Bib van Wevelgem en Oostende schenkt aandacht aan vrijwilligers tijdens guerilla-actie

© SLW
Redactie KW

Beweging.net neemt zijn hoed af voor alle vrijwilligers. Om dit in de verf te zetten, brachten zij hun eigen vrijwilligers samen en bedankten hen tijdens de guerrilla-actie die ze hielden in de bib van Wevelgem en Oostende.

“Denk je eens een samenleving in zonder vrijwilligers”, trapt Dominique Coopman van beweging.net West-Vlaanderen een open deur in. “Zonder hen geen jeugdbeweging, geen mooimakers, ziekenbezoek, gemachtigd opzichters of sportclubs. Tijdens de week van de vrijwilliger brengen we daarom de uitbreekactie #vrijwilligersvindjeoveral.”

Met dat doel bedacht de organisatie een origineel opzet. Ze maakten 25.000 kartonnen bladwijzers waarop telkens een van de zeven gefotografeerde vrijwilligers prijkt. Raphael bijvoorbeeld. Hij helpt elke woensdagmiddag lagere schoolkinderen met hun huiswerk, zo staat te lezen op de achterzijde van de bladwijzer.

Die bladwijzers verstoppen ze in de boeken van de bibliotheek zodat mensen die een bezoek brengen aan de bib, die vrijwilligers kunnen ontdekken. “We hopen op deze manier dat onze vrijwilligers langere tijd aanwezig blijven in de boeken en de vinder even stil staat bij het belang van hun werk. Ook als de week van de vrijwilliger voorbij is.”

Integratie bevorderend

Vlaanderen telt 750.000 vrijwilligers, weet beweging.net. De afdeling Wevelgem nodigde haar eigen vrijwilligers uit op de uitbreekactie die ze organiseerden in de lokale bibliotheek. Twee van hen, Gerarda Vermander uit Gullegem en Jeanine Windels uit Wevelgem zijn al tientallen jaren vrijwilliger. Ze zijn absoluut overtuigd van het belang van vrijwilligerswerk. “Een taak vrijwillig opnemen, is helemaal niet vanzelfsprekend”, beklemtoont Jeanine. “Ik zelf doe het al van toen ik zeventien jaar was. Eerst bij de jeugdbeweging, later ben ik meegegroeid en ben nog steeds vrijwilliger bij Femma.”

“Het klopt dat vrijwilligerswerk ons niet vreemd is”, lacht Gerarda. “Net zoals Jeanine plan ik regelmatig een bezoek aan bejaarden en zet ik mij in voor de plantjesverkoop van Kom Op Tegen Kanker. Weet je, je inzetten als vrijwilliger is een prima hulpmiddel om je te integreren in een gemeenschap. Toen ik op mijn dertigste in Gullegem kwam wonen, kende ik omzeggens niemand. Bij beweging.net leerde ik heel wat mensen kennen, ik was zelfs voorzitter van Femma.”

Vrijwilligersambtenaar

Met de guerrilla-actie wil Beweging.net ook een aantal pijnpunten duidelijk stellen. “Op gebied van administratie worden er steeds meer zaken opgelegd door verschillende beleidsniveaus”, vindt Dominique Coopman. “De subsidiereglementen om middelen te krijgen van de Vlaamse, Provinciale of lokale overheid zijn te ingewikkeld. Extra ondersteuning hierbij zou al een flinke hulp zijn, daarom pleiten wij ervoor dat de lokale overheid een vrijwilligersambtenaar aanstelt. Die kan de vrijwilligers ondersteunen bij het takenpakket dat steeds groter en ingewikkelder wordt.”

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier