Bestuurslid Dirk Dewaele viert zijn 50ste editie van de Kriekefeesten

Dirk Dewaele is al 50 jaar bestuurslid van de Kriekefeesten. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Tijdens het eerste weekend van augustus viert de Krieke het 60-jarig bestaan met een grootse driedaagse. Bestuurslid Dirk Dewaele is er al sinds 1970 bij en is dus toe aan zijn 50ste Kriekefeesten.

Dirk (76) is getrouwd met Rita Carpentier en woont in de Kweekstraat 11. Hij is de vader van Dieter, Lore, Liesbet en Mien. Hij heeft acht kleinkinderen. Beroepshalve was Dirk zelfstandig bouwaannemer. Momenteel geniet hij van zijn pensioen, maar veel stilzitten doet hij niet.

In 1959 staken enkele vrienden de hoofden bij elkaar en begonnen ze met een bescheiden feest. De eerste feestelijkheden vonden plaats in de vlasloods van de familie Devos in de Keirselaarstraat. In 1969 kochten Dirk en Rita de Kriekeschool van de Zusters van Maria. Ze bouwden een woning en gebruikten de voormalige school als magazijn. “Eén jaar later vroeg het toenmalige Kriekebestuur om de oude klaslokalen te gebruiken voor de Kriekekermis. Ze wilden er een tentje plaatsen. Toen we akkoord gingen, vroegen ze of ik ook wilde toetreden tot het bestuur. Ik zag dat wel zitten en dus zal ik begin augustus voor de 50ste keer meewerken aan de Kriekefeesten”, zegt Dirk.

Van één dag naar drie

De daaropvolgende jaren kwamen er nog meer nieuwe bestuursleden: Jean-Pierre De Clercq, Robert Viaene, Eric D’Hoop, Hubert Lavens, Ronny Valcke en Jan Defreyne. “Door die nieuwe mensen veranderde het plots heel vlug op de Krieke. Het dagfeest werd uitgebreid naar twee en daarna naar drie dagen feest. We verhuisden ook naar een andere locatie. We deden zoveel in al die jaren. Van een zottekoers tot een paardentrek, optredens van artiesten,… Ik herinner mij ‘t Jaar van het dorp toen het regende tot 11 uur, maar plots klaarde het uit en er kwamen er nog duizenden mensen toe. We hielden ook een groots feest toen we ons 50-jarig bestaan vierden. Het thema was veiligheid. Er kwamen opnieuw duizenden mensen op af. We organiseerden ook meerdere jaren een kerstboomverbranding. Dat werd echter te gevaarlijk door een overaanbod aan kerstbomen. Onze wielerwedstrijd moesten we dan weer annuleren van de nieuwe commissaris omwille van de veiligheid”, vertelt Dirk, die één uitgave van de Kriekefeesten niet vlug zal vergeten. “Eén keer heeft het drie dagen onophoudelijk geregend. Als organisatie sta je dan machteloos. Maar in al die jaren Kriekefeesten maakten we nooit verlies. Soms kwamen we maar net uit de kosten, maar die edities waren zeldzaam.”

Het bestuur is een hechte en echte vriendengroep. We gaan niet elke dag bij elkaar langs, maar zijn er wanneer we er moeten zijn

Dirk maakte al heel wat mooie momenten mee. “Konden we een grapje uithalen, dan deden we dat. We hebben ooit de voordeur van Jean-Pierre met slechte mortel toegemetseld. We hebben ook eens Eric zijn fiets gedemonteerd en aan een paal opgehangen. Dat was echt een lachertje. Toen ik 50 jaar was, trakteerde ik mijn familie. Op de terugweg bemerkten we vanaf de Wante tot aan mijn woning borden met de tekst erop: Dirk is 50, welkom morgenavond op het feest. Ook onze woning was versierd. We hebben dan nog een extra feestje mogen geven”, lacht Dirk, die benadrukt dat het bestuur een hechte en echte vriendengroep is. “We gaan niet elke dag bij elkaar langs, maar we zijn er wanneer we er moeten zijn.”

Uitzonderlijk: alles gratis

De Kriekefeesten zijn één van de weinige wijkfeesten waar àlles nog gratis is. Niemand moet toegang betalen voor bepaalde events. “We lieten jarenlang ook artiesten komen. Van Eddy Wally tot Willy Sommers, van Freddy Breck tot Günther Neefs. Nog altijd houden we het gratis. Wanneer onze opvolgers daar anders over beslissen, leggen we ons daarbij neer”, zegt Dirk, die samen met het bestuur elke maand vergadert in hun clublokaal bij Philippe Lecluyse. Er is ook een goede buurt- en wijkwerking: de Sint komt langs, de senioren krijgen een cadeau, de kerststal wordt uitgezet,…

Kriekefeesten op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus. Facebookpagina Kriekefeesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier