Biertunnegies uit Beveren vinden nieuw lokaal

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Na lang zoeken heeft OVD Biertunnegies eindelijk terug een eigen lokaal. In café Kortekeer op de Kapelhoek kunnen de leden van deze carnavalsorde terecht bij nieuwe uitbaters Mieke Tant en Angelo Kindt.

Dit gezelschap had jarenlang haar vaste stamkroeg in De Nieuwe Ruiter en ook ‘t Chauffeurke en Spoor 4 is ooit nog hun thuishaven geweest. “Volgend jaar bestaan wij 25 jaar”, aldus voorzitter Wendy Samyn (51) die zelf al meer dan twintig jaar deze functie bekleedt. “Het is niet evident om zo’n etablissement te vinden want een belangrijke voorwaarde is dat het van twee kanten klikt. Natuurlijk moeten al onze 24 leden zich er thuis voelen.”

Samenhorigheid

“Vriendschap is een belangrijk aspect van onze vereniging”, vertelt Wendy. “De leden moeten zich gesteund voelen als het eens wat minder gaat. Dat is ook de reden waarom we niet over één nacht ijs gegaan zijn. We houden er onze maandelijkse vergaderingen en het is ook onze vertrek- en aankomstplek als we naar de feesten van bevriende ordes aan de kust trekken. Daar voeren we promotie voor ons jaarlijks bal dat telkens de vrijdag na het Roeselaarse carnaval plaats vindt. In 2018 staat dit trouwens gepland op 9 maart in het Parochiaal Centrum van Beveren.”

Dit weekend gaat het richting Orde van de Ezel in Westende. “Regelmatiger samenkomen is een van de voordelen van een eigen stek. Je leert de leden beter kennen en mogelijke sponsors vinden er hun gading. Als de carnavalsperiode dichterbij komt, zien we elkaar natuurlijk nog vaker.”

“Omdat ik af en toe, langs mijn neus weg had laten weten dat mijn hutsepot-recept niet te versmaden was, hadden een paar leden mij uitgedaagd. Op ons traditioneel Sinterklaasfeest heb ik dan voor heel de meute bewezen dat het zeker geen zever was en mochten ze à volonté genieten van mijn zelfgemaakte stamppot. En of ze tevreden waren”, schatert Wendy.

Kleinste orde

Naast ‘t Motje, De Daffy’s, De Dolle Dolfijntjes en De Sierbuikjes van De Skjeven Noek is deze orde de kleinste van de bende. “Klein maar dapper”, klinkt het strijdlustig. “Er heerst een gezonde concurrentie en tijdens de verkiezing kan er natuurlijk een scheef woord vallen maar achteraf steunen we elkaar door dik en dun.”

Nog nooit de prins

De Biertunnegies hebben nog nooit de prins kunnen leveren. “Al zijn we er een paar keer heel dicht bij geweest en velen vinden dat we het zeker al eens verdiend hebben”, knipoogt Wendy. “Af en toe voelen we ons wat stiefmoederlijk behandeld maar ik ben ervan overtuigd dat de verschillende ordes elkaar nodig hebben anders zouden er niet zoveel meer overleven.”

Wie geïnteresseerd is of zich wil aansluiten bij de carnavalsvereniging, mag altijd contact opnemen met Wendy via wendysamyn@hotmail.com.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier