Bijna 50 vogels kwijt, maar toch opnieuw kampioen

Dorine Witdouck en Frank Debonnez haalden opnieuw mooie prijzen met hun vogels binnen. © EDB
Redactie KW

Frank Debonnez (63) en Dorine Witdouck (57) blikken opnieuw terug op hele mooie kampioenschappen met hun vogels. Nochtans zag het er vorige zomer somber uit toen 45 van zijn vogels in een korte tijd een virus niet overleefden.

Frank Debonnez en Dorine Witdouck kweken vogels en nemen hiermee aan wedstrijden deel. Al jaren staan zij aan de top in verschillende kampioenschappen. “Vogels kweken is meer dan enkel eten geven”, stelt Frank. “Je moet er elke dag mee bezig zijn en hen verzorgen zoals het hoort.”

De vogelkooien liggen er bij Frank en Dorine kraaknet bij. Dat kon echter niet verhinderen dat het koppel op het einde van vorige zomer in twee weken tijd met een sterfte van 45 vogels te maken had. “35 barmsijzen en nog tien andere vogels overleefden een virale infectie niet. Ik had toen meer dan 120 vogels zitten.”

Afrikaanse mug

“Normaal zie ik onmiddellijk als er iets gaande is. Toch moest ik twee weken lang elke dag dode vogels opruimen. Van al mijn jonge barmsijzen had ik er nog vier over. Onder meer de vogels van de stam – dat zijn vier gelijke vogels – waarmee ik vorig jaar wereldkampioen werd, waren alle vier overleden. De moed zakte ons in de schoenen.”

Pas toen Frank alle luchtgaten en deuren met muggengaas beveiligd had, zijn de overlijdens gestopt. “De oorzaak moet hoogstwaarschijnlijk een Afrikaanse mug geweest zijn die hier door de opwarming van het klimaat kan overleven. Heel raar, maar al mijn fraters bleven in topvorm en waren niet bij de doden. De dierenarts heeft hier ook geen verklaring voor. Een andere Aalbekenaar had 30 goudvinken gekweekt en ook die waren allemaal overleden.”

Toch resultaten

De resultaten bleven ondanks de zware tegenslag niet uit. “Op de Gouden Ringshow en het Belgisch Kampioenschap werden we telkens tweede en verloren we telkens met slechts één puntje”, vertelt Frank, die dertig vogels minder dan de eerste naar deze kampioenschappen meenam. “Gelukkig kon ik hier meespelen met mijn fraters.” Uiteindelijk kwamen Frank en Dorine van de Gouden Ringshow naar huis met negen gouden, een zilveren en vier bronzen medailles.

Op het Belgisch kampioenschap haalden 30 van de 35 vogels die ze mee hadden meer dan 90 punten. Hier behaalden ze 13 gouden, acht zilveren en twee bronzen medailles. “We kregen een trofee van minister Crevits omdat we de eerste West-Vlaming waren.”

Op het wereldkampioenschap kon het koppel maar elf vogels meegeven als gevolg van de sterfte van de voorbije zomer. “We spelen daar anders ook met barmsijzen, maar daarvan had ik er nog weinig over.” Toch haalden ze nog twee keer goud en één keer zilver. Een van hun gouden medailles op het WK was met een stam van vier broers die elk 92 punten haalden. “Daar haalden we zes punten meer dan de tweede.” De zilveren medaille haalden Frank en Dorine met bruine distelvinken.

“Het is heel moeilijk om perfecte vogels in die bruine variant te kweken.”

Ondertussen haalden Frank en Dorine al hun 50ste medaille op het WK. “We haalden tot nu toe 21 gouden, 17 zilveren en 12 bronzen plakken.” Op het BK overschreed het koppel al de kaap van 100 gouden medailles.

Nieuwe moed

Na de tegenslagen van vorige zomer hebben Frank en Dorine weer alle moed om verder te doen. “De natuur is onvoorspelbaar en je mag je nooit laten ontmoedigen door tegenslagen. We doen gewoon verder en blijven in onszelf geloven.”

Frank reed onlangs bijna 240 km ver om nieuwe barmsijzen te kopen. “Nu moet ik opnieuw met deze soort beginnen en ik wilde goede kwaliteit kopen.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier