Bilale Kasmi schopt het met zijn Garrincha-team tot in Brazilië

© PNW
Redactie KW

Bilale Kasmi (30) mag binnenkort met zijn team Garrincha Squad België vertegenwoordigen op Neymar Jr’s Five. Dat is een wereldwijd voetbaltornooi voor teams van vijf spelers in Brazilië. “We hebben allemaal een stevige portie wilskracht getoond op de Belgische finale, want het was behoorlijk warm en we doen allemaal mee aan de ramadan”, aldus Bilale.

Eerst en vooral wat duiding bij Neymar Jr’s Five. Neymar da Silva Santos Júnior is een wereldberoemde voetballer die tegenwoordig bij Paris Saint-Germain speelt. Samen met energiedrankenproducent Red Bull organiseert hij voor het tweede jaar een voetbaltornooi in 62 landen. Elk land vaardigt dan een ploeg af naar Brazilië, waarna een afvalrace start. De beste ploeg mag het uiteindelijk opnemen tegen Neymarhimself, samen met zijn ploeg. Het is ook geen doorsnee voetbaltornooi. Er staan twee teams van vijf spelers op het veld, die allemaal tussen 16 en 25 jaar oud zijn (twee spelers mogen ook ouder zijn dan 25, red.). Het spel is eveneens afwijkend, maar wel eenvoudig: telkens één van de twee teams een doelpunt maakt, verliest de andere ploeg een speler. Het gaat zo door totdat één team zonder spelers zit, of totdat de tien minuten speeltijd om zijn. Dit type voetbal heeft ook een naam: Garrincha, vandaar de naam van het team.

Ticket

Wat is nu de rol van Bilale Kasmi in dit hele verhaal? Dries Lambert, sportief verantwoordelijke bij een organisatie voor Garrincha-voetbal in Brugge stelde een team samen om deel te nemen aan Neymar Jr’s Five. Die ploeg bestond uit Othmane Boussaid, Alex Da Silva Jansen, Ahdach Abdess en Abdellah Zireg. Allemaal kennissen of vrienden van Bilale, die nogal snel bij hem terecht kwamen in hun zoektocht naar een vijfde speler. “Op zondag 20 mei hebben wij de Belgische finale in Brussel gewonnen, en op die manier ons ticket in de wacht gesleept om deel te nemen aan de grote finalerondes in Brazilië”, start Bilale. Dat ging niet vanzelf: in april en mei werd er in aantal Belgische provincies een poule georganiseerd om het beste team te vinden. “Ons team won de poule in Brugge en kon zo doorstoten naar de finale in Brussel. Het was die dag echt warm, en doordat we allemaal deelnemen aan de ramadan, werd het dubbel zo zwaar. Je mag je mond wel spoelen met wat water, maar het niet inslikken, dus een echte hulp is dat niet”, zegt hij.

Stoorzender

Ondertussen is de ramadan afgelopen, wat positief is voor de deelname van Garrincha Squad in Brazilië. Maar er is een andere potentiële stoorzender. “Othmane heeft ondertussen getekend om te spelen bij FC Utrecht, en het is nog niet zeker dat hij meekan van 17 tot 22 juli naar de finale”, zegt hij. Toch heeft Bilale vertrouwen in de goede afloop, maar heel hoge verwachtingen koestert hij niet. “Tot in Brazilië geraken is al heel wat, dus alles wat we kunnen winnen, is wat mij betreft mooi meegenomen”, stelt hij. “Bovendien zullen we ongeacht het resultaat de kans krijgen om Neymar te ontmoeten, dat is toch ook een stille droom die werkelijkheid wordt.”

Bilale vertelt ook dat Garrincha-voetbal een niet te onderschatten sport is. “Het lijkt misschien eenvoudig, maar het spel is onvoorspelbaar. Het is moeilijk om een strategie te bespreken, want meestal staat of valt alles met het eerste doelpunt. De ploeg die een eerste doelpunt binnenkrijgt, verliest een speler en is dus onmiddellijk in het nadeel. Het is dan meestal een grote uitdaging om het spel om te keren. Er zijn ploegen die aanvallend spelen, maar ik vind een sterke verdediging veel belangrijker”, zegt hij overtuigend.

Gemeenteraad

Naast zijn deelname aan het Garrincha-tornooi, is Bilale ook nog actief in het zaalvoetbal. Hij is oprichter, trainer en voorzitter van Futsal Eendracht Waregem. “Vijf jaar geleden heb ik de voetbalclub waarbij ik zelf speelde, overgenomen en uitgebouwd tot wat ze nu is. We hebben twee teams: één in vierde nationale en één in eerste provinciale.” Met die laatste ploeg moet hij nu noodgedwongen stoppen. “Het wordt financieel wat krap om die tweede ploeg te houden. Ik moet ook zeggen dat sponsoring vinden moeilijk blijft, bij deze een warme oproep”, aldus Bilale.

Alsof dit alles nog niet genoeg is, komt Bilale op voor SP.A bij de gemeenteraadsverkiezingen. De keuze voor de partij is niet geheel verrassend, aangezien zijn broer M’hamed Kasmi tot juni van vorig jaar in de gemeenteraad zetelde voor SP.A. “Als ik verkozen zou worden, wil ik me meer inzetten voor de jongeren. Ik heb me zelf soms wat achteruitgeduwd gevoeld in bepaalde sportclubs, dus ik wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien”, besluit hij. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier