Bianca Nevejans uit Poperinge getuigt op Werelddementiedag over haar vrijwilligerswerk

We zien op de foto Hilde Bracke, Geert Baetens, Bianca Nevejans, Kasper Bormans, Tom Roos, Els Persoons, Gerda D'Hooge, Patty Ickx en Bieke Coenen. © Foto APP
Redactie KW

Naar aanleiding van werelddementiedag op vrijdag 21 september getuigt Bianca Nevejans (44) uit Poperinge over haar vrijwilligerswerk rond dementie. Ze is sinds drie jaar actief als vrijwilliger bij Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze en sinds twee jaar bij De Fonkel.

Contactclowns in de Zorg NeuzeNeuze bestaat zes jaar en is actief over heel Vlaanderen. “Wij zijn een groep mensen met een passie voor Gentle Clowning. Het is een belevingsgericht zorgmoment voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen met dementie”, legt Bianca Nevejans uit.

Geen gewone clown

“Bij het algemeen beeld van een clown denken de meeste mensen enkel aan humor, terwijl wij als contactclowns daarentegen het accent ook leggen op contact. Onze ervaring leert dat we kunnen vertrekken vanuit een leegte. We gaan op zoek naar manieren om contact te maken met bewoners die het moeilijkst bereikbaar zijn. Een glimlach is mooi meegenomen, maar wij staan evengoed open voor emoties zoals verdriet, boosheid en angst.”

Onze visie

“Doordat wij een zestal keer per jaar met twee contactclowns langsgaan, leren wij iedereen beter kennen. Via onze belevingsgerichte houding en geïntegreerde aanpak willen wij een meerwaarde betekenen voor mensen met dementie en personen met een verstandelijke beperking, alsook hun omgeving. De vlinder in ons logo staat symbool voor kwetsbaarheid, openheid, zachtheid en nieuwsgierigheid.

“Door samen iets te doen en contacten met anderen krijgen mensen met jongdementie en hun partner weer energie”

“Zintuiglijk geven wij positief gerichte prikkels, waardoor bij de bewoner de stress verlaagt en de eigenwaarde kan toenemen. Nabijheid en aanraking kunnen hen in geborgenheid brengen. Op deze manier werkt een warm en deugddoend moment nog lang na. Ikzelf ga clownen in voorzieningen in Kluisbergen, Westkapelle, Merkem en Ledegem.”

De Fonkel

“Daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij De Fonkel. Dat is een buddywerking voor mensen met jongdementie. Dat wil zeggen mensen jonger dan 65 jaar. Deze werking bestaat twee jaar. Wij organiseren één tot twee keer per maand een gezamenlijke activiteit in B&B De Pleute in Westouter.”

“Door samen iets te doen en contacten met anderen krijgen mensen met jongdementie en hun partner weer energie. We zien dat de mensen met jongdementie echt genieten van deze activiteiten. Het is niet erg dat men iets vergeet of herhaalt, doordat iedereen dezelfde ongemakken ervaart. Daarnaast is het ook voor de mantelzorgers die op nog jonge leeftijd geconfronteerd worden met jongdementie een aangename plaats om ervaringen uit te wisselen”, besluit Bianca Nevejans.

Meer info via www.contactclownsindezorg.be en de Facebookpagina van De Fonkel of rechtstreeks bij Bianca via bianca.nevejans@telenet.be of 0497 53 42 50.

(APP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier