Bidden op voetpad want moskee is te klein

Naqash Diwan (tweede van links) pleit ervoor om in een pand in de Jan Breydellaan een tweede moskee te openen. (Foto JVGK)
Redactie KW

De Attakwamoskee in Kortrijk is al een tijdje te klein. Naqash Diwan trok daarom nog eens aan de alarmbel.

De Pakistaanse Belg postte op zijn Facebookprofiel filmpjes waarop te zien is hoe een aantal moslims buiten het vrijdaggebed volgt. Ze staan op het voetpad en kijken aan tegen de voorgevel van de moskee. “Normaal kunnen we net allemaal binnen”, legt Naqash uit. “Alhoewel… Meestal is het dan enorm druk, waardoor sommige mensen de moskee weer verlaten.”

Geen toestemming

“Op vrijdag 1 mei was het superdruk. Dat komt omdat het een feestdag was en nog meer mensen naar het vrijdaggebed konden komen. Met alle gevolgen van dien… Daarom wil ik iedereen nog eens wakker schudden.”

Opvallend aan het verhaal is dat een aantal moslims intussen een oplossing heeft voor het gebrek aan ruimte. “De Pakistaanse gemeenschap in Kortrijk kocht een tijdje geleden een huis in de Jan Breydellaan. Die woning is heel ruim. Alleen wil stad Kortrijk daar niet van weten. We krijgen geen toestemming.”

Woonstraat

Bij stad Kortrijk reageren ze met gemengde gevoelens op de filmpjes en berichten van Naqash. “We weten wel degelijk dat er een probleem is”, stelt schepen Wout Maddens (Open VLD). “Maar ik kan je met de hand op het hart zeggen dat we met heel wat betrokken partijen heel intens én in vertrouwen op zoek zijn naar een oplossing. De woning in de Jan Breydellaan zien we niet als een deel van de oplossing : het pand ligt in een woonstraat, daar een tweede moskee vestigen zou voor parkeerproblemen en nog meer verkeer zorgen.” (AXV)

Wie het filmpje en de foto’s wil zien, tikt #wearealsokortrijk op Facebook in

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier