Bewoners Sint-Bavostraat krijgen schadevergoeding

Burgemeester Jan Stevens, getroffen inwoners André De Langhe, Cecile Vergotte en schepen van Openbare Werken Daisy Haydon. © NVR
Redactie KW

Anderhalf jaar geleden verzakten vier huizen in de Sint-Bavostraat door de werkzaamheden. Voor de twee ergst getroffen huizen kon het gemeentebestuur een minnelijke schikking treffen met de verschillende partijen. Ook die twee huizen kunnen nu hersteld worden.

Begin oktober 2017 werden de werkzaamheden in de Sint-Bavostraat plots stilgelegd. Enkele huizen verzakten. Het huis van André De Langhe (85) en Cecile Vergotte (83) was er het ergst aan toe. “De vloer zakte ongeveer drie centimeter naar beneden, waardoor we onze voordeur niet meer open kregen. Bezoekers lieten we binnen langs de poort. Dat was onze grootste hinder”, geeft hij aan. André en Cecile woonden toen al 56 jaar in hun huisje. Ook een verzakking kreeg hen er niet weg. “We hebben de situatie aanvaard en afgewacht. We zijn blij dat er nu een vergoeding komt, zodat we dit kunnen laten herstellen. Dit is eindelijk van de baan“, klinkt hij opgelucht. Naar eigen zeggen heeft de gemeente altijd goed meegewerkt in de zoektocht naar een oplossing.

12.000 euro

Ook schepen van Openbare Werken Daisy Haydon (CD&V) is tevreden dat de overeenkomst een feit is. “De gemeente zal vijftien procent betalen, wat neerkomt op 12.000 euro. De ontwerper betaalt hetzelfde. De verzekeraar van de aannemer zal 70 procent van de kosten op zich nemen. Dit is het best haalbare scenario. Een procedureslag in de rechtbank zou de gemeente nog dieper in de kosten steken”, zegt ze. Uiteindelijk is het belangrijk dat de inwoners van de twee zwaarste getroffen huizen verder kunnen. “Zij krijgen nu een bedrag en mogen een aannemer aanstellen. Als de werkzaamheden gedaan zijn, dan kunnen we de straat aan hun kant volledig afwerken. Er is tussen de gemeente en de getroffen inwoners altijd een goede verstandhouding geweest. Dat zal zo zijn tot wanneer alles opgelost is”, besluit de schepen. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier