Bijna 200 mensen stappen mee in vreedzame mars voor Palestina in Kortrijk

Om en bij de 200 mensen liepen mee. © AN
Redactie KW

Vrijdagnamiddag verzamelden een 200-tal mensen in de Jan Breydellaan in Kortrijk. Ze namen deel aan een vreedzame optocht, waarmee ze aandacht vragen voor de situatie in Palestina. Daar schoot het Israëlische leger enkele weken geleden 61 ongewapende betogers dood.

In het Midden-Oosten is het al meer dan 70 jaar onrustig tussen Israëli’s en Palestijnen. De twee bevolkingsgroepen maken al tientallen jaren ruzie over hetzelfde land. Israëli’s zijn joden en de meeste Palestijnen zijn moslim. De mensen die samenkomen in de Jan Breydellaan zijn erg divers in hun geloofsovertuigingen. “Dat doet er ook niet toe, haast niemand heeft hier persoonlijke banden met Palestina”, zegt Elisabeth, een van de organisatoren. “Maar als mens moet je daar gewoon verontwaardigd over zijn.”

Jamal van vzw people HELP people ging vier jaar geleden zelf naar Palestina en kon er met eigen ogen zien hoe zwaar mensen het daar hebben. “Vooral zien hoe die mensen onderdrukt worden was voor mij heel moeilijk“, vertelt hij. “In feite leven zij in een apartheidsregime en dat mogen wij niet laten gebeuren.” Jamal geeft een korte speech voor de stoet vertrekt, waarin hij vooral regeringen oproept om Israëlische producten te boycotten. “Want zonder steun van de politiek komen we er niet.”

Het goede voorbeeld geven

Naast burgemeester Van Quickenborne, die zijn steun komt betuigen, staat Eliska met haar drie kindjes en haar schoonzus. Ze hebben een Palestijnse vlag bij en beschilderen hun gezicht met de Palestijnse kleuren. “Ik ben hier om het goede voorbeeld te geven voor mijn kindjes. Om hen te leren dat dit verkeerd is en dat ze mensen die zelf geen stem hebben moeten steunen”, zegt ze vol overtuiging.

De stoet trok een uurtje door de Kortrijkse straten om uiteindelijk zonder incidenten te eindigen op de Grote Markt.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier