Bewoners ongerust over komst appartementsblokken aan Sterrebos

De bewoners vrezen vooral de impact van de mobiliteit in de buurt. (Foto SB) © STEFAAN BEEL
Redactie KW

De bewoners van en rond de Valleistraat kanten zich tegen de bouw van vijf appartementsgebouwen op een braakliggend stuk vlakbij hun woningen. Ze vrezen vooral voor mobiliteitsproblemen. Ondertussen is er al een petitie met 120 handtekeningen.

In het najaar van 2017 lichtte projectontwikkelaar Co-Invest de bewoners van onder andere de Valleistraat en de Pauwstraat, vlakbij het Sterrebos, in over hun ontwikkelingsplannen op een braakliggend stuk gelegen tussen de verkavelingen Valleistraat en Neerstraat. Daar zouden in totaal eenenveertig wooneenheden komen, verdeeld over vijf appartementsgebouwen. Het gaat om appartementsgebouwen gelijkaardig aan die in de Bornstraat. De bewoners van de verkaveling langs de Pauwstraat maken zich zorgen.

“De gebouwen zijn gelijkaardig aan die in de Bornstraat”

“Vooral de mobiliteit baart ons zorgen. De ontwikkelaar legt de volledige mobiliteitslast aan de kant van de Valleistraat en de Pauwstraat. Zowel de toegang tot de ondergrondse parking als de vuilophaling, maar ook nooddiensten werd eenzijdig via deze verkaveling gepland. Iedereen moet door de heel smalle Pauwstraat. Onmogelijk”, aldus Kurt Vantomme uit de Valleistraat. De bewoners zien geen reden waarom deze extra belasting niet gelijk kan verdeeld worden via de beide verkavelingen van de Valleistraat en de Pauwstraat. “Het is eigenlijk heel simpel. Wanneer de Neerstraat doorgetrokken wordt tot de appartementen is er voor ons qua mobiliteit geen probleem.”

Alleenstaand

De bewoners kunnen zich ook niet vinden in de stedenbouwkundige opvatting van het project. “Men wil appartementen bouwen met drie bouwlagen middenin twee verkavelingen waarvan de alleenstaande woningen met maximaal twee bouwlagen de dwingende maatstaf zijn”, zegt Vantomme. Door het hoogteverschil zullen de toekomstige appartementen volgens de bewoners nog hoger lijken. “De bewoners van de Valleistraat zullen tegen een muur van drie van de vijf grote blokken kijken.”

Bezwaarschriften

Het openbaar onderzoek omtrent het project is momenteel al achter de rug. De bewoners van de Vallleistraat en omliggende straten dienden bezwaren in. “We maakten ook een petitie met 120 handtekeningen op. Met de Valleistraat, Pauwstraat, Bergeikenstraat en Rode Beukenstraat hopen we op een constructief overleg met de stad en de ontwikkelaar”, luidt het bij de bewoners. Maandag buigt het college van burgemeester en schepenen zich over het dossier.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier