Betaalt elke Kortrijkse sportclub voor nieuw zwembad?

Zo zal het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide er uitzien. Een Kortrijkzaan zal 9,5 euro per beurt betalen. © GF
Axel Vandenheede

Zwembadbouwer Lago investeert een miljoen extra in het zwemparadijs dat het op Kortrijk Weide bouwt. De toegangsprijs wordt daardoor wel 50 cent duurder. Intussen is het voor zwemclub KZK bang afwachten: het zal moeten betalen om in het nieuwe bad te trainen, maar niemand weet hoeveel. “Wij kunnen geen 35.000 euro op tafel leggen”, aldus Bart Dewulf.

Vijf in plaats van drie glijbanen. Zwembadbouwer Lago heeft de grootse plannen voor het zwemparadijs op Kortrijk Weide nog wat gepimpt. De totale kostprijs stijgt daardoor van 32,2 miljoen euro naar 33,2 miljoen euro. “Op technisch vlak moeten we niet ingrijpen om vijf glijbanen te hebben”, aldus Tom Hillewaere, Kortrijkzaan en operationeel directeur bij Lago. “We werken altijd met een toren en in Kortrijk is die sowieso voorzien op vijf glijbanen.”

“Oorspronkelijk gingen we drie glijbanen installeren. Maar het was altijd al de bedoeling om binnen enkele jaren te evalueren en dan te bekijken of er moesten bijkomen. Door het nieuws over Bellewaerde en zijn Aquapark hebben we beslist om toch meteen voor vijf glijbanen te gaan. We volgen de ontwikkelingen in België op de voet en weten waar er nieuwe zwembaden komen. Maar in Ieper gaat het om een private ontwikkeling en dat nieuws verraste ons een beetje.”

“35.000 euro per jaar betalen voor zwemwater, dat kunnen wij niet” – Bart Dewulf, secretaris KZK

Vijf glijbanen nu al voorzien is ook bij het bouwen voordelig. “Het zwembad staat vrij dicht bij de spoorweg. Als we met drie glijbanen waren gestart, was het technisch moeilijker geweest om binnen enkele jaren nog extra glijbanen te monteren.”

Behalve extra waterpret zal Lago het Rest-eau-café (cafetaria, red.) upgraden. “We laten de inrichting over aan een gespecialiseerde firma en willen het Rest-eau-café meer trendy maken. Er zal ook veel groen worden voorzien.”

Door de extra investering van een miljoen euro stijgt de prijs voor een toegangsticket met 50 cent: van 9 euro naar 9,5 euro. Dat is voor de inwoners van Kortrijk en Zwevegem. Inwoners van andere gemeenten zullen 10,4 euro per beurt betalen. Baantjeszwemmers kunnen een 50-beurtenkaart (99 euro) of een 200-beurtenkaart (250 euro) kopen. Er is de hele dag door minstens een baan vrij in het sportbad. Waterclubs zullen 5,20 euro per baan per uur betalen.

Schepen Arne Vandendriessche op de plek waar tegen eind dit jaar, begin 2019 het zwembad moet komen.
Schepen Arne Vandendriessche op de plek waar tegen eind dit jaar, begin 2019 het zwembad moet komen.© JVGK

Ook Kortrijk zelf zal Lago moeten betalen: er werd een vergoeding van 1,65 miljoen euro per jaar afgesproken. De bijkomende investering heeft geen invloed op die som. Na 30 jaar vervalt dat bedrag en wordt de stad volledig eigenaar. Uiteindelijk zal Kortrijk 49,5 miljoen euro hebben betaald.

Bij Kortrijkse Zwemkring volgen ze de discussie over de prijzen met argusogen. KZK verhuist straks namelijk zijn volledige werking naar Lago Kortrijk (Lago is de nieuwe naam van S&R, red.). “Nu trainen we in verschillende zwembaden. Ook in Heule, dat na 2018 nog open blijft en ook gerund zal worden door Lago. Maar over dat zwembad is er onduidelijkheid: we weten dat Lago het minimum drie jaar zal uitbaten. Er is dus de kans dat het bad na 2021 sluit en we tóch nog naar Kortrijk Weide moeten verhuizen.”

Solidariteitsbijdrage

“Het staat vast dat we straks zullen moeten betalen voor het zwemwater. Nu is dat niet zo (alle Kortrijkse sportclubs mogen gratis de sportaccommodaties gebruiken, red.). Maar hoeveel, dat was en is de grote vraag. Er waren intussen al veel overlegmomenten en enkele scenario’s passeerden al de revue, maar er is nog niets concreets. De ene keer wordt geopperd dat we een derde van de totale kostprijs zullen moeten betalen, de andere keer dat er een bepaald bedrag zal worden vastgelegd en elke Kortrijkse sportvereniging een solidariteitsbijdrage zal moeten betalen…”

Schepen van Sport An Vandersteene (N-VA) stelt dat de verschillende mogelijkheden worden onderzocht. “We zijn er nog niet uit. Mag ik er intussen op wijzen dat Kortrijk de enige stad in Vlaanderen is die zijn sportclubs gratis alle sportaccommodatie ter beschikking stelt? Misschien moeten we dat op bepaalde vlakken herzien.”

Betaalt elke Kortrijkse sportclub voor nieuw zwembad?

Bij KZK begrijpen ze niet dat er nog altijd geen afspraken zijn over de kostprijs voor de zwemclubs. “De tijd begint serieus te dringen”, zucht secretaris Bart Dewulf. “Het gaat hier om een totale kostprijs van 30.000 tot 35.000 euro. We kunnen dat niet ophoesten als club. Zelfs een derde van dat bedrag is een pak geld voor KZK…”

“Het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide opent weliswaar pas ten vroegste eind dit jaar, maar dan zitten we midden in het seizoen. Dat begint in september. Die maand is ook nog veraf, maar we moeten wel al veel vroeger duidelijkheid krijgen over de kosten. Nu al krijgen we dagelijks vragen van onze leden over het lidgeld voor volgend seizoen. Die bijdrage zal verhogen, maar meer kunnen we nog niet zeggen. Ik dring erop aan dat er in mei duidelijkheid is”, besluit Bart Dewulf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier