Bewoners residenties vrezen tweede torengebouw De Groenling in Roeselare

Buurtbewoners waren massaal present op de uiteenzetting van Daniël Callewaert op de vijfde vedieping van residentie Rachel. (Foto Stefaan Beel) © (Foto Stefaan Beel)
Peter Soete

Het nieuwe ontwerp van De Groenling, het nieuwe woon-, winkel- en kantoorproject op de stationssite, wordt bij veel Roeselarenaars positief onthaald maar niet bij de bewoners van de residenties Rachel en Estelle in de Stationsdreef. Zij vrezen dat de tweede ‘toren’ hun appartementen veel meer schaduw brengt.

“Laat me onmiddellijk iets duidelijk stellen”, begint Daniël Callewaert, die met zijn echtgenote Claudine Vanlerberghe op de vijfde verdieping van residentie Rachel woont. Daniël is samen met Walter Kesteloot co-voorzitter van de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) van de residenties Rachel en Estelle en zij zijn de woordvoerders van de verontruste buurtbewoners. “Wij hebben absoluut niets tegen het project De Groenling. Iedereen die hier woont, wist dat er kon en zou gebouwd worden op de stationssite. Het was gewoon een kwestie van tijd. En eerlijk is eerlijk : de nieuwe plannen tonen een mooi, futuristisch project en het zal zeker een landmark in Roeselare zijn, zoals men dat nu zo mooi noemt. Maar als we de plannen iets beter bestuderen, zijn we er niet zo gelukkig mee.”

“Nu komt er een gebouw van 22 meter pal voor onze neus, daar waar dat in het eerste project maar een blok van 14,7 m was. Ze hadden die hoogte in het oorspronkelijke ontwerp zelfs speciaal verlaagd op onze vraag. Dat gebouw zou zich ook op 40 m afstand van onze residenties bevinden. In het huidige ontwerp is dat op amper op 21,50 m op het dichtste punt en 35 m op de verste hoek. Dat geeft natuurlijk een ongelooflijke impact op het uitzicht, maar ook op het zonlicht dat ons op die manier wordt ontnomen.”

Van vier uur ‘s morgens

“Ik ben er al dagen aan een stuk mee bezig. Ik sta om vier uur ‘s morgens op en begin te rekenen en te tekenen. Ik ben ingenieur en in mijn actieve carrière ben ik vaak verantwoordelijk geweest voor grote projecten in diverse bedrijven. Ik denk dat ik toch een beetje kennis van zaken heb.”

“Indien de hoogte van 22 meter op zes verdiepingen wordt behouden, zullen alle appartementen te maken krijgen met slagschaduw tussen 20 september en 20 maart, het ene appartement al vroeger en meer dan het andere maar iedereen zal minder zonlicht hebben en zal meer moeten stoken en sneller de lichten moeten aanknippen. Dan heb ik het nog niet over het uitzicht dat we zullen hebben: een muur van 22 m hoog die ons volledig zal afsluiten van het stationsproject.

“Men wil twee torens ? Wel, laat onze residenties dan de tweede toren zijn ! Het is een mooi gebouw en we verlichten het zelfs ‘s avonds. Wij stellen dan ook voor om het gebouw dat men voor onze residenties zal bouwen, te beperken tot vier verdiepingen in plaats van zes. Zo beperkt men de hoogte opnieuw tot 14,7 m en dat zorgt ervoor dat tussen 30 november en 10 februari enkel de handelszaken op het gelijkvloers en de appartementen van de eerste verdieping gedeeltelijk schaduwhinder zullen ondervinden.”

“Men wil twee torens ? Wel, laat onze residenties dan de tweede toren zijn !”

“De twee verdiepingen die zouden verdwijnen op de tweede toren kunnen bovendien naadloos uitgebouwd worden op de eerste grote, getrapte toren. Ik denk dat het zelfs een mooier effect zal geven. Wij geloven dat op die manier de beleving op de stationssite nog groter zal zijn en dat de mensen die achter de tweede toren wonen, geen afgesloten gevoel zullen hebben. Nu is het net alsof wij geen deel uitmaken van het nieuwe stationsproject.”

“We hebben al aangeklopt bij het stadsbestuur en schepen Nathalie Muylle heeft ons ontvangen en was heel behulpzaam. Ze heeft ook meteen open kaart gespeeld en we beseffen ook dat de promotoren zich perfect aan het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) houden. Maar we hopen dat men onze vraag inwilligt, en dan kan niemand tegen een mooi en voor iedereen leefbaar project zijn.”

“GRUP is altijd de basis voor stadsbestuur”

Schepen Nathalie Muylle heeft alle begrip voor de verzuchtingen van de buurtbewoners. Maar zij benadrukt dat het goedgekeurde Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan (GRUP) de basis is van de beslissingen van het stadsbestuur.

“Het stadsbestuur zal het bouwdossier aftoetsen aan het GRUP. Dat is altijd de basis. En ik raad de buurtbewoners zeker aan om hun bezwaren in te dienen tijdens dit openbaar onderzoek.”

“Het gaat hier om een grootschalig project. Mijn diensten zullen de tijd nemen om alles nauwgezet te onderzoeken, dan gaat het dossier naar Brugge en daarna moet het nog eens de gemeenteraad passeren. Maar het stadsbestuur heeft de bouwpromotor ook gevraagd om een infovergadering te beleggen met de buurtbewoners, waar ze het project toelichten en luisteren naar hun opmerkingen.” (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier