Bewoners van Mivalti in Tielt ontwerpen samen de Titanic

Koen Remmerie en David Declercq tonen trots hun artistieke interpretatie van de Titanic. © Foto WME
Redactie KW

Koen Remmerie en David Declercq, kunstenaars uit Ateljee44 van Mivalti, stelden vol trots hun artistieke interpretatie van de Titanic voor aan het publiek.

Bij de voorstelling van het project, dat de naam ‘Stuurloos’ meekreeg, zorgden Koen en David voor een gepaste omkadering door een beroep te doen op de dans- en woordgroep van Mivalti, waar zij zelf ook deel van uitmaken. Ook de nieuwe muziekgroep kreeg zijn plaats in de show en zorgde in samenwerking met de Stedelijke Muziekacademie van Tielt voor een gesmaakte muzikale omlijsting.

De twee kunstenaars zijn al jaren beste vrienden, een vriendschap die zijn begin kende in de periode dat de twee nog samen school liepen in de Zonnebloem in Kortrijk. Toen David een 15-tal maanden geleden met het idee op de proppen kwam om de Titanic na te bouwen in het kunstatelier was het voor hem dan ook snel een uitgemaakte zaak dat hij dat enkel wou realiseren als Koen mee in het project zou stappen. “Als je zolang aan iets werkt, moet je dat doen met iemand die je volledig kan vertrouwen en een beetje dezelfde ideeën heeft“, vertelt Koen. “We hebben de taken goed proberen te verdelen, maar hebben bijna alles samen gedaan zonder ook maar een keer ruzie te maken.”

Als echte architecten

Om heel het project zo puur mogelijk te houden, kregen twee kunstenaars de vraag om alles zoveel mogelijk zelf in de hand te houden en zelfstandig hun project uit te werken. Maar bij moeilijke beslissingen kon er altijd een beroep gedaan worden op de aanwezige begeleiding.

David en Koen gingen niet over een nacht ijs om tot het huidige resultaat te komen. Voor ze echt met zaag- en schroefmachine aan de slag gingen, werd met aandacht voor de historische achtergrond het nodige opzoekings- en tekenwerk gedaan. “Het was van bij het begin de bedoeling om het schip zo goed mogelijk op het echte schip uit 1912 te laten lijken in de hoop zo mensen aan het denken te zetten over hoe het er in die tijd aan toe gegaan moest hebben”, aldus David. “Pas nadat we als echte architecten de tekeningen klaar hadden, zijn we met veel enthousiasme begonnen aan de ruwbouw van het schip om later aan de hand van de opgezocht foto’s ook aan het fijnere werk zoals leuningen, ankers en patrijspoorten te werken.”

In De Traagheid

“We zijn dan ook allebei heel blij en trots met het mooie resultaat dat vooral tot stand is kunnen komen door vriendschap, inzet en steun van onze begeleiding”, klinkt het tot slot. Mivalti hoopt alvast in de nabije toekomst nog meer van deze projecten uit te kunnen werken en zo bij te dragen tot de artistieke ontplooiing van zijn bewoners.

De interpretatie van de Titanic is nog tot zondag 22 april te bewonderen in De Traagheid in Tielt en vanaf woensdag 2 mei zal het een plaats krijgen in ‘Artotheek#44’. (WME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier