Bijna 2.000 leerlingen kicken liever op sport dan op middelengebruik in Ruiselede en Wingene

Ambre Mangelings uit Nieuwpoort beleeft avontuurlijke momenten. (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Voor de 19de en tevens laatste keer heeft vandaag en morgen de ‘Kick op Sport’ plaats. 1.728 leerlingen uit 29 scholen uit onze provincie leren ‘kicks’ op een positieve manier oplossen: via sport in plaats van middelengebruik.

Omdat de Vlaamse Overheid vanaf 2018 de bevoegdheid sport overneemt, kan de Provincie het evenement na deze editie niet langer onder provinciale vlag organiseren. Het evenement richt zich naar leerlingen van het secundair onderwijs (11 tot 14 jaar) en wil avontuurlijk sporten combineren met sensibilisatie over middelengebruik.

Sport en infomomenten

“De leerlingen kunnen kiezen uit verschillende challenges. Elke challenge bevat een infomoment, een creamoment, een conditiesport, een educatieve sessie over middelengebruik, een survivalrun, een wateractiviteit en een kicksport”, aldus gedeputeerden Myriam Vanlerberghe (Welzijn) en Carl Vereecke (Sport).

“Ook in de verschillende centra werden jongeren en volwassenen uitgedaagd om verantwoordelijkheid op te nemen in het uitbouwen en organiseren van de sportdagen”

Christa Van de Kerckhove, die wiskunde geeft in Sancta Maria in Ruiselede, is met een groep leerlingen op de afspraak op het hindernissenparcours. “We zijn jaarlijks op de afspraak. Naast verschillende sportactiviteiten gaan we vandaag ook kennis maken met het asielcentrum van Wingene. Het wordt bijzonder leerrijk om de werking van dichtbij te leren kennen.”

Vroeger combineerde de school bezoeken aan het asielcentrum in Wingene en aan de gemeenschapsinstelling De Zande, maar die activiteit verdween dit schooljaar van de kalender. “Dat wordt nu zo opgelost. Ik vind het heel belangrijk dat de leerlingen eens een andere inkijk hebben. Ook op school komt middelengebruik in verschillende lessen aan bod.”

Wat verderop lopen leerlingen met een bal tussen hun buik. Sportactiviteiten versterken het groepsgevoel, maar Kick op Sport biedt zoveel meer. “Er wordt onder meer gewerkt aan een correcte beeldvorming met betrekking tot de drie deelnemende inrichtingen en hun doelpubliek. Ook in de verschillende centra werden jongeren en volwassenen uitgedaagd om verantwoordelijkheid op te nemen in het uitbouwen en organiseren van de sportdagen.”

Schreeuw tegen Alcoholmisbruik

Voor leerlingen van Spes Nostra uit Sint-Andries Brugge zijn ook de onderlinge contacten belangrijk. “Het is de eerste keer dat we ons hebben ingeschreven”, zeggen Sandy Geirnaert en Sophie Vanhulle. “In school wordt ook geleerd over middelengebruik, maar dit is toch iets anders. Het komt veel dichterbij. Wij hebben bijvoorbeeld een ‘Schreeuw tegen het Alcoholmisbruik’ gemaakt. Dit alles sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen. Het is belangrijk om hen tijdig over alle aspecten in te lichten.”

Kick op Sport is een organisatie van de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de Stichting Vlaamse School, de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand De Zande (Ruiselede en Beernem), het Penitentiair Landbouwcentrum, het Opvangcentrum Wingene van het Rode Kruis en de gemeenten Ruiselede, Wingene en Beernem. Het project krijgt de steun van Defensie.

Leerlingen van Sancta Maria uit Ruiselede. (Foto LVA)
Leerlingen van Sancta Maria uit Ruiselede. (Foto LVA)

Leerlingen van Spes Nostra uit Sint-Andries Brugge. (Foto LVA)
Leerlingen van Spes Nostra uit Sint-Andries Brugge. (Foto LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier