Bewoners willen bunker voor hun huis in Roeselare weg

De begroeide bunker bevindt zich pal bij de woning. (Foto PS)
Redactie KW

Het zal je maar overkomen: net voor het raam van je keuken staat een flink uit de kluiten gewassen bunker uit WO I. Dat is zo bij de woning van Kristof Degryse en zijn echtgenote Sabrina Naessens uit de Magermerriestraat. Nu de bunker begint te lekken overweegt men de bunker te slopen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Tuinbouwers Kristof Degryse en Sabrina Naessens hebben een bunker in hun tuin. Dit koppel woont in de vroegere ouderlijke woning in de Magermerriestraat 11. “Die bunker staat ongelegen in onze tuin, dat is altijd zo geweest”, vertelt Kristof. “We hebben de bunker laten begroeien door klimop en hebben toch geprobeerd om die bunker een nuttige functie te geven. We hebben hem jaren gebruikt als waterreservoir voor ons landbouwbedrijf.”

“De bunker is echter beginnen lekken en kan niet echt meer gebruikt worden. Daarom en ook omdat we de visuele hinder echt wel beu zijn, hebben wij een sloopvergunning aangevraagd. De mensen van de stad zijn komen kijken en zij hadden begrip voor onze vraag. Die bunker is trouwens volledig dicht en kan niet bezocht of bezichtigd worden in tegenstelling tot die andere bunker op De Ruiter.”

Veel kritiek

“Maar blijkbaar zijn we in het oog van een storm terecht gekomen. Er komen via sociale media van alle kanten opmerkingen en verwijten in onze richting. Maar wij doen helemaal niets verkeerd of onwettelijk ! We hebben via de normale weg een vergunning aangevraagd en gekregen. Ik moest een plan van een architect voorzien en de dossierkosten van de stad betalen. Dat maakt dat we toch al iets meer dan 1.100 euro hebben betaald. Weet je dat er bijna niemand weet dat er een bunker is die voor ons keukenraam staat ? Ik versta dan ook niet waarom vreemde mensen daar zo’n heisa over maken. Die bunker kan zelfs niet bezocht worden want hij staat op onze grond vlakbij ons huis !”

“We spreken over een afdekplaat in beton van anderhalve meter dik”

“Wij hebben ondertussen enkele professionele mensen gevraagd om eens te komen kijken hoe die bunker kan verwijderd kan worden. Mijn vader Noël heeft daar in het verleden zelfs al voor gekeken. Dovo is hier toen geweest en zij stelden voor om de bunker te dynamiteren. Maar ze konden niet garanderen dat het woonhuis geen schade zou oplopen. Dan heeft mijn vader het maar zo gelaten. Mijn ouders hebben dan zelfs op een andere plaats herbouwd. Maar nu ben ik op een punt gekomen dat ik de bunker weg wil. Je moet daar eens hele dagen op kijken ! Die bunker afbreken zal echter niet eenvoudig zijn. En het zal al helemaal niet goedkoop zijn ook.”

Verschieten

“Ik had gedacht dat men de bunker zou kunnen kapotknippen maar we spreken over een afdekplaat in beton van anderhalve meter dik. Men kan ons ook niet garanderen dat ons huis geen schade zal oplopen door wegspringende betonblokken. Ik geloof dat de enige optie is om de bunker kapot te zagen. Maar als ik prijzen hoor van 650 euro per uur dan verschieten wij toch serieus. Ik besef wel dat dit een dure zaak zal zijn maar ik denk toch dat we zullen doorbijten. Als ik alles goed overweeg, heb ik er wel een beetje geld voor over om van die bunker verlost te zijn.”

(Peter Soete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier