Beweging.net lanceert kurkencampagne in Waregem

Luc Decavel toont een uit kurk gerecycleerd isolatieblok en José Deschamps heeft de speciale verzamelbox vast. © DJW
Redactie KW

Luc Decavel en José Deschamps van Beweging.net lanceren samen met hun collega’s een campagne om in de loop van een jaar zoveel mogelijk van kurken te verzamelen en die naar inzamelboxen te brengen op zes verschillende locaties in Waregem en de deelgemeenten.

Luc Decavel: “Het is jammer dat zeker 80 procent van de kurken in de afvalzak terechtkomt. Het materiaal is een natuurproduct dat gemakkelijk kan gerecycleerd worden. Daartoe gaat Beweging.net dan ook een oproep lanceren om massaal kurken te verzamelen in plaats van die weg te gooien. Het project zal zeker een jaar duren. En na evaluatie wordt het allicht verlengd.”

“Wat je allemaal verzameld hebt, kun je in een van de daarvoor ontworpen boxen gaan deponeren”, gaat Luc verder. “Die staan op zes verschillende plaatsen: de ontmoetingscentra ‘t Klokhuis (Beveren-Leie), De Coorenaar (Desselgem), Gaverke (Waregem), De Linde (Sint-Eloois-Vijve), De Roose De Biest (Waregem) en het kantoor van de CM aan het Marktplein in Waregem. Voor elk van die locaties is een peter of meter aangesteld die ervoor zorgt dat ter plekke een inzamelbox aanwezig is, dat er affiches met info worden opgehangen. Daarnaast volgen we ook de inzameling op, ledigen we de boxen en brengen de inhoud ervan in speciale zakken naar het recyclagepark.”

De verwerking en het recycleren van de kurken is voor rekening van vzw Vlaspit, een sociale werkplaats in Scherpenheuvel. Na verwerking kan het bekomen materiaal wordt dit gebruikt als duurzaam isolatiemateriaal in gebouwen.

“De promotie van de campagne gaat heel ruim”, vertelt Luc nog. “Zo zorgt de provincie voor broodzakken die worden verdeeld over de bakkerijen. Op de zakken staat de aankondiging van de campagne en de vraag om kurken in te zamelen. Beweging.net zorgt er voor dat verschillende media worden aangesproken, dat er affiches en flyers worden verdeeld.”

Het Waregems initiatief is een van de 900 acties in België die momenteel lopen of opstarten. “Wij doen mee aan deze nationale actie. Kurk als duurzaam materiaal verder gebruiken: dat is uiteindelijk de bedoeling”, besluiten Luc Decavel en José Deschamps. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier