Bibliotheek verhuist naar site Baertshof in Izegem

Schepen Kurt Himpe en bibliothecaris Nicolas Capelle aan drukkerij Strobbe, waar de bibliotheek op termijn komt. (Foto Frank)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De bibliotheek bevindt zich sinds 1990 op zijn huidige locatie aan de Grote Markt en doet het tegenwoordig meer dan goed. Maandelijks komen er om en bij de tienduizend bezoekers over de vloer. Toch stuit de bib er op zijn fysieke limieten. De stad wil daarom in de volgende legislatuur de bib verhuizen naar site Baertshof, waar ze onder hetzelfde dak zal zitten als de kunstacademie, het stadsarchief en de heemkring.

“We zitten op onze huidige locatie niet slecht, maar we zitten er wel krap”, opent bibliothecaris Nicolas Cappelle. “Zo kan bijvoorbeeld onze jeugdafdeling onmogelijk uitbreiden. Het aanbod is er wel, maar extra’s zoals een computerhoek voor kleuters kan niet. Hetzelfde met de spelotheek. Wie aan de balie op het gelijkvloers een spel komt lenen, moet wachten tot dat boven uit de opslagruimte gehaald wordt.” In 2011 besliste het toenmalige stadsbestuur om de piste van uitbreiding te bewandelen door twee huizen in de vlakbij gelegen Ketelstraat te kopen. Zowel de uitbreiding van de bestaande bib als een sloop en de realisatie van een nieuwe bib op die locatie behoorden toen tot de mogelijkheden. “Dat scenario werd echter verlaten toen er mogelijkheden opdoken met de site Baertshof”, vertelt bibschepen Kurt Himpe (N-VA).

“Drukkerij Strobbe verhuisde naar Heule, waardoor dat gebouw vrij kwam te staan. In het project Visie 2030 ontwikkelden we een toekomstvisie voor die locatie. We willen er graag een nieuw stadsdeel met een combinatie van wonen, groen en openbare diensten realiseren. Bedoeling is om een deel van de oude drukkerij te laten staan zodat we er verschillende diensten in kunnen onderbrengen. Dat worden de bib, de werking van heemkring Ten Mandere, het stadsarchief en kunstacademie Art’Iz.”

Renovatie

De bib onderging in 2014 nochtans een kleine renovatie. “We hebben toen het RFID-systeem (Radio Frequency Identification – nvdr.) ingevoerd”, zegt Nicolas. “Sindsdien werken we met een zelfuitleenbalie en staat er een betaalterminal zodat mensen hun boeken zelf kunnen ontlenen of binnenbrengen. Daardoor hebben onze medewerkers meer tijd voor de mensen. Ze volgden een opleiding waarbij ze polsen naar de vraag achter de vraag van de bezoeker. Er werd meteen ook voorzien in een nieuwe vloerbekleding, zetels en tafels. Die veranderingen hebben hun vruchten afgeworpen, want er vloeiden daar duizend nieuwe lidmaatschappen uit voort.”

(GF)
(GF)

Na de verhuizing naar site Baertshof wil de bib op hetzelfde elan verder gaan. “We zijn tussen 2013 en 2018 geëvolueerd naar de bib 2.0 en mikken er op om in de volgende legislatuur naar de bib 3.0 te gaan”, vat schepen Himpe het samen. “Een geïntegreerde samenwerking van de bib, heemkring en Art’Iz is het doel. We zijn al op werkbezoek geweest naar stadsbib – en academie Utopia in Aalst, waar hetzelfde concept uitgevoerd is. Het komt er op neer dat alle diensten er in elkaar zullen overvloeien. De mogelijkheden zijn gigantisch. Een gang naar een leslokaal van de academie kan aan de zijkanten opgevuld worden met bibliotheekrekken. Een muziekleerling kan op een open plaats vioollessen volgen, terwijl andere bibbezoekers daar mee kunnen van genieten. Klaslokalen van de afdeling beeld kunnen we met open raampartijen ook figuurlijk transparanter maken zodat iedereen kan mee kijken. Of denk maar aan mama of papa die een kind naar de toneelles brengen en ondertussen even grasduinen in het aanbod van de bib. Ook de kennis van de heemkring kan dan breder verspreid worden. Denk maar aan het projecten van documenten uit het stadsarchief op grote infoborden, zodat ze niet langer stof vergaren in een opslagplaats. Het wordt een plek van kruisbestuivingen. Samensmelting zal er centraal staan. Dat werkt versterkend voor alle partijen.”

Nieuw concept

Ook de bibliothecaris is enthousiast over de plannen. “Met dat nieuwe concept trekken we bezoekers aan die anders nooit of zelden in aanraking met het aanbod van de bib of de academie of het archief zouden komen”, zegt hij. “We merken nu al in de huidige bib dat het niet altijd de reguliere bezoeker is die er een lezing komt volgen. Dat principe willen we na de verhuizing nog veel meer uitwerken. Die symbiose van diensten met het oog op het aantrekken van een nieuw publiek is het voornaamste streefdoel, maar er is natuurlijk ook de surplus van uitbreiding. We zullen er over meer ruimte beschikken. We kijken daarbij ook naar steden uit de buurt. In de nieuwe bib van Waregem kan je de boeken al van buiten zien staan. In kenniscentrum ARhus in Roeselare wilden ze die boeken bewust niét tonen. Wij gaan voor een mix van die twee stijlen.”

“De bib wordt een plek van kruisbestuivingen”

De stad ging al in zee met het Gentse architectenbureau Achtergael om een globale visie voor de site Baertshof uit te tekenen. “Dit najaar ligt het aangepaste gemeentelijk ruimtelijk structuurplan Centrum definitief ter goedkeuring voor op de gemeenteraad”, zegt Kurt Himpe.

“Daarmee scheppen we op ruimtelijk vlak een kader om de realisatie van het nieuwe stadsdeel mogelijk te maken. Concrete budgetten zijn nog niet bepaald. Dat is werk voor bij de start van de volgende legislatuur. Dit project wordt een van de grootste, maar ook eerste zaken waar we vanaf 2019 met de nieuwe bestuursploeg mee aan de slag gaan. Een precieze timing voor de verhuizing van de bib is er nog niet, al mikken we daar uiteraard binnen de volgende zes jaar op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier