Bewoners Kortrijks woonzorgcentrum krijgen specifieke rolstoelfiets om stad te verkennen

© LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar aanleiding van het initiatief ‘Ik doe mee’, de actie om iedereen te laten bewegen, diende het ergo- en kinéteam van wzc Sint Vincentius een voorstel in voor de aankoop van een rolstoelfiets. Met succes: de bewoners van het woonzorgcentrum kunnen mede dankzij Kortrijk Europese Sportstad opnieuw door hun stad fietsen.

Met deze fiets wil het ergo- en kinéteam minder mobiele bewoners van Kortrijk de kans geven om de stad met de fiets te verkennen. “Hierdoor kunnen we hen opnieuw mobiliseren, ook onze bewoners. Op die manier kunnen we ze rondrijden naar hun oude buurt, hun oude huis, het park, het stadscentrum, de Leieboorden, noem maar op. Het haalt sowieso herinneringen bij hen op en zo verruimen we nog meer hun perimeter”, duidt directeur Eveline Breye. “Daarnaast wordt de zorgverlener, vrijwilliger of familie gestimuleerd om deze fiets te gebruiken en zo ook te bewegen.”

Emmy Deleu, Marc Terweduwen, schepen Ann Vandersteene, Eveline Breye, Debbie, Griet, Sabine, Sanne, Zoë en Patrick met vooraan Luciana.
Emmy Deleu, Marc Terweduwen, schepen Ann Vandersteene, Eveline Breye, Debbie, Griet, Sabine, Sanne, Zoë en Patrick met vooraan Luciana.© LOO

De fiets kon op de kop getikt worden in Nederland voor 2.000 euro. Precies het bedrag dat Sint Vincentius kreeg van Europese Sportstad Kortrijk. “We zijn opgetogen met die som”, aldus Eveline. De normale prijs van zulke fiets is 7.500 euro. “Vanuit de Sportdienst willen we mensen blijven aan het bewegen zetten. Schitterend hoe we er nu in slagen ook minder mobiele mensen aan het bewegen krijgen“, zegt schepen van Sport An Vandersteene.

Leuk is het wel als je bekijkt dat je een ‘één-op-één’ hebt – enkel met zijn tweetjes – met je passagier. Ze kunnen rustig praten terwijl we rijden en er is niemand in de buurt. Dat versterkt de band. Ze kunnen ook zelf aanduiden waar ze naartoe willen”, vult medewerker Sanne aan.

Bewoners Kortrijks woonzorgcentrum krijgen specifieke rolstoelfiets om stad te verkennen
© LOO

Voor alle duidelijkheid: de passagier zit erg goed beveiligd, ‘verankerd’ met riemen en veiligheidsslot. Het wzc wil nu gaan voor een tweede rolstoelfiets. Voor de eerste verkochten ze al dozen koekjes. “Ik verkocht er al ruim 500”, glundert vrijwilliger Emmy Deleu. “We gaan er opnieuw voor.” Zorghuisbewoonster Luciana (89), die mee mocht proefrijden, was alvast opgetogen. “Ik denk dat we zelfs helemaal naar zee kunnen fietsen”, lacht ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier