Bewoners Spijker en Schardauw houden samen de wijk proper: “Twee vliegen in één klap”

Olivja Allamani en Liselore Winters nodigen zaterdag de bewoners van Spijker en Schardauw uit om deel te nemen aan de zwerfvuilactie op de wijk. De kinderen uit de wijk zijn alvast enthousiast om mee te helpen. © OV
Olaf Verhaeghe

Zaterdagvoormiddag trekken de bewoners van Spijker en Schardauw opnieuw op pad om papiertjes, blikjes en ander zwerfvuil op te ruimen. Jaarlijks worden drie zulke zwerfvuilacties op poten gezet, mét succes. “Het leuke en mooie is dat de kinderen steeds vaker hun ouders meetrekken”, stellen buurtwerker Liselore Winters en studente-stagiaire Olivja Allamani.

Een propere wijk is een leuke wijk. Onder die noemer ruimen tientallen bewoners van Spijker en Schardauw nu zaterdag 16 maart samen allerlei zwerfvuil op. “Je kan het gerust een grote lenteschoonmaak noemen. We rapen niet alleen vuilnis op, maar we zorgen ook voor nette bloembakken, vegen de garages en geven de hele buurt een frisse toets”, glimlacht Liselore Winters. Zij is buurtwerkster op de wijk en trekt samen met stagiair Olivja Allamani de kar.

Elk jaar organiseert het buurthuis een twee- à drietal zwerfvuilacties. “Ook sluikstort pakken we aan met een vast systeem. Het is de combinatie van verschillende acties en de vrijwillige inzet van de mensen die zorgen voor een positieve evolutie in het zwerfvuil-sluikstortverhaal”, aldus Liselore. “De voorbije vier, vijf jaar merken we een opvallende daling in de hoeveelheid die we moeten verwerken. Het is moeilijk om daar exacte cijfers op te kleven, maar wie hier enkele zomers geleden rondwandelde, moet erkennen dat het nu een stuk beter is. Dankzij onze vrijwilligers en de opkomst op acties als die van zaterdag.”

Sensibiliseren

In het verleden kampte Spijker en Schardauw met hardnekkige sluikstortproblemen, al waren de achtergelaten meubels, koelkasten of matrassen niet altijd van buurtbewoners. “De zwerfvuilacties focussen niet op het sluikstorten op zich. We werken daar eerder sensibiliserend en informerend. Niemand woont graag op een wijk die bezaaid ligt met natgeregend papier of lege colablikjes”, gaat Liselore verder. “Maar we kunnen niet ontkennen dat er een probleem was met zware sluikstort. In de gevallen dat het om bewoners ging, konden we regelmatig de persoon in kwestie achterhalen en hem of haar wijzen op de verantwoordelijkheid. In de meeste gevallen werd de fout zelf hersteld. Met het buurtwerk zetten we er al jaren op in en zoals ik zei: onze aanpak werkt.”

Mama en papa overtuigen

Met ruim 150 appartementen op een vrij beperkte ruimte, is Spijker en Schardauw een van de dichtstbevolkte wijken van Kuurne. “Zwerfvuil is een probleem dat helaas overal bestaat, maar op een wijk waar veel mensen dicht samen wonen misschien iets meer. Net daarom is het belangrijk dat we iedereen bewustmaken van de noodzaak van sorteren en recycleren. We zorgen daarom ook voor duidelijke afvalfolders, in klare taal en met foto’s voor mensen die het Nederlands niet altijd even goed machtig zijn. Duidelijke informatie vooraf is essentieel”, bevestigt Liselore.

Zaterdagochtend om 9 uur verzamelen de mooimakers van de wijk aan het buurthuis, de actie zelf loopt tot ‘s middags. “Afhankelijk van het weer mogen we toch een kleine 20 à 30 mensen verwachten”, stelt Liselore nog. “De helft van hen zijn kinderen. Het is belangrijk om de jonge generatie meteen mee te krijgen. Zij zijn immers de toekomst, ook van deze wijk. Het leuke is dat sommige gastjes hun mama en papa overtuigen en meetrekken. Zo komen ook buren die elkaar misschien minder goed kennen, op een ongedwongen manier met elkaar in contact. Onze opruimactie is in dat opzicht tweeledig: de buurt wordt proper én de sociale cohesie is sterker. Twee vliegen in één klap. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier