Bibliotheek Alveringem onderging gedaanteverwisseling

Bibliotheekmedewerker Meloika Verweirder en medewerker Fran Louwie van dienst Jeugd en Sport geven de openbare bibliotheek een extra frisse en gastvrije toets. (foto AB)
Redactie KW

De bibliotheek onderging een gedaanteverwisseling. Van oubollig naar wellicht een van de meest hedendaagse bibliotheken van het land. Het schepencollege gooide er wel een waanzinnig pak geld tegenaan: 26.400 euro voor het nieuwe meubilair alleen al. “Wij schrokken ook van die bedragen, maar willen echt investeren in de bibliotheek”, zegt burgemeester Gerard Liefooghe.

Vanaf de eerste dag dat Meloika Verweirder haar intrek nam als nieuwe bibliotheekmedewerker, drukte zij haar stempel. Ze richtte een kinderhoek in en eind 2017 ging de speelotheek open. Die telt momenteel 438 verschillende stukken spelmateriaal en speelgoed. De speelotheek is een succes. In februari 2019 bijvoorbeeld waren er 83 ontleningen. Ouders gaan niet zelden naar de speelotheek om thuis een spel uit te testen vooraleer ze het in de winkel eventueel ook aankopen. Iets lenen, kost amper 1 euro. Scholen kunnen zelfs gratis een beroep doen op het aanbod. En plots zat ook Fran Louwie, de medewerker Jeugd en Sport, in de bieb. Een verbetering, zo zegt ze zelf. “Sinds ik hier kantoor houd in plaats van op het gemeentehuis is voor jongeren de drempel om naar mij te komen echt verlaagd“, zegt Fran. “Ze komen achter boeken en kunnen mij ook een vraag stellen als ze dat willen. De 12- tot 18-jarigen zijn de moeilijkste doelgroep om naar de bieb te krijgen.”

Mooiste materialen

“Ik ben heel blij dat het gemeentebestuur wou investeren in de bieb”, zegt Meloika Verweirder. “Eerst werd er een nieuwe ruime balie aangekocht. En recent werd nieuw meubilair gekocht. De tafels en stoelen in de leeszaal werden vernieuwd, er zijn de nieuwe stripbakken in frisse kleurtjes en we plaatsten ook een nieuwe knusse zetel. Alles in de mooiste materialen en meest frisse kleuren. Het vorige meubilair was simpelweg versleten. De reacties zijn heel positief. Het is een leuke ontmoetingsplaats geworden. Op dit moment tellen wij 361 actieve leden. Ik mag regelmatig nieuwe mensen inschrijven.”

Het gemeentebestuur investeerde niet enkel in nieuw meubilair, het doet dat ook continu door de aankoop van nieuwe boeken. Door een samenwerking met Standaard Boekhandel kan de Alveringemse bieb steeds de laatste nieuwe boeken aanbieden. Zo werden in de eerste twee maanden van dit jaar al 309 nieuwe boeken aangekocht. “Iedere twee weken komen hier de nieuwste boeken aan”, stelt Meloika. “Twee weken geleden werden in de media bijvoorbeeld de boeken voorgesteld van Bo Van Spilbeeck en Jan Peumans. Een week later al lagen ze op onze desk, klaar om te kaften. Welke onze bestsellers zijn? Ongetwijfeld ‘De 7 zussen’ van Lucinda Riley, een reeks van zeven boeken waarvan de vierde net uit is. Daar wordt echt actief naar gevraagd. En ook ‘Fit Mom’ van Delphine Steelandt. Als we zo doorgaan, riskeren we inderdaad plaatsgebrek”, glimlacht Meloika. “Tijdig opkuisen en de oudere boeken wegnemen, is wellicht de oplossing.”

Toch is volgens Meloika het werk nog niet af. “Mijns inziens moet er echt nog iets aan de zonnewering op het glazen plafond gedaan worden. De bestaande is kapot en ronduit vuil. Idealiter komt er ook zonnewering aan de zijkant. In de leeszaal is overal glas, waardoor de temperatuur er ‘s zomers heel snel oploopt naar ondraaglijk. En de leeszaal zou nog een nieuw kleurtje moeten kunnen krijgen. Zo zouden de nieuwe meubeltjes pas helemaal tot hun recht komen.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier