Bieke Deceuninck: “Door te werken in ARhus leer ik elke dag iets nieuw “

Bieke Deceuninck: "Ons publiek is ook erg divers en gaat ruimer dan enkel Roeselare." (foto SB) © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

ARhus mag eind februari vijf kaarsjes uitblazen. Het kenniscentrum is in die korte periode uitgegroeid tot een van dé aantrekkingspolen van de stad en bijna even lang is Bieke Deceuninck er een van de vaste waarden die de vele bezoekers met een brede glimlach verwelkomt. “Met de hand op het hart: dit voelde nog geen dag aan als écht werken”, glundert ze.

Met een kamerbrede smile haalt Bieke Deceuninck ons op aan het onthaal van ARhus. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat nerveus ben voor dit gesprek”, bekent ze. “Communicatie verzorgen doe ik zeer graag, maar zelf sta ik net iets minder graag in de spotlights…”

Hoe ben je bij ARhus beland, Bieke?

“Ik ben destijds communicatiewetenschappen gaan studeren, onder andere omdat ik mijn creatief ei kwijt wilde. Mijn eerste job was bij het reclamebureau BAD, hier in Roeselare. Een kleine tien jaar deed ik ervaring op binnen de reclame- en grafische sector, waarna ik uiteindelijk terecht kwam op de marketing- en communicatieafdeling van Van Marcke in Kortrijk. Toen ik in het voorjaar van 2014 zag dat ARhus een communicatie- en eventverantwoordelijke zocht, besloot ik om mijn kans te wagen. Ik was nochtans geen typische bibliotheekmens, maar het concept achter ARhus sprak – en nog steeds – me enorm aan. Het was, op zijn zachtst gezegd, vernieuwend. Ik kreeg ook de kans om de functie zelf inhoud te geven en op die manier kon ik mijn creatieve geest weer ten volle benutten.”

Wat herinner je je nog van die begindagen van het kenniscentrum?

“Dat het erg spannend was. ARhus was een fusie van tweede bestaande bibliotheken: de Albrecht Rodenbachbibliotheek en De Vriendschap. Iedereen moest nog zijn weg zoeken en ging anders om met de vele veranderingen waar we voor stonden. Zelf zie ik iets nieuws als een uitdaging. Daar hou ik oprecht van. En vijf jaar na de start mogen we gerust stellen dat ARhus volledig op kruissnelheid zit, zonder daarbij de nood aan blijvende vernieuwing uit het oog te verliezen.”

Je kwam ook terecht in een van de meest moderne en in het oog springende gebouwen van de stad.

“Een schitterende omgeving, hé? Van zo’n werkplek kan je alleen maar dromen. Ik weet nog dat ik me hier van bij het allereerste moment thuis voelde. Alsof ik hier al jaren over de vloer kwam. Ook de collega’s voelden vertrouwd aan. Eigenlijk is dat ook niet zo vreemd, want ARhus wil voor alle Roeselarenaars en mensen uit de regio een tweede thuis zijn. Ik kan enkel zeggen dat ik hier al 4,5 jaar met veel goesting kom werken.”

Hoe zou jij ARhus omschrijven?

(lacht) “Heb je een half uurtje? ARhus heeft zoveel facetten en boeiende invalshoeken. Je kan die onmogelijk onder één noemer plaatsen. We vinden het concept ‘bibliotheek’ hier nog elke dag opnieuw uit. We keren terug naar de essentie van het woord: een plek om kennis op te doen en te delen. En dat gebeurt anno 2019 op veel meer manieren dan enkel via boeken. Wij bundelen die allemaal: het internet, fora, workshops, activiteiten, speciaal ontwikkelde apps, maar ook ons ARhus Café. Door mensen met elkaar in interactie te laten treden, deel je kennis met elkaar. En uiteraard bieden we al vijf jaar héél veel ruimte aan boeken, dat zal altijd een van dé hoekstenen van onze werking blijven.”

Wat zeggen de cijfers over de voorbije vijf jaar?

“Dat we goed werk leveren. Op vandaag kunnen we rekenen op 15.500 actieve leners, goed voor een vierde van de hele Roeselaarse bevolking. En op jaarbasis krijgen we liefst 330.000 bezoekers over de vloer. Een erg mooi resultaat. Hoe we dat bereiken? Door zoveel mogelijk vraaggestuurd te werken. Via een divers aanbod willen we een divers publiek bereiken en dat lukt al aardig, maar het kan nog altijd beter.”

Toen het project rond ARhus bekend werd gemaakt, kwam er aanvankelijk flink wat kritiek op de plannen. Nu zijn jullie uitgegroeid tot een van de dé referenties voor bibliotheken en kenniscentra in Vlaanderen. Terecht?

“Zonder meer! En we zijn er ook zeer trots op. Er werd destijds gezegd dat Roeselare te klein was voor iets als ARhus, dat het nooit helemaal zou aanslaan… Ik hoop en denk dat we die kritieken ondertussen naar de prullenbak hebben kunnen verwijzen. We zijn ook op nationaal niveau bij veel projecten betrokken en er wordt geluisterd wanneer de mensen van ARhus hun mening geven. Overal in Vlaanderen weet men waar ARhus voor staat en wat we hier allemaal doen. We zijn een echte (t)huis in de stad geworden. Alleen jammer dat de gewone man in de straat nog lang niet volledig op de hoogte is van de volledige werking van ARhus, binnen en buiten de muren van de hoogbouw op De Munt. Daar werken we nog elke dag keihard aan.”

Ik besef echter dat er meer is in het leven dan werken alleen

Welke rode draad hanteert ARhus?

“We willen méér dan een bibliotheek zijn. We zien onszelf als de start van een compleet netwerk. Neem nu iemand die hier een boek over dementie wil ontlenen. Dan kunnen onze medewerkers er die persoon attent op maken dat we veel meer materie over dat thema in huis hebben. Rond dit en andere gezondheidsthema’s organiseren we infoavonden. We werken samen met gespecialiseerde organisaties, waaronder AZ Delta, in projecten rond gezondheidsvaardigheden en geletterdheid in de breedste betekenis van het woord. Op die manier kan het ontlenen van een boek de start zijn van een traject dat alle antwoorden kan bieden. ARhus wil voor de burger een soort steunpunt zijn, met een doorverwijsfunctie naar andere organisaties.”

Wat vind je zelf het leukste aan je werkplek?

“Dat werkelijk iedereen hier welkom is én hier ook over de vloer komt. Ik leer bijna elke dag nieuwe mensen kennen. Dat is onbetaalbaar en eerlijk, ik zou het niet meer kunnen missen. Ons publiek is ook erg divers en gaat ruimer dan enkel Roeselare. Ook mensen van niet-Belgische origine moeten ARhus leren kennen. 14 procent van alle inwoners van deze stad heeft een andere achtergrond. Ook voor hen staan onze deuren wagenwijd open.”

“Ook mooi meegenomen: dankzij ARhus leer ik nog elke dag iets nieuw bij. Een van dé grote voordelen van hier te mogen werken. Of ik in die 4,5 jaar slimmer ben geworden, zal je me niet horen beweren. (knipoogt) Ik kan mijn honger naar kennis hier wel stillen!”

Waar haal jij je grootste voldoening uit?

“Dat we via ARhus mensen kunnen helpen en gelukkig maken. Iemand met de glimlach naar buiten zien stappen of zien dat wildvreemden in het ARhus Café met elkaar beginnen praten… daar doe je het voor. Daarom hebben we onze campagne voor onze vijfde verjaardag op onze gebruikers gefocust. Vijf vaste bezoekers, van jong tot oud, vormen de gezichten van onze vijfde verjaardag. Want zonder hen zou ARhus op vandaag niet zijn waar het nu voor staat.”

Ben je ondertussen zelf een frequent gebruiker van de diensten van ARhus?

“Jazeker. Ik kom hier ook als ‘toerist’ over de vloer, vaak samen met onze kinderen. Zij houden echt van deze stek. En van de taartjes in het ARhus Café! (lacht). Het is niet zo dat ik zelf het ene boek na het andere verslind, maar wanneer ik op reis ga, sla ik toch telkens het nodige leesvoer in. En ook wanneer ik niet moet werken, spring ik graag binnen in ARhus. Met de hand op het hart: dit voelde nog geen dag aan als écht werken.”

Je hebt naast een drukke job ook een gezin met drie kinderen te runnen. Lukt de combinatie?

“Sinds de geboorte van onze Rosanne werk ik vier vijfden, maar ik heb het soms moeilijk om de klik te maken en het werk even aan de kant te schuiven. Ik besef echter dat er meer is in het leven dan werken alleen. In 2016 heeft mijn man een zwaar ongeval gehad en was hij zelfs enkele maanden verlamd. Familie komt altijd op de eerste plaats. Al blijft mijn job belangrijk. Ik zoek nog het goede evenwicht, maar dat komt nog wel!”

Op zaterdag 23 februari vieren jullie de vijfde verjaardag met een dag bomvol activiteiten. Kijk je uit naar die dag?

“Alsof het om mijn eigen verjaardagsfeestje gaat! We zwaaien die dag de deuren nog net iets wijder dan anders open en willen van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe mensen naar ARhus te halen. Normaal had ik dat weekend een tripje met enkele vriendinnen gepland, maar de vijfde verjaardag van ARhus gaat deze keer voor. Ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik ben een optimist en zie de toekomst rooskleurig in, maar er ligt nog een pak werk op ons te wachten. De 14 procent anderstalige Roeselarenaars willen we graag bereiken. We zetten ook in op intergenerationele projecten. Jongeren en ouderen samenbrengen, ook dat is een van de opdrachten van ARhus. ‘Kruisbestuiving’ is niet voor niets een van dé sleutelwoorden bij ons.”

Tips van Bieke

Culinair

“Ik ben enorm fan van De Witte Merel. Een jong koppel dat erg vernieuwend te werk gaat. Wat mij betreft, een van de beste restaurants van Roeselare. Maar ook in het ARhus Café kan je zeer lekker eten. Chef Hans Soenen en ik wisselen vaak tips uit en die kan ik dan weer thuis gebruiken. Want zelf aan het fornuis staan, is mijn ultieme ontspanning. Vrienden uitnodigen en hen lekker eten voorschotelen, daar leef ik van op. In Roeselare zijn we nog niet zo culinair verwend als in Gent, maar onze stad telt wel leuke en vernieuwende adresjes. Denk maar aan Hummus of Comptoir Magrite.”

Shoppen

“Ik ben zeker geen shopaholic, maar ik verberg ook niet dat even winkelen een ontspannend effect op me geeft. Mijn man was destijds bang dat, toen ik bij ARhus kwam werken, ik elke middag de Ooststraat zou induiken, maar zover is het nog nooit gekomen. (lacht) Juttu vind ik een schitterende winkel. Een leuk concept én Belgisch. Ik kan er blijven in rondlopen. Ik koop ook regelmatig iets online. Niet bij Zalando, maar bij kleinere webshops. De oorringen van Fleur Fatale vind ik fantastisch, bijvoorbeeld.”

Mooie plekjes

“Ik denk dat we maar half beseffen hoe mooi Roeselare kan zijn. Toen ik als student in Gent op vrijdag naar Roeselare terugkeerde, besefte ik keer op keer dat we hier het beste van twee werelden combineren. Enerzijds hebben we een bruisend centrum, maar de rand van onze stad kan heerlijk rustig zijn. Het platteland is nooit veraf. Ik kom dagelijks per fiets naar ARhus en onderweg raak ik helemaal zen. Tijdens het weekend gaan we af en toe eens langs de Krommebeek in Beveren wandelen, of ga ik er joggen. Je hebt er een instant happy gevoel. Ideaal om te onthaasten.”

Reizen

“Echt grote reizigers zijn we niet. Voorlopig trekken we met de kinderen naar Frankrijk. Met z’n allen in de staancaravan en de voetjes in het zand. Geen citytrips, maar gewoon even tot rust kunnen komen. We dromen wel nog van een trip naar Zuid-Afrika en willen ooit onze huwelijksreis naar Cuba overdoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier