Biertje voor vijfde verjaardag van brouwerij Bier & Karakter

De brouwerij lanceert een nieuw bier Sword. Op de foto zien we Gert-Jan Hovaere, Brecht Dumoulin, Chris Callewaert en Chris Bruynooghe. (Foto JS)
Redactie KW

Brouwerij Bier & Karakter bestaat vijf jaar. Dat wordt gevierd met de lancering van een nieuw bier: Sword, een donkere, dense stout.

De brouwerij Bier & Karakter ging zijn vijfde jaargang in en dit moest gevierd worden met een nieuw bier.

Het is een donkere, dense stout geworden die de naam Sword draagt. “Het bier bevat negen procent alcohol, maar is nog altijd toegankelijk. Het bier is volmoutig, gebrouwen met negen verschillende moutsoorten voor een heerlijk smaakpalet. Sword bevat twee soorten hop, beiden geteeld in Poperinge”, legt meesterbrouwer Brecht Dumoulin uit.

Sword verwijst naar het West-Vlaamse ‘Zwort’, wat zwart betekent. Sword is letterlijk een zwart bier waar je niet kunt door kijken. “Sword verwijst ook naar het zwaard in het logo, dat een symbool van kracht uitstraalt. Het bier past ook in het gamma van de recent overgenomen Rex Artus, die eveneens een zwaard in het logo heeft”, legt medebrouwer Chris Callewaert uit.

Tien jaar bewaren

De eerste versie van Sword werd al gebrouwen in 2015 door Brecht Dumoulin, met de hulp van jobstudent Tjabbe Beauprez. “Het bier kan tien jaar of langer bewaren en verbetert ook in smaak met de tijd. Na drie jaar smaakt het bier zelfs nog beter: de hoparoma’s binden met alcohol en vormen esters en geven zo een aroma en smaak van bosvruchten”, legt Brecht uit. De donkere kleur zorgt er ook voor dat het bier niet oxideert en heel lang kan bewaren. “Het bier smaakt naar chocolade, mout, karamel, bosvruchten en een beetje koffie”, aldus de tevreden brouwer.

Het nieuwe bier is verkrijgbaar in flesjes van 33 centiliter en flessen van 75 centiliter. “Dit met een seal zodat het bier extra lang kan bewaard worden”, legt medebrouwer Chris Bruynooghe uit. Zo’n 1.000 liter bier ligt nu te rijpen in vier verschillende whiskyvaten uit Schotland. Deze vaten werden 25 jaar gebruikt om whisky in te rijpen. “De vaten werden bekomen door onze vriend Jef Pirens van brouwerij d’Oude Maalderij uit Izegem”, legt Brecht uit. Een collaboration brew van het bier werd eerder gemaakt in California. Chris Dumoulin heeft een jaar aan University of California San Diego gewerkt. San Diego is de thuis van heel veel bekende craftbrewers. “Daar heb ik samen met Viewpoint Brewing Company een variant van Sword gemaakt, die nu eveneens ligt te rijpen op Amerikaanse eikenhouten vaten.”

Zevende bier

De Sword is intussen het zevende bier van brouwerij Bier & Karakter. Klets is hun bekendste bier en wordt intussen geschonken in verschillende cafés, restaurants en drankenhandels. Rex Artus, dat intussen werd overgenomen van brouwerij De Biernatie, staat momenteel al in de winkelrekken van de supermarkten in Noord-Frankrijk. “We zijn heel tevreden dat we nu na Klets Blond, Klets Bruin, Klets Extra Hop, IPA XXV, Rex Artus en Rex Artus Prestige opnieuw iets nieuws kunnen aanbieden”, luidt het bij Linda Cornette, Gert-Jan Hovaere, Tjabbe Beauprez, Chris Bruynooghe, Chris Callewaert en Brecht Dumoulin, die het team rond brouwerij Bier & Karakter vormen.

Nu de brouwerij vijf jaar bestaat willen de brouwers een uitdaging aangaan. Als de Facebookpagina vijfduizend likes telt tegen mei, geeft de brouwerij vijf gratis vaten weg op haar brouwhoeve. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier