uitzien? Wat we allemaal nodig hebben en wat we moeten doen als er wat aan het gebeuren is in de Bilkhage? Dat zal maandagavond duidelijk worden, als we informatie van de politie krijgen over het opzet en de uitwerking ervan.”

Een BIN wil het veiligheidsgevoel in een buurt verhogen door de buurtbewoners te laten samenwerken en ze bewust te maken van het belang van preventie over inbraken, branden en dergelijke meer. Die samenwerking vormt de basis van het netwerk waarvan de opbouw in verschillende stappen verloopt. Betrokken partijen zijn niet alleen de lokale groep van bewoners, maar ook de politie en het gemeentebestuur. Samen vormen ze een unit waarbinnen informatie aan elkaar wordt doorgegeven, onder andere door gebruik te maken van apps, gsm’s, iPhones en andere communicatiemogelijkheden. Ook belangrijk is dat het niet alleen over inbraken of diefstallen kan gaan, maar bijvoorbeeld ook over sluitstorten en het achterlaten van zwerfvuil, lawaaihinder, milieuproblemen, verdachte bewegingen in de buurt en verdachte personen. Om dit te realiseren moet er een coördinator worden aangesteld die een soort van trekkersrol vervult en tegelijk het aanspreekpunt plus de verbinding is tussen burgers en politie plus lokale overheid. In Waregem bestaat er op dat vlak al anderhalf decennium een BIN van handelaars en bewoners in het stadscentrum. De laatste jaren is dat wel niet meer in beeld gekomen.

Club-Atletico

“Bij mij thuis hebben ze eerder al geprobeerd om in te breken”, laat Tony weten. “Dat is mislukt. Maar eind vorig jaar was het wel prijs. Ik was op dat moment live de match van Club Brugge tegen Atletico Madrid aan het volgen. Niemand thuis en daarvan hebben ze gebruikt gemaakt. Dat wil ook zeggen dat ze wisten dat er niemand thuis was. Bij de politie heb ik aangifte gedaan. Later vernam ik ook dat misschien dezelfde bende actief was op andere plaatsen in de provincie. Maar ik was niet de enige. Ook andere bewoners van de wijk kregen ongewenst bezoek.”

Onder ook bij Dirk Demeulemeester, secretaris van het wijkcomité, werd er ingebroken. “De dader moet het in elk geval geweten hebben dat ik niet thuis was. Ik maakte een wandeling in de buurt en dat was voldoende om in te breken. Het is nu tijd dat daaraan een einde komt. Dat wij de handen in elkaar slaan. Vandaar is de oprichting van een BIN zeker op tijd.”

Voorzitter Van Den Hende voegt er nog aan toe dat er zeker sinds de laatste inbraakgolf de politie het toezicht heeft opgevoerd en dat er nog meer controles in de wijk gebeuren. Uiteraard ook in de omgeving en elders in het Waregemse. “Die inbraken en diefstallen zijn er zeker te veel aan. Iedereen wil dat het ophoudt. Vandaar ook onze oproep.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier